Peter Wennman: Chelsea fick stryk - en dag att älska

FOTBOLL

Man måste bara älska dagar som den här.

Dagar då man känner sig som Christopher Walken i filmen Dead Zone:

Man kan se katastrofen komma innan den verkligen inträffar.

Jag hade en kompis en gång som alltid, varje gång det blev en skräll till höga odds, sa:

- Jag förstod det. Jag kände det på mig.

- Hur mycket satsade du då?

- Njää ... ingenting.

Så var det också för mig i går, jag gick och mumlade för mig själv och till alla som orkade lyssna att det var läge för en jättesensation i mötet mellan Middlesbrough och Chelsea.

Det fullständigt nedsablade, krisdrabbade, uselt coachade Boro - vars försvar jag förra helgen jämförde med FC Z:s - mot den obetvingliga segermaskinen Chelsea, som bara hade släppt in 13 mål i ligan.

Hur skulle det kunna sluta på mer än ett sätt?

Ja, fråga inte mig - fråga den synske Christopher Walken som dök upp, tog min hand, ryckte till i ansiktet och gav mig tipset:

Att det Boro som nyligen noterat 0-7 mot Arsenal och 0-4 mot Aston Villa skulle gå ut och genomföra en taktiskt perfekt match mot Chelsea och vinna med 3-0. TRE-FUCKING-NOLL!

Lämnade rummet

Det hände så mycket märkligt på Riverside.

Redan innan matchen tog hemmalagets anfallsstjärna Mark Viduka väskan på axeln, lämnade omklädningsrummet och gick hem. Han hade fått veta att han inte ens skulle få sitta på bänken, och det var skit han inte tänkte käka. Den hårt kritiserade managern Steve McClaren, Svennis assistent i landslaget, hade beslutat att köra med en ensam forward på topp - nigerianen Yakubu.

Borde ha betytt ännu sämre stämning i ett lag som redan krälade i dyn.

Så vad hände då?

Brassen Fabio Rochamback gjorde 1-0 efter 78 sekunder (!). Den duktige vänsterskytten Stuart Downing gjorde 2-0 med högern precis innan pausvilan - och Yakubu själv snurrade upp Chelseas försvar och sköt 3-0 i andra halvlek.

Boro spelade plötsligt som ett topplag - ungefär som när man slog Manchester United med 4-1 i oktober - och den förlöjligade McClaren framstod som ett geni.

Gammalt rekord

Middlesbrough har därmed slagit Manchester Citys gamla rekord i konsten att vara ett fullständigt oförutsägbart fotbollslag.

Och vad säger man om Chelsea? Om kollapsen som fotbolls-Europa pratar om i dag?

Tja, min korta analys är inte särskilt invecklad:

Shit happens.

Nån gång måste det komma en sån här match, även för ett väl sammansvetsat stjärngäng som Chelsea. Blå Tågets stabilitet har varit fantastisk, nästan omänsklig, under två säsonger nu. Till slut måste det komma en koncentrationssvacka, och då kan det lätt bli en urspårning.

Managern José Mourinho har aldrig förlorat med mer än 3-0 i sin tränarkarriär: en gång med Benfica år 2000, en gång med Porto år 2002 - och så nu med Chelsea i går.

Efteråt sa han, som en komplimang till Boro:

- Vi har bara förlorat tre ligamatcher sen jag kom till klubben. Vi förtjänade inte att få stryk av Manchester City. Vi förtjänade inte att få stryk av Manchester United. Men vi förtjänade att få stryk i dag.

Möjligen har Chelsea redan börjat ladda upp för den kommande superfighten mot Barcelona i Champions League, det såg så ut. Jag kan inte tänka mig att så många stjärnor kan vara så bleka samtidigt, om det inte beror på bristande motivation. I Claude Makeleles frånvaro såg både Frank Lampard och Michael Essien lite desorinterade ut. Och när såg ni senast en klippa som John Terry gå på såna dragningar som i går?

Närmar sig i tabellen

Superskrällen betydde att Liverpool och Manchester United, som båda vann, kunde närma sig lite i tabellen. Men det är mest av akademiskt intresse.

Avståndet mellan Chelsea och resten är fortfarande flera mil. En Dead Zone.

Och hur mycket satsade jag på Middlesbrough, förresten?

Njää, ingenting.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM