AIK:s vapen – möta sämre lag

Av: Oskar Månsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Skiljer sig från alla andra klubbar: ”Det gäller att börja lugnt och sen trappa upp”

Västerås på besök AIK mötte för några dagar sen Västerås hemma på Skytteholms IP – matchen slutade 1–1. I den allsvenska premiären väntar svårare motstånd, då möter laget Djurgården.
Foto: Foto: SCANPIX
Västerås på besök AIK mötte för några dagar sen Västerås hemma på Skytteholms IP – matchen slutade 1–1. I den allsvenska premiären väntar svårare motstånd, då möter laget Djurgården.

Flera allsvenska lag spelar internationella turneringar på försäsongen.

AIK stannar hemma – för att möta lag som Västerås, Sundsvall och Mariehamn.

– Det gäller att ta det lugnt i början, säger Christer Swärd, assisterande tränare.

De allsvenska klubbarna väljer olika sätt att ladda upp inför fotbollsäsongen 2011. Vissa lag, som Göteborg, Malmö och Elfsborg, har redan spelat tuffa matcher mot europeiskt motstånd av hög klass, medan andra väljer att matcha igång lugnare. AIK hamnar definitivt i den senare kategorin.

”Trappa upp”

I helgen drog man igång säsongen – med att möta Västerås på hemmaplan.

– Vi hade ett väldigt tufft matchprogram i höstas och det gäller att ta det lugnt i början. Vi ska inte ha för bråttom, säger den assisterande tränaren Christer Swärd.

– Tanken är att vi ska trappa upp efterhand och möta olika typer av motstånd. Vi åker på läger i början av mars där vi ska möta ett vitryskt lag som håller bra kvalitet.

Vill spela hemma

En annan anledning till att AIK möter relativt enkelt motstånd är man vill spela så mycket så möjligt i Stockholm.

– Vi ville ha så många matcher som vi kan på Skytteholm – vi vill bjuda vår publik på det, säger Swärd – som inte håller med om att motståndet är enkelt.

”Bra nivå”

– Det beror på vad man menar med svåra lag. Vi möter två superettanlag och tre från högstaligor. Jag tycker det är en bra nivå. I fjol var det annorlunda, då hade vi europeiskt matchande för att förbereda oss för Europa och dessutom började säsongen tidigare. Det är olika från år till år.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN