”Finns ingen favorit i den här matchen”

FOTBOLL

Pedro Rodriguez inför åttondelsfinalen mot Arsenal

1 av 2 | Foto: Pedro.

BARCELONA. Han gick från spel i den spanska tredjedivisionen till att vinna trippeln, VM-guld och bli startspelare i världens bästa fotbollslag – på två år.

Medan Arsenals backlinje våndas över Leo Messis framfart ska Pedro Rodríguez, 23, agera gubben i lådan på Emirates stadium i kväll.

– Vi är kanske favoriter i folks ögon, men det finns egentligen ingen favorit i den här matchen, säger Pedro till Sportbladet.

– Det här är väl ingen temperatur om man är svensk, flinar Pedro Rodríguez när jag huttrar åt eftermiddagskylan på Barcelonas träningsanläggning.

Själv kom Pedro, eller ”Pedrito”, ”lill-Pedro” som supportrarna ofta kallar honom, till den katalanska klubben från soliga Teneriffa och det var inte bara klimatet som var annorlunda för den då 17-årige anfallaren.

– De första åren var jättejobbiga. Det var tufft att acklimatisera sig, allt var väldigt annorlunda; spelet, staden, språket. Jag spelade i en liten klubb på Teneriffa. Kraven och disciplinen var inte alls desamma. Här räknas det bara att spela bra, vårda bollen, men framför allt att vinna. Jag kom från en helt annan spelstil. Men med tiden lärde jag känna mycket människor som har hjälpt mig, lagkamrater, tränare. Jag hade tur som träffade Guardiola, säger Pedro.

Barcelonas tränare tog upp honom till a-lagets träningar för ett par år sedan, men skickade oftast ner Pedro till b-laget, som då spelade i den spanska tredjedivisionen, när det var dags för match. Guardiola har i efterhand berättat att han hade dåligt samvete över det, eftersom ”det kändes fel”. Pedro själv åkte hem till flickvännen – och grät av frustration.

”Lärt mig vara ödmjuk”

– Det var tufft. Alla vill ju spela. Men det var bara att göra sitt bästa där och ge allt för att komma med igen.

Inställningen har han med sig hemifrån säger han. När Barcelona mötte Tenerife hemma förra säsongen kunde familjen för första gången komma och se Pedrito live på stora Camp Nou. Hans pappa hade tidigare inte fått ledigt från sitt jobb på bensinmacken i Santa Cruz.

– Mina föräldrar har lärt mig att vara ödmjuk och att alltid jobba hårt, dag för dag, träning för träning, match för match. Den inställningen kommer hemifrån och det försöker jag förmedla på planen, inför mina lagkamrater och inför klubben. Det ska synas på varje match, säger Pedro.

Förra året blev han historiens förste spelare att göra mål i samtliga sex turneringar som klubben deltog i. Trots det är det knappast Pedro Rodríguez som mannen och kvinnan på gatan nämner först när de pratar om Barcelonas anfall.

Bekväm med Messi

– Messi är världens bästa spelare. Jag känner mig väldigt bekväm med honom på planen.

Om du bytte klubb skulle du kunna bli den allra största stjärnan, är du inte frestad att göra det?

– Tiden får utvisa det. Men jag är väldigt nöjd att spela här och hoppas fortsätta här i många år, även om det är svårt med konkurrensen som finns.

”Zlatan mer bollmottagare”

I år har du fått David Villa som anfallskamrat, hur är det jämfört med Zlatan Ibrahimovic förra året?

– Det är helt olika sorters spelare. Ibra är en spelare som kan ta emot bollar felvänd, han är bra i luften, men letade inte ytor på samma sätt. På honom kunde man sätta en höjdboll och han gav oss den möjligheten. Han är en riktigt bra spelare. David är helt annorlunda, går mer i djupled, rör sig mer i sidled och har bra tillslag med båda fötter. Villa är mer rörlig och söker mer ytor, medan Ibra är en annan sorts bollmottagare, mer renodlad nummer nio.

Nu möter ni Arsenal, ett lag som har som uttalad en filosofi att spela ungefär som Barcelona.

– Det blir svårt. De har mycket talangfulla spelare och ofta ett stort bollinnehav. Vi hoppas få ett bra resultat med oss i London och sedan slå ut dem på hemmaplan. Arsenal är det laget som påminner mest om Barcelona. Vi är kanske favoriter, men egentligen finns det inga favoriter nu, alla matcher som återstår är svåra.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga