”Nästan omöjligt för oss att agera”

Polisens vägran ett problem för Djurgården

avAndreas Käck

Publicerad:

Bengal- och stolkastarna är identifierade och Djurgården vill nu porta dem från sina matcher.

Problemet? Polisen vägrar lämna ut deras personuppgifter.

– Om vi ska kunna agera så måste vi få förutsättningar att göra det, säger Djurgårdens säkerhetsansvarige, Mats Jonsson.

Derbyt mellan Hammarby och Djurgården den 2 september föregicks av två publikskandaler. Dels kastades en brinnande bengal från Djurgårdens kortsida rakt upp mot sittplats, dels slängdes en stol in mot planen och träffade en arbetande fotograf i huvudet.

Polisen har nu identifierat två misstänkta gärningsmän. Dessa personer vill Djurgården stänga av, men för att kunna göra det måste man få reda på vilka de är – och där uppstår ett problem.

Polisen vill inte lämna ut personuppgifterna till Djurgården. De hänvisar till förundersökningssekretessen. Något som Djurgårdens säkerhetschef Mats Jonsson tycker är synd.

– Jag menar att polisen gjort en felaktig bedömning, säger han till Sportbladet.

– Folk skriker om att klubbarna ska ”ta ansvar”, och så är det sådant här vi ställs inför. Det blir nästintill omöjligt för oss att agera. Klart att det är frustrerande. Vi vill ha fatt i de här individerna fortast möjligt så att vi kan meddela dem att de inte är välkomna på matchen på söndag, fortsätter Mats Jonsson.

Anmälde direkt

Djurgården polisanmälde brotten direkt, på matchdagen, och ansökte redan då om tillträdesförbud.

Ett tillträdesförbud måste beslutas av en åklagare, därav den rättsliga processen. Men klubbarna kan också själva utdela en så kallad ”arrangörsavstängning”. Effekten är den samma – att personerna i fråga portas från matcherna.

Djurgården vill utfärda en arrangörsavstängning så fort som möjligt, som ska gälla i väntan på att den rättsliga processen löper sin gång och eventuellt renderar i ett formellt tillträdesförbud.

”Ett moment 22”

Problemet?

De har fortfarande ingen aning om vilka personerna är.

– Nej, eftersom polisen inte tillhandahåller oss med deras personuppgifter. Det blir ett moment 22. Och det är det här som är problemet; om vi som klubb ska kunna ta ansvar så krävs också att vi får förutsättningar för att göra det, säger Mats Jonsson.

Hur länge kan det här dröja?

– Jag skulle tro att vi får besked inom de närmaste veckorna.

Under tiden kan de här personerna fortsätta gå på era matcher?

– Ja, det blir konsekvensen av det hela, att det tar onödigt lång tid. Å andra sidan ska man respektera rättssäkerheten. Den får aldrig bli lidande för att vi i vår iver vill agera. Vi får inte riskera att gå bort oss och agera på ett felaktigt sätt. Men i de här fallet har man ändå kommit så pass långt att man lyckats identifiera två misstänka gärningsmän och då vill vi till att börja med utdela en arrangörsavstängning, säger Mats Jonsson.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson och Hammarbys vd Henrik Kindlund
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM