– Jag är en av världens bästa

FOTBOLL

WEGGIS/KÖNIGSTEIN/MÜNCHEN

Ronaldinho körde fast, Adriano kom fel och Ronaldo stod stilla.

Men vad gjorde det?

De gulgröna har ju en djupt religiös kille som heter Kaká också.

Sportbladet har träffat Brasiliens - just i dag - mest glänsande stjärna.

Foto: "JAG HOPPAS PÅ FINAL" Kaká har klivit fram som en av Brasiliens nyckelspelare. I VM-premiären sänkte han Kroatien - i dag kan han bli matchhjälte på nytt. I kväll ställs brassarna mot Australien.

Minns ni de sista minuterna av VM-finalen 2002?

Brasilien ledde med säkra

2-0 över Tyskland, och defilerade lugnt och stilla mot bucklan. För de brasilianska spelarna handlade allt bara om att få klockan att gå.

För alla utom en.

På sidlinjen stod en spinkig 20-åring och viftade frenetiskt när bollen gick ur spel. För Ricardo Izecson dos Santos Leite - Kaká - handlade allt om att klockan skulle ticka så sakta som möjligt.

Han hade fått klartecken av Luiz Felipe Scolari. Om det bara blev ett spelavbrott, om bara domaren såg honom, då skulle han få en dröm uppfylld. Då skulle han få komma in och spela de sista minuterna av en VM-final.

Det blev inte så.

Minuterna tickade iväg och domaren blåste av spelet. Brasilien hade vunnit VM, men det blev aldrig Kakás turnering.

Det 18 minuter långa inhoppet mot Costa Rica blev hans enda.

Knappt fyra år senare vänder Kaká bort två kroater och kommer loss. En snabb blick för att se var målvakten befinner sig - sedan skruvar han in bollen i krysset med den vänster som ska vara hans svaga fot.

Brasilien slår Kroatien med 1-0,

och mycket tyder på att VM i Tyskland kommer att bli Kakás turnering.

- Jag har en helt annan känsla i kroppen nu jämfört med senast, jag lever i en helt annan verklighet. Då trodde jag inte ens att jag skulle komma med i truppen, men nu räknar jag med att ha en helt annan roll. Det blev ingen final för mig 2002 - jag hoppas att det blir det i år

i stället, säger Kaká till Sportbladet.

Mycket har hänt sen senast, förstås.

Kaká har hunnit bli 24, och har etablerat sig som självklart startman i landslaget. Han har flyttat till Italien, och erövrat den europeiska proffsfotbollen.

Under sin debutsäsong i Milan fick han snittbetyget 7,69 när den italienska pressen räknade samman sina betyg. Som en jämförelse fick Diego Maradona 6,93 och Michel Platini 6,48.

"Finns inga egon"

Märkligt nog är han ändå inte en av de allra största stjärnorna hemma i Brasilien ännu. Journalisterna från Sydamerika kastar sig alltid över Ronaldo, Ronaldinho och Adriano - de andra medlemmerna i det som kallas "Den magiska kvartetten" - innan de tittar efter var Kaká kan tänkas hålla hus.

- Det gör mig verkligen inget. Det finns inga egon i det här landslaget, och för egen del är jag en ganska tyst, tillbakadragen person. Jag förstår att fokus hamnar på andra.

Hur påverkar det dig?

-På planen är det bara positivt. Speciellt Ronaldinho blir så oerhört hårt bevakad att det alltid innebär större ytor för oss andra. Sedan skiljer sig min roll i landslaget från den jag har i Milan - jag ligger lite längre ut på kanten och förväntas ta större defensivt ansvar - men det är precis likadant för Ronaldinho.

Hur bra tycker du själv att du är?

-Svår fråga att svara på såklart, men jag spelar med världens bästa spelare i både mitt klubblag och mitt landslag - och jag känner inte att jag gör bort mig i den omgivningen. Då vore det ju bara fånigt att säga något annat än att jag själv är en av världens bästa.

Jag har sett dig gå runt och filma de andra spelarna med videokamera. Det är inte så att du själv ser upp till dem lite i smyg?

-Haha, nej. Jag filmar för att få ett eget minne av turneringen. Det kommer att bli kul att ha något personligt bevarat i framtiden.

Vad gör du annars när det inte är match eller träning?

-Jag ser mycket på dvd. Jag har med mig boxar med tv-serierna "Lost", "Vänner" och "24". "Vänner" är klart bäst, min favoritserie. Jag har alla avsnitt.

Även om Kaká till stor del har samma intressen som de övriga spelarna i landslaget är han inte som dem.

Kaká är annorlunda.

Han spelar annorlunda, han ser annorlunda ut, han pratar annorlunda och han kommer från en annorlunda bakgrund.

Medan de flesta andra brassar har en historia som börjar med en trasig boll på fattiga bakgator så startar Kakás story i välbärgad övre medelklassen.

Tackar gud

Hans pappa är civilingenjör och hans mamma är matematiklärarinna, och han har haft en stadig uppväxt i lugna villakvarter.

Numera är han en av FN:s "ambassadörer mot hunger", och har bland annat gjort en studieresa till det fattiga Angola.

-När fotbollen började ta mig till de fattiga delarna i Brasilien fick jag en tankeställare. I vissa städer kom jag i kontakt med små fotbollstokiga barn, som skulle gå hem till ett hus utan mat. Att försöka ändra på det har blivit en självklarhet.

Precis som Ronaldinho och Adriano så pekar alltid Kaká upp mot himlen när han firar ett mål - men han gör det av andra anledningar än sina två lagkamrater.

Både Ronaldinho och Adriano pekar för att hedra de fäder som dog för tidigt, medan Kaká gör det för att tacka sin gud.

Han är en djupt troende evangelist som skänker en tiondel av sin jättelika lön till kyrkan. Han dricker inte, gör inte reklam för alkoholrelaterade produkter och satte stolthet i att inte ha sex innan han gifte sig i vintras.

På hans skor finns meningen "Jag tillhör Jesus" ingraverad, och samma budskap fanns på tröjan han bar när han firade det förra VM-guldet.

"Spelade på 75 procent"

Kaká har varit religiös sedan de tidiga tonåren, men fick en ännu starkare tro när han var 18 år gammal.

Det var då han krossade en halskota när han dök i en för grund swimmingpool. Läkarna tvivlade på att han någonsin skulle kunna spela fotboll igen, men när ynglingen tog av stödkragen efter två månader visade han sig vara helt återställd.

-Jag pratar inte om min religion med journalister, men det är rätt som du säger. Jag är säker på att det var Guds vilja att jag skulle spela fotboll igen.

Kaká pratar mycket hellre om fotboll i stället, om den skraltiga insatsen som trots allt gav seger mot Kroatien:

- En knapp seger var bra på sitt sätt också. Det kan lugna ner folk somt tror att vi alltid ska bjuda på spektakel och massor av mål. Men okej, matchen var inte vad vi hoppats på. Jag skulle säga att vi spelade på 75 procent av vår förmåga.

Vad händer den dagen när ni klickar?

- Ja" Då blir det bra, det här.

KAKÁS KARRIÄR

Erik Niva