Skratta åt Kalmar FF – det är hela vitsen

FOTBOLL

Osexigt – men med övertygelse

Jag hade tänkt skriva om spelsystemens kris i allsvenskan, men så kom något i vägen.

Bagarn, Rydan, Kimmens brud och dom.

Kalmar FF – Sveriges roligaste lag.

Det kan ha varit fyra eller fem år sen. Jag låg på ett hotellrum i London, med datorn på magen och skrev och på tv rullade ett sådant där program där de samlat roliga klipp från hela världen. Ett var från en tävlingsshow där folk skulle ringa in och gissa på ett ord med bara ett par bokstäver som ledtråd.

Jag minns inte detaljerna, men det kan ha varit ungefär så här. Ordet var åtta bokstäver långt; - - - T E - I C.

– Och vi säger välkommen till nästa tävlande. Hej, Ben!

– Hej.

– Vad vill du gissa på, Ben?

– Dyslectic.

Jag skrattade så datorn ramlade i golvet. Rätt svar var ”syntetic”, syntetisk, men Ben var inte så bra på att stava, så han gissade på dyslektisk.

Suupe-bassen

Det närmaste vi någonsin haft en svensk motsvarighet måste varit när Kalmar FF värvade Ari da Silva Ferreira.

Varför?

Tja, be någon från Kalmar uttala namnet så förstår du. Jag vet inte, men det kan vara därför både lokala medier och folkmun döpt Ferreira till, kort och gott, Suupe-bassen.

Eller så beror det på att Kalmar FF är klubben med bäst humor i Sverige.

Som om det inte räckte med Suupe-bassen, i veckan låg nystartade livsstilsmagasinet ”Fokus – Kalmar FF i Fokus” i postfacket. Om jag någonsin skulle tvingas att registrera partnerskap med en svensk tidning så skulle det vara den här.

Komplex – livsnerven

För en vecka sedan skrev jag om KFF:s identitetskris den här säsongen, att laget logiskt tappat fart eftersom de representerar en klubb vars ambitioner inte sträcker sig längre än vad de redan uppnått. Det är skönt att se att identitetsvacklandet inte gäller utanför planen.

Fokus är en enda orgie i kärleksfullt identitetsskapande med lika delar självdistans som självklarhet.

Ur innehållet:

? En Calvin Klein-sexig Tobias Carlsson (möjligen allsvenskans minst sexige spelartyp) berättar över ett uppslag om hur han sköter sitt trädgårdsland: ”Jag skäms inte för att lukta på blommor. Är man bara tillräckligt testosteronstinn och trygg i sin mansroll så är steget in i floristiken inte så långt”.

? Nanne Bergstrand stylas om, och berättar om varför han alltid coachar i jeans: ”Det passar in i vår image att vi är lite av rebeller i allsvenskan”.

? Joachim Lantz sambo Malin Wollin skriver under rubriken ”The Desperate Footballwives”. (Ingressen: ”Innan jag träffade Joachim tänkte jag så här om fotbollsfruar: 1. De är blonda, 2. De är smala och fasta i hullet, 3. De tränar aerobics, 4. De är jättesnygga alternativt jättesöta, 5. De fiser inte när någon annan är med, 6. De fiser inte över huvud taget, 7. De är med i musikaler”).

? ?Reservmålvakten Sasa Sjanic testar och betygsätter bänkar runt om i Kalmar.

? Kalmar FF-sudoku.

Och så vidare.

Ni hör.

Självdistansen och leken med utanförskapet går som en, i alla bemärkelser, röd tråd genom både tidningen och klubben.

Mindervärdeskomplex är själva livsnerven i svenska småstäder, i alla tider överallt. Kalmar har tagit sina komplex, rakat, kardat och kammat den och sytt upp en apsnygg punk-tröja. Varm och skön.

Kalmar har ambitioner

Det är inte bara det ljuvligt Killinggängs-ironiska i att göra ett ultraglansigt livsstilsmagasin om Kalmar FF (Kalmar FF!) som fäller mig. Hela grejen är att varken magasinet eller KFF gör sig till; de är helt på det klara med att Kalmar är en trevlig, liten, bonnig stad – och att det inte är något fel på det.

Och allt är inte på skämt heller.

KFF har sina ambitioner, Fokus också. De gör en ambitiös djupintervju med en Anthony Kiedis-stylad Fábio Augusto som berättar om sin pappas död och sin resa runt världen. På bilderna viker han ut sig ihop med sonen Gabriel, Smålands sötaste lågstadiekille.

Det finns ingen annan klubb i Sverige som hade gått i land med att släppa en sådan här tidning. Kalmar FF gör det i morgon, samma dag som de möter Hammarby på Fredriksskans.

Okej att skratta

Bajen finns förresten också representerade i tidningen på ett ställe. Det är när Anders Linderoth får frågan ”Vad är det sämsta med att möta Kalmar FF?”.

Linderoth behöver ingen betänketid innan han svarar.

– Vi förlorar varenda gång och de gör oss dåliga.

Så är det ju.

Kalmar FF tycker det är helt okej att man skrattar lite åt dem.

Men de gör jävligt ont att möta.

Veckans elva

ARTIKELN HANDLAR OM