Cristiano Ronaldo sköt Portugal till final

Gjorde hattrick i semifinalen i Nations League

Först en frispark rakt i nät.

Två kliniska avslut på det – sedan var det klappat och klart.

Cristiano Ronaldo ledde vägen för Portugal i 3–1-segern mot Schweiz.

– Han är ett fotbollsgeni, säger förbundskaptenen Fernando Santos till Reuters.

Den portugisiske storstjärnan Cristiano Ronaldo var minst sagt avgörande för Portugal när de, på hemmaplan, tog sig till final i den första upplagan av Nations Leagues slutspel.

Han inledde med att skjuta in en frispark rakt i mål i den första halvleken.

Ett schweiziskt kvitteringsmål på straff efter VAR-kaos följde – men i slutändan skulle det ändå vara de portugisiska hemmafansen som skulle få fira.

Tack vare just Ronaldo.

2–1-målet kom med bara några minuter kvar av ordinarie tid, när han med ett lågt och hårt direktavslöt överlistade Yann Sommer i det schweiziska målet.

Hattrick

Innan man ens hunnit notera målet i protokollet kom målet som krönte hattricket.

34-åringen kom rättvänd i straffområdet från vänstersidan.

Några snabba överstegsfinter så var försvararen framför honom överspelad.

Ett dykande och distinkt skott senare så var även målvakten det.

– Det var en svår match. Schweiz är ett utmärkt lag. Men vi var rättvisa vinnare och är glada att spela finalen. Målet var att gå vidare, säger Ronaldo till A Bola.

– Han är ett geni. Du kan vara ett geni som konstnär, som skulptör och han är ett fotbollsgeni, säger förbundskaptenen Fernando Santos till nyhetsbyrån Reuters.

Final på hemmaplan

Det hattrick- och slutresultatsdefinierande 3–1-målet var Ronaldos 88:e i landslagssammanhang. Endast den iranske anfallsräven Ali Daei (109) har gjort fler landslagsmål i fotbollshistorien.

Segern med 3–1 innebär att Portugal får spela final i den första upplagan någonsin av Uefa Nations League – dessutom på hemmaplan även i finalen då hela slutspelet avgörs i just Portugal.

I finalen ställs Ronaldo och kompani antingen mot Nederländerna eller England, som möts i den andra semifinalen i morgon (torsdag).

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.