"Peking" dominerar det nya landslaget

Foto: TT/BILDBYRÅN.
Filip Dagerstål, Linus Wahlqvist, Sebastian Andersson, Niklas Bärkroth och David Moberg Karlsson.
FOTBOLL

ABU DHABI.

Var man än vänder sig under januariturnén hittar man en gemensam nämnare:

IFK Norrköping.

– Vi dominerar, säger mittbacken Filip Dagerstål.

Ständigt framgångsrika Malmö FF har visserligen lika många spelare på lägret, men ändå är det IFK Norrköping som verkligen sätter prägeln på årets januariturné. Fem spelare – Filip Dagerstål, Linus Wahlqvist, Sebastian Andersson, Niklas Bärkroth och David Moberg Karlsson – är uttagna. Inte nog med det: även Kristoffer Olsson och Ken Sema, båda fostrade i klubben, joggar runt på samma plan. Dessutom finns det, om vi tillåts vara lite långsökta, ytterligare lokal koppling i östgöten Anton Tinnerholm.
Utöver det är förstås förbundskaptenen Janne Andersson intimt förknippad med klubben, liksom övriga landslagsledarna Maths Elfvendahl, Daniel Ekvall och Dale Reese.

”Jag är jättestolt”

Det är uppenbart att IFK Norrköping har utvecklats till en självklar stormakt i svensk fotboll.
– Norrköping dominerar. Så är det. Det är kul att så många från samma lag är med. Det här betyder ju att Östergötland gör bra saker på ungdomssidan, säger unge debutanten Filip Dagerstål.
Varför har ni så många spelare med?
– För att vi spelar en riktigt bra fotboll, och får fram många spelare.
Lagkamraten Linus Wahlqvist fyller i:
– Jag är jättestolt över att det är så många killar från Norrköping. Jag är född och uppvuxen där och har spelat i klubben sedan jag var liten. Dagerstål och jag har följt varandra sen tolvårsåldern. Samtidigt är det Ken (Sema) som gjort det grymt i Östersund och så "Koffe" (Olsson) som är så bra i U21-landslaget.

”Ekonomin var för dålig”

Linus Wahlqvist har en lika enkel som dråplig förklaring till succén.
– Norrköping fick knappast fram så många landslagsspelare för tio år sedan. Men vi har haft en bra tillväxt från 90-talisterna och framåt.
Vad beror det på då?
– Ekonomin var helt enkelt dålig. Så klubben tvingades satsa på egna ungdomar. Det blev ett framgångsrecept. Det blev bra att det inte fanns pengar. Samtidigt är ungdomssektionen också mycket bra: jag har aldrig hört talas om en dålig ledare i IFK Norrköping.

U21-kaptenen Kristoffer Olsson håller med:

– Det här är stort för Norrköping som klubb. De var tvungna att satsa på unga spelare och det gav, efter några år, riktigt bra resultat. Det är skitkul.

Om kritiken mot Janne: ”Orättvis”

Samtidigt är somliga supportrar till andra allsvenska klubbar frustrerade. En åsikt som ibland kastas fram är att Janne Andersson skulle ha ett lite för gott öga till de forna adepterna i sin tidigare klubb.
– Det tycker jag är orättvis kritik. MFF har lika många spelare här, och där finns ingen koppling. Presterar man på plan så har man chansen att komma med i landslaget. Så enkelt är det. Självklart är det ingen nackdel att Janne känner en som person, men jag tror absolut inte att det påverkar uttagningarna, säger Wahlqvist.

FAKTA

Allsvenska klubbarna med flest spelare på januariturnén

IFK Norrköping: Filip Dagerstål, Linus Wahlqvist, David Moberg Karlsson, Niklas Bärkroth, Sebastian Andersson. Även Kristoffer Olsson och Ken Sema är fostrade i klubben. Dessutom finns ledarna Janne Andersson, Daniel Ekvall och Maths Elfvendahl som alla har en bakgrund som ledare i klubben.
Malmö FF: Pa Konate, Franz Brorsson, Anton Tinnerholm, Alexander Jeremejeff, Oscar Lewicki.
Elfsborg: Per Frick, Viktor Claesson, Joakim Nilsson.
Östersund: Saman Ghoddos, Ken Sema.
IFK Göteborg: Emil Salomonsson
Häcken: Peter Abrahamsson
AIK: Alexander Isak.
Djurgården: Jacob Une Larsson.