"Behöver inte fundera på annat än fotboll"

avTT

Publicerad:
Foto: Emelie Fredriksson/TT
Petronella Ekroth trivs med proffslivet i Juventus.

Storklubbarnas nystartade damlag kämpar mot fördomar i Italien.

Men för Petronella Ekroth har flytten till Turin och Juventus inneburit ett lyft.

– Nu behöver jag inte fundera på något annat än fotboll, säger hon.

Träningsanläggningen, som Juventus damer delar med klubbens akademi efter herrarnas flytt därifrån förra säsongen, ligger i Vinovo, 14 kilometer utanför Turin.

Där finns allt som en spelare kan tänkas behöva – mat, gym och hjälp med behandling.

TT guidas runt av den pressansvariga till presskonferensrummet, tv-studion och mellan de många planerna fram till damernas morgonträning där huvudtränaren Rita Guardino kommer och tar i hand.

– Det här är mer än jag någonsin kunnat förvänta mig, säger Petronella Ekroth, som senaste säsongerna spelat i Djurgården.

– Har man ett dubbelpass hemma i Sverige så åker man hem och käkar. Här hänger man här hela dagen. När man åker innanför portarna då börjar man jobba, jag tycker det är skönt. Nu behöver jag inte fundera på något annat än fotboll.

I Italien har damfotbollen länge dragits med stora fördomar och litet utrymme. Men det blåser också nya vindar i landet som redan säkrat en plats i nästa års VM.

Juventus startade damlaget förra säsongen, och vann ligan direkt. I år är både Milan och AS Roma nykomlingar i högstaligan.

Mer plats i tidningen

Tuttosport-journalisten Guido Vaciago, som länge bevakat Juventus i Turin, tror att storklubbarnas satsningar på damlag kommer att betyda mycket för synen på fotbollen. Men han tror också att en förändring kommer att ta tid.

– Om några år tror jag att man kommer att se resultat av satsningen med fler åskådare på matcherna och framgångar i Champions League. Juventus tror verkligen på damlaget och vill pusha damfotbollen framåt men det behövs en kulturell och mental förändring. Damfotbollen är inte populär och generellt så ses den inte som en sport fortfarande, säger Vaciago.

Han menar också att de är några journalister som nu slått ett slag för mer damfotboll i tidningen.

– Våra redaktörer har inte varit så övertygade men vi har kämpat för att få in damfotboll i tidningen. En gång i veckan skriver vi om Juventus damlag.

Foto: Emil Langvad/TT
Petronella Ekroth i en match med Djurgården förra säsongen. Arkivbild.

Tuffa år med skador

Petronella Ekroth gläds åt utvecklingen.

– Det är många storlag i hela Europa som satsar mer på damlag och det gör mig jättejätteglad. Jag tror att alla tjejer som spelar fotboll blir glada över det, och att unga spelare blir inspirerade och känner att de kan satsa på att bli fotbollsproffs och leva sin dröm i framtiden, säger Ekroth.

För henne har övergången fungerat som ett bevis för att man klarar saker om man kämpar tillräckligt.

– Jag har haft det ganska tufft med skador och sådana bitar. Ibland kan jag tänka vad som hade hänt om jag inte hade dragit två korsband, var hade jag varit i dag då? Jag var med i ungdomslandslagen ända till U23 och sedan var jag skadad i två år. Samtidigt tycker jag att jag är på en jättebra plats idag. Jag hoppas att jag kan inspirera andra.

Möter Brøndby i CL

På onsdag möter Juventus danska Brøndby i första slutspelsomgången i Champions League, och på söndag är det Serie A-premiär.

På försäsongen blev det dock tunga förluster i England mot såväl Arsenal (0–5) och Chelsea (0–3) vilket visar att Juventus har en bit upp till de andra storklubbarna i Europa.

– Här är det mer fokus på teknik, lite mer finlir. Det utvecklar mig också, men jag tror att jag kan bidra med det lite mer fysiska. Arsenal och Chelsea är mer fysiska, och jag tror att vi behöver lite av det. Det var en jättebra läxa för oss att åka dit. De matcherna hoppas jag gör oss bättre.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM