Hysén blir spelnörd på riktigt

De har varit spelnördar i många år.

Nu tar Tobias Hysén och Pontus Wernbloom steget in i spelvärlden på allvar.

– Vi har tagit över Football Manager Sweden, säger Hysén.

Tobias Hysén och Pontus Wernbloom tar över Football Manager Sweden.
Tobias Hysén och Pontus Wernbloom tar över Football Manager Sweden.

Det började som Championship Manager 1992, och heter sedan 2005 Football Manager. Ett fotbollsspel på datorn där användaren är just manager för valfri fotbollsklubb i världen. En sidovärld till den riktiga fotbollsvärlden, som har lockat in såväl supportrar som spelare, och tidvis blivit så realistiskt att en hel del klubbar använt spelet som scoutingbas i sin jakt på spelare i den riktiga världen.

Tobias Hysén har varit beroe… spelat sedan 1995. Nu tar han tillsammans med gamle landslags- och Blåvittkompisen Pontus Wernbloom över spelets svenska hemsida. Tillsammans med två andra personer, mer tekniskt bevandrade Peter Hecktor och Daniel Nilsson, ska de locka in ännu fler spelare till FM.

– Mest är det en kul grej för att vi är nördar på spelet. Jag kommer att skriva krönikor och göra intervjuer. Och kanske en blogg om jag hinner. Det blir mycket jobb på kvällarna när ungarna har lagt sig, säger Hysén.

Dels hoppas han få till intervjuer med spelare som blivit legendarer i spelet, som haft en betydligt större och bättre karriär där än i deras verkliga fotbollskarriär. Som Tonton Zola Moukoko. 

– Sen har vi Niclas Alexandersson som är den ende i spelets historia som haft samtliga positioner på planen. Nu finns ju Noah Alexandersson med på spelet, så jag vill sammanföra dem och prata om FM. Spelar Noah? Köper han sig själv i så fall? Det är ju ingen på Football Manager som haft de kontakterna som jag har tidigare. 

Henderson är drömintervjun

Fast drömintervjun är en annan gammal lagkompis, som nu är lagkapten i världens för tillfället bästa lag.

– Jag och Jordan Henderson spelade ihop i Sunderlands b-lag en gång i tiden. Det hade varit perfekt om han ställt upp. Asamoah Gyan, som jag spelade med i Kina, är en annan. Jag ska dra iväg mess och mejl till alla spelare som jag spelat med. Om två-tre av 30 svarar och vill ställa upp på en intervju är det ju guld värt. 

Pontus Wernbloom ska i stället utnyttja sina sociala skills.

– Han tar hand om alla sociala medier, ser till att allt når ut. Det är en smart jävel alltså. Man underskattar honom för att han var som han var som spelare, men han är fan skärpt alltså. 

Vilken klubb är du själv i spelet?

– Just nu är jag Newtown AFC i högstaligan i Wales. Jag och Pontus startade en ny grej, där vi gick in i spelet som arbetslösa tränare och helt utan erfarenhet. Då får man ta vad som erbjuds. Newtown låg sist med noll vinster på 12 matcher när jag tog över. Nu är vi fortfarande sist, men har i alla fall tre vinster på 17 matcher. Målet är att inte åka ur. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.