– Jag har inga problem med pressen – den motiverar mig

FOTBOLL

Robert Lewandowski ratades som 18-åring – för Sportbladet berättar han om vägen till världseliten

1 av 3 | Foto: Sista säsongen i Dortmundtröjan vann Lewandowski skytteligan med 20 mål innan han kritade på för rivalen.

Han ratades som 18-åring och skickades till tredjeligan.

Nu stormar Robert ­Lewandowski mot EM och Champions League-final som Polens största idrottsstjärna och en av de tio bäst betalda spelarna i fotbollsvärlden.

– Ett tufft ögonblick. Men för mig blev det extra motivation i stället, säger Bayern München-anfallaren i en intervju med Sportbladet.

Den långe, smale anfallaren ­visade tidigt prov på att han hade något speciellt innan för straffområdet.

Som ungdomsspelare gjorde Robert Lewandowski under en säsong hälften av sitt lags 158 mål, har hans dåvarande tränare ­Krzysztof Sikorski i moder­klubben Varsovia Warszawa ­berättat.

– Jag kommer inte riktigt ihåg, men det är möjligt. I ungdoms­fotboll blir det ofta stora siffror och vi spelade en mycket ­offensiv fotboll. Det var en fin tid, säger den polska superstjärnan.

”Ett tufft ögonblick”

Efter några år i Delta ­Warszawa värvades han 17 år gammal till polska mästarna Legia Warszawa.

Men Lewandowski var aldrig nära att få spela med stor­klubbens a-lag utan gjorde några b-lagsmatcher innan han skickades ner i tredjeligan och Znicz Pruszkow efter en säsong.

Där och då såg det ut att aldrig bli något av den gänglige ­anfallaren.

– Det var ett tufft ögonblick. Men jag ger aldrig upp. För mig blev det extra motivation i stället.

Han vann skytteligan direkt och sköt upp Znicz Pruszkow till andradivisionen.

Där vann han återigen skytte­ligan och 20 år gammal fick han chansen igen i Ekstraklasa, den polska högstaligan, när Lech ­Poznan köpte honom.

Lewandowski öste in mål ­direkt, blev tvåa i skytteligan och vann cupen med Lech Poznan ­redan under sitt debutår.

Säsongen därpå blev han hela Ekstraklasas målkung och förde Lech Poznan till klubbens första ligaguld på 17 år.

Nu hade fotbolls-Europa också fått upp ögonen för den polske målsprutan och Borussia ­Dortmund vann budgivningen.

Under debutsäsongen var han återigen med om ett efterlängtat ligaguld när Dortmund vann Bundesliga för första gången på nio år.

Skrev CL-historia

Under sitt andra år i Dortmund (2011–12) säkrade han klubbens första dubbel med sitt hattrick mot ärkerivalen Bayern München i cupfinalen och slutade trea i skytteligan trots att han inte slog straffarna.

På sommaren stod Polen som värdnation för EM och gissa vem som nickade in 1–0 i turneringens öppningsmatch redan efter 17 ­minuter?

Just det.

Den 24 april 2013 vaknade hela fotbollsvärlden med Lewandowskis namn på sina läppar efter att han blivit den förste i Champions Leagues historia att göra fyra mål i en semifinal, mot självaste Real Madrid dessutom.

I finalen förlorade Dortmund mot ärkerivalen Bayern München, som han ett halvår senare, i ­november 2013, meddelade att han skulle spela för säsongen ­därpå.

Lewandowski gick som ­Bosman och övergången blev en av de senaste årens absolut mest uppmärksammade i fotbolls-­Europa.

Tvekade du någon gång eller var det givet för dig att ta det steget?

– Borussia var en mycket viktig klubb för mig men jag kände att det var dags för en ny utmaning så... nej, jag tvekade aldrig.

Men Lewandowski hann vinna skytteligan i Bundesliga innan dess, trots allt ståhej kring flytten.

Hur betydelsefullt var det, inte minst mot Borussias fans?

– Det var viktigt. Jag är en ­professionell fotbollsspelare och jag har stor respekt för fotbollssupportrar. Men först och främst ville jag hjälpa mitt lag så mycket som möjligt.

Ständigt topp tre

När han skrev på sitt första ­seniorkontrakt hemma i ­Warszawa fick han 3 000 kronor i månadslön. I dag tjänar 26-­åringen 188 miljoner kronor brutto om året enligt France Footballs genomgång i veckan där också bonusar, sponsoravtal och eventuell sign on från senaste kontraktsskrivningen räknas in. Det gör honom till den tionde bäst betalde spelaren i världen i dag, strax bakom Zlatan ­Ibrahimovic som lyfter 200 ­miljoner.

Sedan han ratades i Legia ­Warszawa har Lewandowski ­slutat topp-tre i skytteligan ­under sju av åtta säsonger ­samtidigt som han gått från polska tredjeligan till Bayern München.

Du har hela tiden levererat ­direkt när du kommit till en ny klubb – vad beror det på tror du?

– Jobb, jobb och återigen jobb – på träningar och i matcher och med hjälp av laget och tränaren. Du måste ha en viss talang men hårt arbete är det allra viktigaste.

Du gör ofta mål i de stora och viktiga matcherna – vad tror du det beror på? Är du aldrig ­nervös?

– Jag har inga problem med press, den motiverar mig bara.

”Har gjort det bra”

Precis som Zlatan Ibrahimovic har Lewandowski tränat en hel del kampsport genom åren. Hans far var polsk judomästare och hans fru Anna är framgångsrik i karate på världsnivå.

Lewandowski menar att denna träning hjälpt ­honom mycket som fotbollsspelare.

– Först och främst har det gett mig balans och ­koordination. Det är mycket lättare att fajtas med försvarare om du hållit på med kampsport. Du är mer stabil på marken och rörligare och mer flexibel i luften.

Tränar du karate med din fru ibland?

– Nej, ibland hjälper jag henne i hennes träning men hon är ­karateproffs och behöver ­professionell träning. Jag skulle inte ha en chans mot henne.

Den här säsongen stormar ­Lewandowski mot Champions League-final och ligaguld med Bayern München.

Ni är stora favoriter mot Porto i kvartsfinalen i Champions League och har väl egentligen allt att förlora?

– Porto har gjort det bra, de ­spelar snabbt och har ingenting att förlora. När du är bland de ­åtta bästa i Europa måste du se upp med varenda match, vartenda ögonblick. Det är inte bara en ­klyscha att det inte finns några ­dåliga lag på den här nivån.

”Zlatan är fantastisk”

Vad har du utvecklat som ­spelare under den här säsongen i Bayern?

– Vi spelar en annan typ av ­fotboll. Ibland spelar jag lite ­längre ner i banan och ibland mer ut på kanten. Alla i laget skapar chanser. För mig är det viktigast att utvecklas ur alla aspekter.

Efter att ha missat VM i ­Brasilien på grund av ett misslyckat kval mot bland andra Moldavien och Montenegro, som Sverige nu har i EM-kvalet, är polska landslaget verkligen på gång igen. Man har besegrat Tyskland med 2–0 och toppar gruppen. I kväll möter man Irland i Dublin.

– Det var en stor dag för oss och Polens fotbollsfans när vi slog Tyskland. Vi slog tyskarna för första gången genom tiderna – världsmästarna och mina vänner från Dortmund och München. Men det viktiga var de tre poängen, som kan betyda mycket för att nå EM i Frankrike.

Nu har Polen visserligen flera spelare i stora klubbar men landslagets lagkapten är utan tvekan den allra största stjärnan och på en helt egen nivå i polsk fotboll.

Som Zlatan Ibrahimovic i svensk fotboll ungefär.

Kan du känna igen dig i Zlatan på det sättet?

– Jag känner inte honom personligen så det är svårt att svara på. Men Zlatan har en fantastisk personlighet och stark karaktär. Jag tycker mycket om honom som spelare.

Vad har du för drömmar kvar som fotbollsspelare?

– Jag vill spela i EM och VM med Polen och det skulle vara stort att vinna Champions League någon dag.

Fotnot: Lewandowski är senast i raden av idrottsstjärnor med en egen app i MikZ, efter bland andra Zlatan Ibrahimovic, Leo Messi och Marta.

Georgien-Tyskland sänds 18.00 och Irland-Polen 20.45, båda i Eurosport 2.

ARTIKELN HANDLAR OM