NU AVGÖRS ALLT

FOTBOLL

Bank: Det kan bli en lång mörk vinter för svensk fotboll

Klockklangen ekade över Stadion när landslaget lekte sig igenom veckans första träning.

Och visst.

Det här är veckan när klockorna slår, när svensk fotboll går på dejt med sanningen:

Välkommen till en ny kärlekssommar – eller till en lång, mörk vinter.

Vi började i en källare på Östermalm, och det var en dag som var som gjord för att sitta i källare med en kopp kaffe i handen och fundera över sakers tillstånd.

Så det gjorde vi. Erik Hamrén svävade ut i vaga dimlandskap för att slippa vara konkret, men när han pratade om hur han såg på sin tid som förbundskapten var han tydlig:

– Skulle vi gå till EM är det hallelujah. Skulle vi inte gå till EM kommer jag att få kritik. Resultaten styr.

Det gör de alltid. Det gör de mer än någonsin nu.

Sverige har svängt genom det här kvalet, med galaföreställningar i matcherna de ska vinna och tunga smällar så fort som det stått något lite svårare på andra sidan. Fantastiska mot Finland när solen sken och allt gick in, naivdumma i Amsterdam och klumpiga i Budapest. I Ungern slarvade man dessutom bort den enda poäng som hade gjort att Sverige kunnat gå in i den här veckan med ett skyddsnät.

Bäst att sluta drömma nu

Det har de inte nu, varken laget eller Erik Hamrén. I den där källaren i går berättade förbundskaptenen om att han drömt om att Sverige skulle kunna fira en EM-biljett i Helsingfors. Den drömmen sprack, och vi gör nog bäst i att sluta drömma nu. Innan vi pratar för mycket om att bli Europas bästa tvåa ska det här laget se till att bli tvåa över huvud taget – och om de tappar poäng i Finland är det väldigt långt ifrån säkert.

Det var John Donne (och Ernest Hemingway så småningom) som skrev om klockorna som klämtar för dig, och det här är veckan när det ringer över en hel kontinent.

Serbien spelar ödesmatch mot Italien, med alla de politiska implikationer den matchen har. Som alltid i Serbien, och särskilt efter skandalen på Marassi senast de möttes. Ett pånyttfött Danmark spelar för att få sig en ren gruppfinal mot Portugal hemma i Parken. Och Frankrike väntar på Bosnien på ett Stade de France som är på väg att förvandlas till bosnisk hemmaplan med en hel uppbokad BiH-kurva.

Sverige åker till Helsingfors för att möta ett delvis nytt Finland, som spelade med en annan balans – och en exploderande Teemu Pukki i laget – mot Holland senast. Vi får ett delvis nytt Sverige också, med en formstark Rasmus Elm som vill in och en Anders Svensson som var svag senast men som naturligtvis inte ska ställas utanför en svensk startelva efter flera års kanonjobb som nyckspelspelare och en enda svag landskamp.

Förlust – en istid väntar

Vi har tre dagar på oss att fundera på hur matchen i Helsingfors kommer att se ut.

I går, medan spelarna skrattade och spelade fotbollstennis på Stadion, funderade jag över hur det ser ut på andra sidan den matchen.

Var står svensk fotboll om en vecka? Tja, det är som att tippa stryktips:

1. På något kroggolv runt Stureplan

med slipsen om huvudet och en EM-biljett i vänster bakficka.

X. Inför ett svettigt höstkval med två matcher mot en svår playoff-motståndare.

2. I en istid.

Det värsta med missade mästerskap är inte att man inte får vara med på festen. Det värsta med missade mästerskap är att det är lättare att missa mästerskap efter dem.

Behöver en lägersommar i öst

Om ett fotbollsland byggs på framgångar, med pengarna som rullar in som de ska för varje galen EM- och VM-sommar, så byggs fotbollslag av spelare och tid. Det här laget, Erik Hamréns landslag, består av nyckelspelare (Anders Svensson, Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg) som inte längre har så mycket tid kvar – och av unga spelare som behöver tid.

2011 får landslagen allt mindre tid tillsammans, mindre tid att lära känna varandra och arbeta in ett sätt att spela.

Mästerskapen är enda gången en tränare rimligen hinner träna och spela ihop sitt lag fullt ut. Erik Hamréns lag är inte färdigbyggt än, det skulle må oerhört bra av en lägersommar i öst nästa år.

Och om inte?

Spanien och England hade sina torra 70-tal, Holland sitt usla 80-tal, Norge har inte spelat mästerskap på tio år.

– Jag vill inte tänka negativa tankar, det hade varit fantastiskt att få spela ett slutspel igen, sa Anders Svensson igår.

Svårt inte höra klockorna

Olof Mellberg förhandlade fram specialregler i fotbollstennis, Martin Olsson hade besvär med reglerna på uppvärmningsgymnastiken, och det var som så ofta slående hur glatt och kramigt och fint det här laget är när de träffas och tränar. Det var en mysig träning på ett mörkt och så småningom småkallt Stockholms stadion.

Men klockorna klämtade, och det var svårt att inte höra dem.

ARTIKELN HANDLAR OM