De kan Sverige få möta i ett playoff

avFredrik Jönsson

1 av 2

Det finns mängder med olika utgångar i EM-kvalet.

Sportbladet har plockat ut ett scenario som får Blågult att jubla – och ett som får Blågult att gråta om vi går till playoff.

Mardrömsscenariot:

Nederländerna besegrar Tjeckien hemma – samtidigt som Turkiet förlorar mot Island. Det betyder att Nederländerna, som är bättre rankat än Sverige, slutar på playoff-plats i grupp A.

Kroatien grejar tre poäng mot Malta. Men det spelar ingen roll då Norge tar en stark vinst borta mot Italien. Norrmännen till EM – kroaterna får spela playoff.

Ukraina, som hade chansen att bli bästa grupptrea, lyckas inte besegra Spanien. Det blir playoff i stället.

Bosnien vinner borta mot Cypern och behåller tredjeplatsen i grupp B. Det gör att det bosniska landslaget är med och slåss om en EM-biljett.

Sammanfattning: Då blir Sverige oseedat inför playoff då Nederländerna, Kroatien, Ukraina och Bosnien-Hercegovina går före i rankningen. Ingen av de fyra landslagen är någon drömmotståndare för Erik Hamrén.

Seedade gruppen som Sverige skulle kunna få möta

Nederländerna

Kroatien

Ukraina

Bosnien-Hercegovina

Drömscenariot:

Lars Lagerbäck för Island till en bortavinst mot Turkiet. Nederländerna vinner samtidigt mot Tjeckien och kniper playoff-platsen framför det turkiska landslaget.

Ukraina tar en imponerande vinst mot Spanien. Och får jubla högt när de ser att Slovakien inte lyckas vinna mot Luxemburg. Det betyder att Ukraina blir tvåa i grupp C och går direkt till EM. Ungern blir bästa grupptrea och slipper kvala.

Utan problem kör Kroatien över Malta borta. Tråkigt för Norge som förlorar mot Italien, vilket betyder att norrmännen får ställa in sig på kval.

Israel kan inte ro på Belgien borta, det blir förlust. Men Cypern står för en skräll och kniper tre poäng hemma mot Bosnien-Hercegovina. Det cypriotiska landslaget är därmed vidare till playoff.

Sammanfattning: Ungern bästa grupptrea. Nederländerna blir seedat som bästa lag, följt av Sverige, Danmark och Irland. I den oseedade gruppen finns Norge, Slovakien, Slovenien och Cypern. Erik Hamrén har nog inget emot att spela kvalmatcher mot det cypriotiska landslaget.

Oseedade gruppen som Sverige skulle kunna få möta

Norge

Slovakien

Slovenien

Cypern

Förutom de här två scenariorna finns det flera andra möjliga utgångar.

Fotnot: Seedningen är baserad på följande rankning.