Efter protesterna – Fifa öppnar plånboken

avKristoffer Bergström

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige firar efter VM-avanccemanget.

Nu står det klart att stjärnorna får sin vilja igenom: Fifa öppnar plånboken till nästa fotbolls–VM.

Sportbladet kan avslöja att svenskarnas önskan om ersättning till klubbarna kan röstas igenom redan i oktober.

– Alla är överens om att det ska bli en bra ökning för dam-VM, säger Fifas presschef Hans Hultman.

2011 fördelade Fifa 89 miljoner kronor till de deltagande nationerna i fotbolls-VM.

Fyra år senare, när Sverige blev utslaget i åttondelsfinal i Kanada, var totalsumman höjd med 50 procent och guldmedaljörernas bonus fördubblad. Men siffrorna är förrädiska eftersom åtta länder extra deltog i mästerskapet, så snittet för dem som inte vann sänktes med ett par hundra tusen kronor.

I sommar är det dags för VM igen, den här gången i Frankrike. Trots att kvalet varit händelserikt med ett strejkande danskt lag och en svensk seger i gruppfinalen har snacket handlat lika mycket om ekonomi som om taktik.

Protesterar mot Fifas ersättning

Kosovare Asllani har klagat. Caroline Seger har höjt rösten. Lotta Schelin, Nilla Fischer och Hedvig Lindahl har varit upprörda.

Två uppgifter har stjärnorna fäst extra vikt vid:

– När de svenska herrarna avancerade till VM i Ryssland fick förbundet 80 miljoner kronor. Damernas avancemang gav noll kronor.

– När en herrspelare spelar VM ersätts klubben som lånat ut honom med över 70 000 kronor per dag också för införlägret. Damklubbarna får noll kronor.

Läget är ohållbart. Om det råder i princip konsensus bland spelare, ledare och intresseorganisationer. Men vad ska ändras?

I början av september sa Fifas svenske presschef Hans Hultman till SVT att någon slags ekonomisk trappa var på väg att införas. Ju längre ett lag tar sig i VM desto högre ersättning är de berättigade. Senast vid lottningen i december skulle det nya upplägget presenteras.

Avgörs av Fifa-rådet

Sportbladet har undersökt saken vidare och kan nu berätta att den nya paketlösningen kan vara klar redan i mitten av oktober. Därtill ser prognoserna mycket goda ut för en förändring i den riktning som de svenska landslagsspelarna vill åt.

I slutet av sommaren var frågan färdigutredd på tjänstemannanivå inom Fifa. Ett förslag lämnades till Fifa-rådet – styrelsen med 37 ledamöter från hela världen, inklusive ordförande Gianni Infantino – som fäller avgörandet.

Förslagets innehåll är hemligt, men enligt Sportbladets uppgifter är uppmaningen att höja den totala ersättningen betonad. Den ekonomiska trappan ska alltså inte bekostas genom omfördelning av befintliga pengar, utan genom att nya skjuts till.

Dessutom ska det finnas en rekommendation att införa just den sortens ersättning till klubbarna som landslagskaptenen Caroline Seger önskat, men om den blir verklighet avgör Fifa-rådet. Dessa pengar kan i så fall räknas samman med de 75 000 kronor som en privat sponsor delar ut till svenska och norska klubb för varje VM-spelare de lånar ut, vilket är ett nytt avtal som SVT var först att berätta om.

Kontroversiell fråga om klubbersättning

När Sportbladet pratar med Hans Hultman vill han inte kommentera uppgifterna i detalj, men han bekräftar att totalsumman som 2015 var på 134 miljoner kronor (potten i herr-VM 2018 var 52 gånger större, drygt sju miljarder kronor) kommer höjas rejält.

– Man vill ha en väsentlig ökning av den tidigare potten. Sedan handlar det om hur man paketerar den, säger Hultman.

Presschefen tycker att Fifa varit för dåligt på att kommunicera de insatser som gjorts för att främja damfotbollsspelarnas villkor. Ett exempel är att pengahögen som de skjuter till i varje VM inte bara går till rena bonusar utan stöttar enskilda spelare som skadar sig och saknar tillräcklig försäkring.

Han påpekar också att frågan om ersättning till klubbarna är kontroversiell på sina håll. När potten nu höjs är det inte givet för alla att pengarna gör mest nytta i de föreningar som för tillfället har spelarna under kontrakt.

– Det finns nationer som kvalar in till VM men inte har spelarna i de egna landet eller i sina klubbar. De vill naturligtvis hellre se att förbundet får en påse pengar som de kan investera i den inhemska damfotbollen, säger presschefen.