Zlatans deal med Allegri: ”Spela tills du gör mål”

FOTBOLL

Måltorkan äntligen slut för: ”Väldigt viktigt”

Foto: Drömmål och segerjubel Zlatan gjorde ett mål och spelade fram Nocerino till 1–0. Men det är nog den sistnämndes 2–0-mål som de flesta kommer i håg från i går.

MILANO. Zlatan led av sin måltorka.

Därför bestämde Milans tränarstab på förhand att inte  plocka ut honom förrän han gjort mål.

– Det kändes bra att få sätta den, sa Zlatan i natt till Sportbladet.

Bara ett mål i ligan hittills.

Det var Zlatan facit inför mötet med Parma i går kväll. Trots alla assist, och trots att ”Ibra” nu för tiden är en ledartyp som finner glädje i att spela fram sina lagkamrater, så måste samtidigt en stjärnforward göra mål.

– Det är viktigt för självförtroendet, säger Milans tränare Allegri.

Folk i Milans ledning, som Sportbladet talade med i natt, berättar att man ville att Zlatan skulle få göra mål mot Parma. Innan målet kom visade ”Ibra” en del frustration gentemot medspelarna vid missade pass och missförstånd.

Byttes ut enligt planen

Nocerino blev kvällens store vinnare med tre mål – liksom Boateng – i förra matchen, men även Zlatan fick sätta ett. Snart efter målet byttes han ut, helt enligt planen.

– Det var ett fint mål där Ibra visade sin styrka, säger Milans tränare Max Allegri och fortsätter:

– Ibrahimovic spelade också fram till det första målet. Han är ovärderlig för oss. Jag bytte ut honom när han gjort mål eftersom vi inte vill slita ut honom igen.

”Vi har hittat rytmen”

När Sportbladet mötte Zlatan i natt, strax före midnatt, var han nöjd och lugn.

– Nu har vi hittat rytmen och mentaliteten är där och nu har vi mycket mer självförtroende när vi spelar. Det får du genom att vinna matcherna. Det märker vi när vi kommer ut på planen. Det känns som att rent mentalt är vi från minut ett på rätt ställe i kväll, säger Zlatan.

Han håller med om att det var skönt att göra mål igen, även i ligan och inte bara i Champions League. Sedan målet mot Lazio den 9 september i serie A-premiären har det inte blivit något mer förrän nu i ligan.

–  Det kändes bra, jag fick en bra boll av Cassano. Målen kommer så länge du fortsätter att skapa dem. Men det handlar inte bara om hur många mål man gör, säger han.

Du spelar också fram Nocerino, du fortsätter att göra assist?

– Ja, jag försöker hjälpa mina lagkamrater. Det var kul för Nocerino i dag, han får göra tre mål. Och Kevin gjorde också tre mål senast. Det är mycket tack vare mig och Cassano, vi är inte de där egoisterna som spelar där framme och vill göra alla mål själva. Får vi chans att spela andra så gör vi det, säger Zlatan.

Han tycker att han blivit mindre egoistisk med åren, även om frustrationen kan komma när målen uteblir.

”Börjar se bra ut”

– Absolut. Det är en balans man har, att både ge och ta. Det handlar om i vilket läge man är, ibland kan man vara för snäll. Ibland ska man nog vara mer ego framför mål, det handlar om bedömningen man gör.

Du har hela tiden sagt att ni är på gång, känns det så nu. Vändningen mot Lecce måste gett er mer självförtroende?

– Såklart, såklart. Det ger dig ännu mer självförtroende och ännu mer styrka inför framöver. Och i dag (läs: i går) vinner vi matchen, vi vinner med 4–1 och nu har vi en svår match på bortaplan så det gäller bara att fortsätta hela tiden.

– Vi är bara i början av säsongen och vi har gjort det bra hittills också i Champions League så kan vi fortsätta så här så ser det bra ut, säger Zlatan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A