Rydén: Är vad jag kallar succécomeback

ZENICA. Det svenska damlandslaget i fotboll gjorde processen kort.

När vinden inte bara blåst undan den rök som river i luftrören utan även en del tvivel stod det 5–0 på tavlan.

Det ger Sverige ett gyllene läge inför returen, så ta chansen Gerhardsson.

Efter en tung höst och vinter gav årets första landskamp ett välkommet besked. Trots en skadelista som bara blir längre och längre, en kapten som tackat för sig och en avstängd stjärna som fick titta på från läktarplats krossade Sverige Bosnien-Hercegovina. 

Madelen Janogy visade med all tydlighet hur kul hon tycker det är att spela fotboll just nu. Anfallaren har fått en fin start i Italien och det fick hon på landslagsåret också. Med två nickmål i den första halvleken punkterade hon matchen. 

Visst fick lagkapten Milena Nikolic ett kanonläge att göra 2-1, men närmare än så kom inte hemmalaget. Reaktionerna efter att Nikolic dragit den där bollen från nära håll högt över säger förövrigt en hel del om var bosnisk damfotboll står just nu. Den tappra skaran, som trots den obegripliga starttiden 13.00 en vardag, tagit sig hit till träningsanläggningen jublade som om det vore mål.

Till skillnad från Sverige har Bosnien-Hercegovina imponerat i Nations League-gruppspelet men det är fortfarande stor skillnad på att komma trea i A-divisionen och tvåa i B.

Bara fyra kvar

Det svenska landslaget kontrollerade den här matchen från första vissla till sista. De ödslade inte energi på saker de inte kunde påverka och de uppträdde inte sådär stressat som vi sett dem bli i bland mot lågt stående motstånd.

Jämför man den elva som startade i dag med den som var Gerhardssons första val i VM ser man att det har hänt en hel del. Det är bara fyra spelare kvar och då är Nathalie Björn, som spelade högerback i somras men mittback i dag, en av dem. På grund av skadeläget har det fått lappas och lagas en del. Tack vare avstängningen på Kosovare Asllani fick vi äntligen se en glimt av framtiden.

Rosa Kafaji tog sig an ”Kosse-rollen” i landslaget med samma självklarhet som hon gör i BK Häcken. Oavsett om det är i damallsvenskan eller ute i Europa. 20-åringen kom till arenan i Zenica med en boll under armen, med den är hon trygg. Sen gick hon ut och gjorde sin grej.

Planen var svårspelad och Kafaji ville kanske lite väl mycket, framförallt vid det där ribbskottet när hon tog i för kung och fosterland, men det råder inget tvivel om att det här är en spelare för den stora scenen.

Succécomeback

Och det fanns fler glädjeämnen, både i startelvan och i slutelvan.

Det må ha varit 1219 dagar sen hon spelade i landslaget senast, men väl på planen behövde Pauline Hammarlund bara tre minuter och två touch innan hon gjort ett mål.

Det är vad jag kallar en succécomeback.

Det är kul att se spelare som av olika anledningar petats ta chansen igen när de får den. Som Pauline Hammarlund gjorde, som Julia Zigiotti Olme gjorde, som Anna Anvegård gjorde.

Sverige har skaffat sig ett ypperligt utgångsläge inför returen i Stockholm på onsdag. Det krävs en total kollaps för att Blågult inte ska spela i högsta divisionen när EM-kvalet lottas den 5:e mars.

Våga testa

Det ger Peter Gerhardsson ett gyllene läge. Jag hoppas han ser möjligheten att spela in fler spelare. Låt spelare som har visat form och presterat i klubblagen få chansen även i den blågula tröjan.

Låt Amanda Nildén få chansen till vänster, testa vad Josefine Rybrink går för på den här nivån, låt Matilda Vinberg än en gång äntra det konstgräs där hon firat stora triumfer.

Ge oss mer av Anvegård och Kafaji. De är uppenbarligen i form. Fiorentinaduon Hammarlund/Janogy likaså.

Låt spelare som behöver vila, vila. Riskera ingenting i onödan.

I vår kommer vi behöva det bästa landslaget som finns tillgängligt. Hur lottningen än går kommer det bli tuffa matcher, då gäller det att ha spelare som är varma i kläderna. Då spelar de här matcherna ingen roll, då är det upp till bevis.

5-0 mot Bosnien-Hercegovina i Zenica ger oss en chans att andas ut.

Andas in gör vi när vi kommer till Stockholm igen.