Så tänder Billborn stjärnorna inför derbyt

avFredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Stefan Billborn var missnöjd efter 1–1 mot Sirius.

Han skällde ut stjärnorna för att markera.

– Om man ska spela i Hammarby måste man vara bra, det spelar ingen roll om man heter Hamad eller Rodic eller Tankovic, säger han.

Hammarby tappade två poäng i guldstriden när laget spelade 1–1 mot Sirius. I andra halvlek, när ”Bajen” jagade mål, bytte tränaren Stefan Billborn ut den offensiva trion Jiloan Hamad, Muamet Tankovic och Vladimir Rodic.

Stjärnorna blev ilskna.

”Bryr oss inte om det”

Enligt uppgifter till Sportbladet skällde tränaren Stefan Billborn ut stjärnorna efter matchen mot Sirius. Tränaren bekräftar att han har pratat med spelarna efteråt. Men det var inga hårda ord, enligt Billborn.

– Nej, nej, det kan du fråga dem om. Jag tror mycket på att spelarna ska förstå varför och vad. Sen vill jag att spelarna ska bli besvikna. Det betyder att du kan få en effekt av att byta ut dem eller låta dem spela kvar. Det handlar mer om att vi är ett lag också, att vi ska kunna utnyttja det och att man ska våga tömma sig på matcherna, säger Billborn och fortsätter:

– Det kan också vara så att i vissa matcher – när det börjar dra ihop sig och man spelar på en våt plan – ger järnet och så orkar man 60–70 minuter och sen går man ut. Vi har spelare vid sidan om som är bra och kan kliva in och göra ett bra jobb. Om man ska spela i Hammarby måste man vara bra, det spelar ingen roll om man heter Hamad eller Rodic eller Tankovic.

Inte ålder heller?

– Nej, det gör det absolut inte. Jag vet att både ”Jille” (Hamad) och ”Mujo” (Tankovic) sa ”vi tyckte att vi var inne i ett bra flow där”. Vi bryr oss inte om det, du kan inte leva på gamla meriter för då borde Kennedy spela varje match. Det är en färskvara. Jag tittar på det de presterar nu. Presterar du inte nu så åker du ut. Jag kan ha rätt eller fel, det säger jag inget om. Sen kan man som spelare säga att vi ändå skulle ha skapat så mycket som vi gjorde, men det vet man inte. Sen är det bara konstigt att vi inte gör mål med tanke på de lägena vi har.

”Får visa respekt”

Jiloan Hamad ler när Sportbladet frågar om en utskällning.
– Wow, vilken insideinformation du har fått.

Stämmer det?

– Vi fick en känga, svarar Hamad skämtsamt.

Han vill inte diskutera vad som har sagts mellan tränaren och spelarna, men svarar generellt om att markera mot spelare genom att byta ut dem.

– I fotboll har du inte alltid din bästa match. Då är det upp till tränaren att ta beslut om man kan räkna med spelaren i nästa match, kommer han att ta sig i kragen? Det är tränarens beslut. Ibland spelar tränaren en spelare trots att inte formen har funnits där på slutet. Dels för kontinuitet, dels för att visa att man har förtroende – du kommer att få dina matcher. Då blir det situationer där andra spelare gör bra ifrån sig på träningen och de inte får chansen. Det är inte lätt att vara tränare, det är däremot lätt att bli arg när man blir utbytt. Det är inte lätt att förstå tränarens perspektiv, men jag tror vi har fått en inblick efter det här mötet.

Stefan Billborn
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Stefan Billborn

– I slutet av dagen vill man ge allting för laget, man har slitit och kämpat i 21 omgångar. Man vill så mycket. När man blir utbytt betyder det egentligen bara en sak, att man inte kan vara med och bidra. Det är ett gott tecken och Stefan tar det på rätt sätt. Han är rätt coach, han förstår människan och han förstår hur vi tänker. Det har bara varit positivt. Man får visa respekt, men vi har också känslor.

”Stefan sköter det bra”

Hade han rätt när han bytte ut er mot Sirius?

– Bra fråga, inga kommentarer.

– Nej, men jag vill alltid vara med och bidra på planen. Jag kanske inte gjorde min bästa prestation, men jag har det där att jag kan få den där passningen i 85:e minuten och avgöra matchen. Men vi har duktiga spelare som inte har fått chansen på grund av konkurrensen. En säsong är lång och ibland är man inte alltid i toppform, där har Stefan varit lojal. Så funkar det bara i Sverige, utomlands roterar man som fan utan att det är ”hard feelings”. Jag tycker Stefan sköter det bra.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM