”Jag är imponerad av den första halvleken”

FOTBOLL

Glenn Hysén om öppningen på Maksimir

En kompakt visselorkan mötte det svenska landslaget redan under uppvärmningen på ”skräckarenan” Maksimir.

Hemmatrycket var stort – men Sverige stod upp bra i den första halvleken.

– Jag är imponerad över Sveriges första halvlek, säger Hysén.

Foto: Henrik Larsson i luftduell med Kroatiens Robert Kovac (t.v) och Stjepan Tomas.

Sverige höll upp spelet väl och mötte ett överraskande defensivt Kroatien.

– Sverige agerar smart, när vi har bollen så slår vi inte alls bara bort den – utan grabbarna håller i och får upp spelet, då slipper vi att direkt få en ny anfallsvåg på oss, analyserade TV 3-experten Glenn Hysén.

I den 20:e minuten skapade Sverige sin första chans i matchen, Henrik Larsson hittade fram med en boll till Mattias Jonson i straffområdet, men Djurgårdsanfallaren fick inte ordentlig träff på bollen och läget försvann.

Halvleken utvecklades till ett fysiskt fotbollskrig, med tuffa närkamper och ett spel hela tiden på gränsen för det tillåtna. Två smällar kostade gula kort – och avstängningar i nästa match – för Kroatien. Både Niko Kovac och Niko Kranjcar drog på sig varningar efter tuffa dueller med Fredrik Ljungberg.

Tio minuter före halvtid lämnade Anders Svensson planen groggy, efter ha nickat ihop med Niko Kovac.

Kroatien saknade inte chanser, i den 33:e minuten grävdes bollen fram till Ivan Klanic i en situation i det svenska straffområdet där försvaret först såg ut att ha kontroll.

Skottet, det gick långt över.

– Jag är imponerad över Sveriges första halvlek. Vi har spelat mycket bra defensivt, och det har även skapats lite framåt, säger Hysén.

Hur tycker du att samarbetet mellan det färska anfallsparet Henrik Larsson/Mattias Jonson fungerat?

– Man kan inte förvänta sig så speciellt mycket med tanke på hur lite de har spelat tillsammans. Det handlar om två spelare som sliter oerhört båda två, men något samarbete har vi inte sett än.

Niclas Alexandersson var nöjd i paus:

– Vi matchar dom ganska bra tycker jag. De hade väl lite i början, men sedan har vi flyttat upp, säger han till TV 3.

Blev ni överraskade över att Kroatien inte öppnade så offensivt?

– Nja, både och. Det brukar vara så att hemmalaget öser på, men samtidigt har vi gjort det trångt för dem. Positonspelet är jätteviktigt. Det kan vara svårt att höra vad man säger till varandra på en sån här arena, därför känns det jättetryggt.

Anders Burström