Allsvenskan i fotboll

Ratade av HIF – nu succé i allsvenskan

Ljung: ”Kanske kan de vända tillbaka”

Av: 

Johan Flinck

FOTBOLL

HELSINGBORG. HIF har åkt hiss neråt i allsvenskan.

Samtidigt gör flera av klubbens ratade ex-spelare succé i allsvenskan.

– Man måste fatta ett beslut just där och då, säger tränaren Peo Ljung om tidigare val.

  • Linus Hallenius i Sundsvall leder allsvenska skytteligan och utsågs till månadens spelare i april.
  • Elias Andersson imponerar på Sirius mittfält och har tagits ut i omgångens lag av Sportbladet.
  • Jordan Larsson i Norrköping är delad tvåa i skytteligan efter en fin vår och fyra mål.
  • Junes Barny har startat fyra matcher för stekheta IFK Göteborg.
  • Gustav Jarl var med och sköt AFC Eskilstuna till cupfinal.
  • Alexander Kacaniklic valde Hammarby när han flyttade hem till allsvenskan.
  • Carl Johansson har spelat samtliga minuter i allsvenskan som mittback i Falkenberg.

Det här är spelare som antingen ratats av Helsingborgs IF eller där det skurit sig mellan spelaren och klubben på ett eller annat sätt.

Till dem kan vi lägga före detta HIF:are som Darijan Bojanic, Nikola Djurdjic, Simon Thern och Imad Khalili som allihop gjort mer eller mindre succé i vår i andra klubbar men som HIF inte lyckades behålla när de ville iväg.

Lägger ingen skuld på tidigare tränare

Samtidigt har det börjat gå tungt för HIF, som i kväll tar emot Djurgården på Olympia. Det åldersstigna, skadedrabbade laget har tagit en poäng på de tre senaste matcherna och ligger nu på 13:e plats.

Tränaren Peo Ljung och klubbledningen är tydliga med att de saknar spelare i 25-årsåldern då truppen domineras av åldrade stjärnor och unga talanger. Samtidigt finns det inga pengar till att värva väletablerade, allsvenska spelare i sina bästa år.

Men Ljung vill inte ens antyda att det skulle ha begåtts misstag av tidigare tränare och ledande personer i klubben när HIF mer eller mindre frivilligt släppt iväg spelare.

– Nej, det vill jag absolut inte säga. Man kan ligga olika i sina utvecklingscykler. Man måste se det från individ till individ; var man befann sig och vilka möjligheter som fanns där och då, säger Ljung.

– Vi känner stolthet. Jag följer dem lite extra.

Känner du inte ”fan att de inte är här”?

– Nej, det finns ingen sådan känsla för jag vet hur snabbt det kan gå i den här världen. Det ska finnas en lucka också.

Listade på Olympia

Han exemplifierar med när han och Conny Karlsson ledde laget under titelepoken 2011–12.

– Då hade vi Ardian Gashi och May Mahlangu som hade en fantastisk kvalitet och aldrig var skadade utan spelade match in och match ut. Då var Junes Barney och Abbe Khalili två som fick det jäkligt tufft att slå sig fram.

23-årige Elias Andersson var lagkapten när Sverige tog brons i U17-VM och gjorde allsvensk debut i HIF redan som 17-åring. Just när han fyllt 19 lånades han ut till Varberg i superettan och sedan snart två år spelar han i allsvenskan i Sirius.

– Det ska som sagt finnas en lucka också när unga spelare kommer fram. Det kan finnas en medveten, långsiktig strategi från klubben om en spelare. Elias hamnade mitt i detta. Han hade ett sug att spela a-lagsfotboll och ville vidare i karriären. Men just där och då var kanske inte spelaren redo för den miljö som fanns här då.

Ljung pratar i stället om en glädje när han ser ex-HIF:are, framför allt de som kommit från ungdomsverksamheten, blomma i andra allsvenska lag – och en potential för framtiden.

– Jag följer dem med lite extra stolthet och nyfikenhet. Det finns en dag där de kanske kan vända tillbaka. Det finns en lista här på Olympia på alla spelare som varit här och var de befinner sig i sin karriär. Har vi någon kontakt? När hade vi senast kontakt? Kanske kan det vara en genväg in till ett avtal i framtiden i den här kalla, hårda världen, säger Ljung.

Publisert:

LÄS VIDARE

Inside Giffarna, del 2: Hallenius: ”Jag kunde inte ljuga för mig själv”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Helsingborgs IF

Jordan Larsson

Imad Khalili

Darijan Bojanic

Simon Thern

Alexander Kacaniklic