Zlatan Ibrahimovic

Zlatan: Det handlar om rasism

Av: 

Johanna Frändén

FOTBOLL

PARIS. Zlatan Ibrahimovic berättar i en öppenhjärtig intervju med franska Canal Plus om sin arrogans, problemen i Malmö FF och varför han upplever att svensk media behandlat honom illa.

– För jag är inte en Andersson eller Svensson. Om jag hette så skulle de försvara mig även om jag rånade en bank, säger Ibrahimovic.

Zlatan Ibrahimovic dras med en backlash i rehabiliteringen av knäskadan och är borta från spel i Manchester United i minst ett par veckor till. Men vid sidan av planen skapar den förre PSG-stjärnan rubriker i Frankrike i kväll.

Talar ut om relationen med medierna

I en intervju med förre lagkamraten Olivier Dacourt, nära vän från tiden i Inter och Paris och numer anställd på franska Canal Plus, berättar Zlatan om sin spända relation med medierna.

– Jag vet hur de fungerar. Får de inte det de vill blir de galna. De kan skriva skit om mig, men jag bryr mig inte. Jag blir starkare, jag behöver inte dem, men de behöver mig. När jag säger mina ”saker” kan media inte acceptera allt. Jag visste att de inte skulle acceptera det jag sa om Eiffeltornet (Zlatan erbjöd sig i en intervju att stanna i PSG om man bytte ut Eiffeltornet mot en staty av honom själv, reds anm), men jag gjorde det med flit. Om jag menar det eller inte är en annan sak, säger Zlatan och berättar om kritiken han fick under tiden i Frankrike:

– ”I Frankrike har de problem med din attityd”, fick jag höra. Kallar du mig arrogant? Fransmän är ju kända för att vara arroganta. Då borde ni älska mig! Jag representerar Frankrike väldigt väl, säger Zlatan och tillägger att hans berömda utsagor ofta är genomtänkta:

– Jag vet exakt vad jag gör.

Svår tid i Malmö

Intervjun med Dacourt varvas med klippbilder från filmen Blådårar från Malmö FF:s omklädningsrum kring millennieskiftet. Zlatan berättar om tiden i klubben som svår.

– När jag kom till Malmö blev jag inte accepterad som alla andra. Jag kände att jag inte passade in. Jag var det svarta fåret, de accepterade mig inte, de gillade inte min attityd. Jag var inte som de andra, jag var inte blond, hade inte svensk vit hud. Jag led…för jag var tvungen att göra tio gånger mer än alla andra, säger Zlatan.

Han berättar att hans strategi med medierna ändrats genom åren.

– I början var jag mer öppen mot media. Jag pratade med dem, de byggde upp mig, sen stack de mig i ryggen. Det var ”Zlatan den nye stjärnan” och så vidare, men sen ändrades allt. Media började prata illa om mig. De skrev att jag är arrogant, opolerad. Jag hörde inte hemma här, jag pratade för mycket. Allt det här fick jag gå igenom.

”Det handlar om rasism”

Zlatan Ibrahimovic menar att kritiken som riktats mot honom genom åren handlar om hans bakgrund.

– Det handlar om rasism. Jag säger inte att det här är rasism, men det finns ”under cover”-rasism, det är jag hundra procent säker på. För jag är inte Andersson eller Svensson. Om jag hette så skulle de försvara mig även om jag rånade en bank, jag lovar. Men de försvarar mig inte på det sätt de borde. Jag är förmodligen den bäste spelaren genom alla tider i Sverige, det jag har gjort har ingen annan gjort. Den som vunnit näst flest Guldbollar har två. Jag har elva. Det har ingen gjort tidigare. Det jag har gjort för svensk fotboll har ingen annan gjort.

– Men kanske tycker de att du är för arrogant, föreslår Dacourt.

– Det spelar ingen roll. Jag är den bästa som finns. Är man stolt? Uppskattar man vad man har eller inte? frågar Zlatan tillbaka.


Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset


Publisert:

LÄS VIDARE

Zlatan och Janne – fem år med flörtar och attacker

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Zlatan Ibrahimovic

Manchester United

Malmö FF