”Vi kommer ta hand om arvet efter Lennart”

Karl-Erik Nilsson om Lennart Johanssons bortgång

PARIS. I veckan planeras flera minnesstunder för Lennart Johansson, sedan ska diskussionerna om ett mer varaktigt minnesmärke ta vid.

– Vi ska prata med familjen först, men jag kan försäkra alla att vi kommer att ta hand om arvet efter Lennart, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Sportbladet.

Beskedet om Lennart Johanssons bortgång kom samma dag som Fifas årliga kongress i Paris, som inleddes med en bild på svensken på en stor skärm och några ord från Fifa-presidenten Gianni Infantino.

Där strömmade kondoleanserna in till den svenska delegationen.
– Det har varit otroligt många reaktioner hela dagen, Lennart är så oerhört aktad i hela fotbollsvärlden. Och samtidigt är det vackert och ett ödets ironi att det sker timmarna innan Fifa öppnar sin kongress och 211 länders representanter är på plats, säger Karl-Erik Nilsson när Sportbladet träffar honom i Paris.

Nilsson berättar att många förbund uttryckt önskan om att få komma och hedra Lennart Johansson på en minnesstund i Sverige.

”Vill göra det så bra som möjligt”

I veckan kommer både herrlandslagets möte med Malta och damernas VM-premiär mot Chile att inledas med tysta minuter för att hedra Johansson. På längre sikt kommer också Svenska Fotbollförbundet, i samråd med Lennart Johanssons familj, att diskutera någon form av minnesmärke över den förre Uefa-presidenten.

– Självklart, och det finns många intressenter här. Vi har precis nåtts av det här och vi har inte diskuterat saken ännu, men det har kommit massor av förslag under dagen och alla vill göra det här så bra som möjligt. Det är respektfullt att först prata med familjen. Men jag kan försäkra alla att vi kommer att ta hand om arvet efter Lennart och allt han gjort för fotbollen, säger Karl-Erik Nilssons, vars bästa minnen av Lennart Johansson är två stycken:

Ville åka hem till Stockholm

– Efter Europa League-finalen i Baku (förra veckan reds anm) kände sig Lennart sliten och ville åka hem till Stockholm, men vi sa att vi skulle ses på matchen mot Malta. Nu kommer han att vara där fast på ett annat sätt än vi tänkt oss. Men jag måste också lyfta en händelse från början av min internationella domarkarriär, jag var uttagen till min allra första Uefa-turnering och fick döma matchen om tredjepriset på Anderlecht Arena i Bryssel för pojkar under 16. Efter matcherna var det måltid för alla som var involverade och plötsligt knackade någon på min axel. Bakom mig står Lennart och överlämnar ett paket från Uefa och sjunger ’ja må han leva’ och utbringar ett fyrfaldigt leve. Det var nämligen min födelsedag.

– Den stora och internationellt meriterade Uefa-presidenten har ändå brytt sig om den unge fotbollsdomaren som är ute på sitt första internationella uppdrag. Det säger något om Lennart, han såg alla, stor som liten och brydde sig och förstod hur viktigt det var. Det präglade mycket av hans ledarskap. Kom det synpunkter lyssnade han och tog till sig, oavsett om det kom från en liten eller stor nation. Han hanterade frågorna med stort mått av inkludering, en oerhört varm person som tog sig tid för alla.

Hur har hans profil öppnat upp för er andra svenskar?
– Det är ingen tvekan om vad Lennart Johansson står för och därför är det inga överraskningar när vi driver frågor om öppenhet, transparens, damfotboll och sådant som är angeläget för oss, men som inte är det i hela världen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.