Spelinspektionen agerar efter spel på underåriga spelare

avMalin Wahlberg

Publicerad:

Flera spelbolag bryter mot lagen när de erbjuder spel på 17-åringarna Jack Lahne och Benjamin Nygren inför kvällens match mellan IFK Göteborg och AIK. 

Nu agerar Spelinspektionen.

– Spelbolagen har en skyldighet att följa lagstiftningen, säger Katarina Abrahamsson, samordnare mot matchfixning. 

Enligt spellagen får spelbolag inte erbjuda spel på spelare under 18 år. Men inför kvällens match mot IFK Göteborg och AIK har flera spelbolag spel på 17-åringarna Jack Lahne och Benjamin Nygren

Nu har spelinspektionen inlett en tillsyn.

”Vidtar åtgärder”

”Spelinspektionen har konstaterat att flera spelbolag tillhandahåller spel på den Allsvenska fotbollsmatchen mellan AIK och IFK Göteborg 29 april 2019 klockan 19.00. Vadhållningsobjekten avser bland annat förmodade händelser utförda av enskilda fotbollsspelare där vissa är under 18 år.”, skriver de.

– Det är spelbolagens skyldighet att följa lagstiftningen och vår uppgift att kontrollera att de gör det, och det är just det vi gör just nu. Vi får tips från allmänheten och enskilda som påvisar att de förekommer och då vidtar vi åtgärder, säger Katarina Abrahamsson, samordnare mot matchfixning när Sportbladet når henne.

Det är tillåtet att erbjuda spel på matcher där spelare under 18 år deltar, men inte individuella spel på de underåriga spelarna.

”Är okunskap”

Nu riskerar spelbolagen att straffas. Enligt lagen kan följderna bli en anmärkning eller varning med eller utan sanktionsavgifter. Hur många spelbolag det handlar om kan Katarina Abrahamsson inte säga.

– Jag vet inte hur många vi kan tillsyna, men förhoppningsvis försvinner det så att det inte blir några kvar. Men det är omöjligt att säga hur många det handlar om, vi har 44 företag som har vadhållning.

Hur ser du på att statliga Svenska Spel är ett av spelbolagen som erbjuder spel på underåriga spelare?

– De har en licens och de måste följa lagen på samma sätt som alla andra. Men jag har inte sett att de har det.

Enligt spelinspektionen är vadhållning på spelare under 18 år en allvarlig överträdelse av lagen som är till för att ”skydda ungdomsidrottens integritet och har betydelse för att motverka att ungdomar under 18 år utsätts för påverkan att manipulera spelet, så kallad matchfixning.”. 

– Jag skulle säga att det är en okunskap av lagen som tyvärr visar sig. Man måste se till att man får kunskap, säger Abrahamsson.

1 av 2 | Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYR≈N
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM