Freddies nya Brolinroll

FOTBOLL

Kliver ner i planen för att styra anfallen: "Ha mycket boll"

1 av 2 | Foto: Succétest I genrepet mot Chile prövades Ljungbergs roll för första gången. Och inte bara i Sportbladet fick hans insats högsta betyg.

BREMEN

Här är Fredrik Ljungbergs nya roll inför VM 2006 - speluppläggaren Fredrik Ljungberg.

- Enligt våra ritningar ska Fredrik ha mycket boll och starta våra motattacker, avslöjar assisterande förbundskapten Roland Andersson för Sportbladet.

Den uppmärksamme tittaren noterade säkert saken själv i fredags kväll. Fredrik Ljungberg hade ett betydligt lägre utgångsläge på sin vänsterkant än han haft tidigare i landslaget.

Från en position som liknade den Tomas Brolin hade under VM 1994 (fast på motsatt kant) var Ljungberg hjärnan bakom nästan samtliga svenska farligheter.

Därmed gör Fredrik Ljungberg samma resa i landslaget som han gjort i klubblaget den här säsongen; tar ett kliv ner i planen. Tidigare har han legat långt fram och letat luckor i djupled, både i Arsenal och Blågult.

Stor kapacitet

Assisterande förbundskapten Roland Andersson bekräftar den nya, svenska taktiken.

- Vi försöker jobba på att få in Fredrik så mycket som möjligt i spelet eftersom vi vet vilken kapacitet han har. Enligt våra ritningar ska han ha mycket boll och starta våra motattacker, säger Andersson.

Vanligtvis är det den centrala mittfältaren som har huvudansvaret som speluppläggare, men de som konkurrerar om den platsen i svenska landslaget - Anders Svensson och Kim Källström - saknar Ljungbergs spetskvaliteter.

- Fredrik har både passningsspelet och snabbheten att dra förbi sin motståndare, säger Roland Andersson.

"Fantastisk match"

Experimentet testades för första gången mot Chile med mycket lyckat resultat.

- Fredrik gör en fantastisk match, säger Roland Andersson.

Bra mot Chile

Framför allt vet förbundskaptenerna att Ljungberg är van vid att prestera i stora och viktiga matcher och det gör att de kan lägga ett större ansvar på honom under ett VM.

- De killar som spelar på Champions League-nivå är väldigt viktiga för oss, och det visade Fredrik i första halvlek mot Chile, säger förbundskapten Lasse Lagerbäck.

Fredrik Ljungberg säger själv om sin nya roll:

- Personligen kändes det väldigt bra mot Chile. Jag fick lite boll och kunde skapa tryck på dem på kanten. En av mina styrkor är att jag kan sätta tryck på motståndarna när jag får bollen.

På lördag är det Trinidad och Tobago som ska sättas under tryck när Sverige går in i turneringen.

Avslöjar

Så här förändras Ljungbergs roll:

Läs också:

Robert Laul