Lag gynnas – redan före EM-lottningen

Uefas nya system har stora brister – en nation redan lovad paradgata

EM är inte ens lottat men ett lag har redan dragit en vinstlott.

Uefas nya system innehåller brister som ger hemmanationen Frankrike en paradgata mot finalen.

Uefa har till 2016 utökat EM till 24 lag som på lördag klockan 18:00 ska lottas in i sex olika grupper. Länderna är utefter ranking ordnade i fyra seedningsgrupper och hoppas undvika de tuffaste motståndarna från de andra poolerna. Men i år ska du även undvika specifika grupper.

Det utökade antalet lag skapar nämligen problem när turneringen sedan ska gå in i slutspelsfasen.

Möter grupptreor

Antalet grupper innebär att de två bäst placerade lagen i varje grupp den här gången också får sällskap av de fyra poängmässigt bästa treorna för att få ihop 16 åttondelsfinalister. Det skapar i sin tur en orättvisa i lottningen.

Vinnarna i grupp A, B, C och D möter automatiskt grupptreor i åttondelsfinalen samtidigt som vinnarna i E och F ställs mot grupptvåor. Tvåorna i grupp A, B, C och F får i sin tur möta andra grupptvåor samtidigt som tvåorna i grupp D och E möter segrare. Det är alltså redan i åttondelsfinalen en fördel att ha kommit från grupp A, B eller C. Värst är det att ha kvalificerat sig från grupp E.

GRUPP A mest gynnsam Vinnaren i Grupp A möter en grupptrea i åttondelsfinalen och riskerar inte att möta någon annan gruppvinnare före semifinalen.
Vinnarna i Grupp E och F möter däremot en grupptvåa i åttondelen och riskerar en annan gruppvinnare redan i semifinalen.
Allra tuffast är det att hamna i Grupp E där grupptvåan riskerar att möta gruppvinnare hela vägen fram till finalen.
Uträkningen baseras på att det bäst placerade laget från gruppspelet vinner sina slutspelsmatcher. (Från Sebastian Wolsings rapport)
GRUPP A mest gynnsam Vinnaren i Grupp A möter en grupptrea i åttondelsfinalen och riskerar inte att möta någon annan gruppvinnare före semifinalen. Vinnarna i Grupp E och F möter däremot en grupptvåa i åttondelen och riskerar en annan gruppvinnare redan i semifinalen. Allra tuffast är det att hamna i Grupp E där grupptvåan riskerar att möta gruppvinnare hela vägen fram till finalen. Uträkningen baseras på att det bäst placerade laget från gruppspelet vinner sina slutspelsmatcher. (Från Sebastian Wolsings rapport)

I kvartsfinalerna fortsätter orättvisan. Segrarna i åttondelsfinal två och sju (om gruppettorna vinner sina matcher kommer de vara från grupp A och D) slipper där återigen möta en gruppsegrare. Detta då deras motståndare kommer från matcherna ett och åtta – båda mellan två grupptvåor.

Upplagt för Frankrike

Vinner du grupp A eller D möter du alltså en grupptrea i åttondelsfinalen och riskerar inte heller att möta någon annan gruppsegrare innan du är framme i semifinalen. Rakt igenom är det grupp A som är den mest gynnsamma gruppen då även tvåan i gruppen slipper möta en etta i åttondelsfinalen.

Värst är grupp E. Segraren där får möta en tvåa i åttondelsfinalen och riskerar sedan att ställas mot en etta redan i kvarten. Tvåan i grupp E spelar samtidigt mot en etta redan i åttondelsfinalen.

På lördag gäller det alltså för lagen att inte bara hoppas att de slipper möta de tuffaste motståndarna i de andra seedningsgrupperna, utan även hålla tummarna för att de hamnar i grupp A. Men ett lag har redan innan dragningen fått vinstlotten.

Som hemmanation placeras Frankrike automatiskt i grupp A. Det är alltså upplagt för fransmännen att, med hemmastödet adderat, gå raka vägen till en semifinal.

Läs mer i Sebastian Wolsings rapport (extern länk).

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.