Mejla

Simon Bank

Bank: De har sina spelare, Sverige har sitt lag

Holland? Frankrike? Italien? De kom, de slet, de vann inte.

Det här är fjärde gången Janne Andersson har finfrämmat på Friends.

Håller fortet?

Sverige hade precis städat av Malta, gjort målen de skulle göra, tagit poängen de skulle ta, och någonstans mellan duschen och spelarbussen skiftade Marcus Berg fokus.

Då var då. Nu väntade Spanien, och det kräver en annan sorts koncentration.

Berg torkade bort en droppe ur pannan och sa som det var:

– Jag har redan suttit och pratat om Spanien med vår analytiker.

Han och Christoffer Bernspång, landslagets matchanalytiker, hade diskuterat mötet i Madrid, misstagen bakom 0–3-förlusten. Det handlade om att spela sig förbi Spaniens förstapress, hitta spel mot anfallare, tillbakaspel, sätt att andas med bollen.

Vi kan ramsan.

De har sina spelare, Sverige har sitt lag

Sveriges matcher mot de stora nationerna har alltid (med ett känt undantag, när Erik Hamrén tog med sig landslaget ut för att spela ut Nederländerna i Amsterdam och såg allt falla i bitar) följt exakt samma inför-dramaturgi. Ett tekniskt och individuellt underlägset spelarmaterial kan hävda sig om de gör så mycket som möjligt av så lite som möjligt.

Försöker spela lagom mycket fotboll, maximerar sina fasta situationer, följer en kollektiv karta till punkt och pricka.

Det var till och med så när Zlatan Ibrahimovic spelade, och under Janne Anderssons era som förbundskapten har något hänt.

Sverige har varit bra på att inte förlora. Under Andersson har de till och med kunnat vinna.

Holland? Frankrike? Italien? De kom, de slet, de vann inte.

De har sina spelare, Sverige har sitt lag.

Vi kommer inte att lura några andra, vi ska inte försöka lura oss oss själva heller: det finns möjligen en spelare i Sveriges elva (Victor Nilsson Lindelöf) som skulle platsa i Spaniens.

– Erfarenhet och vårt sätt att spela är en viktig del att ta med sig ut på planen, som Janne Andersson sa i går.

– Vi har en klar idé om hur vi vill spela, och med vilka spelare, sa han också.

Har gjort drömmål på storlagen

Vill ni se ”spännande” laguttagningar får ni byta kanal. Inför den här matchen har förbundskaptenen använt sig av bilder från Norges bragdpoäng mot Spanien i helgen, varvat med exempel från de tidigare matcherna mot Europas elitlag.

Sverige har slagit Frankrike och Italien här, de har stängt ner Holland, pressat Tyskland i 90 minuter i VM, och de vet ju exakt hur det gått till.

Ultralojalt, välorganiserat försvarsspel, synkroniserad och välprioriterat presspel – och en sak till:

De har gjort drömmål.

Stryktipset lördag: Se expertens tips inför lördagens matcher här.

I alla matcher är det fint med imponerande individuella prestationer, men i matcher som de här är det en nödvändighet. Vill du utmana Frankrike får Emil Forsberg se till att skicka in en superfrispark, då får Ola Toivonen pricka in missiler från 55 meter. Vill du pressa Tyskland krävs det nog att Toivonen avslutar en hög bollstöld med att Kennet Andersson-vinkla in ett undantagsmål. Ska du nypa poäng av Holland så gäller det att Marcus Berg Totti-lobbar in bollar från straffområdesgränsen.

De där målen är vykort i modern svensk fotbollshistoria, små gnistrande diamanter mitt i ett gulblått gråberg.

Jag förväntar mig inget sådant i kväll, men jag vet att det här både är samma gamla Spanien och något helt nytt.

En historisk elva mot Norge

Ni minns ju hur det alltid var. Spanien var bäst i världen med en elva som var sex Barcelona-spelare, tre från Real Madrid och två någon annanstans ifrån. Barça with a twist.

När Spanien fick 1–1 i Oslo i helgen spelade de för första gången i historien med spelare från elva olika klubbar. Robert Moreno försöker få ihop dem, han letar fortfarande efter en partner till Sergio Ramos i mittförsvaret (och i kväll är Ramos avstängd), han har ingen stensäker målskytt, han har en Sergio Busquets som försöker bli Sergio Busquets igen.

Ett av världens bästa fotbollslag? Utan tvekan.

Ett av Spaniens bästa lag? Nä, inte nära.

De kommer att vinna bollinnehavet på Friends Arena, de kommer att testa Sveriges försvarsspel på längden och tvären. Moreno har annonserat flera ändringar i sin startelva, men alldeles oavsett kommer han att ha sitt 4-3-3 fullt av känsliga fötter och ett anfall som flyter runt fritt.

Så ser arbetsuppgiften ut, där är en av de svåraste utmaningar som det här laget ställts inför.

För att överleva den behövs en perfekt kollektiv match, ett lag som inte bara hivar bort bollen när de vinner den, en supermatch av Robin Olsen.

För att få mer än så krävs någon som kan skriva ett vykort, från svensk landslagsfotboll till den stora världen.

Det har hänt förut. Varför skulle det inte kunna hända igen?

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.