Allsvenskan i fotboll

Solklara derbykungar i Stockholm: AIK

Av: 

Per Bohman

FOTBOLL

Vilka är Stockholms derbykungar?

På förhand är svaret självklart.

AIK är överlägsna i derbytabellen – och bättre än Stockholmsrivalerna på Tele2 Arena.

– Klart att det är härligt med en positiv historia, säger Sebastian Larsson inför matchen mot Hammarby.

Det vimlar av statistiska uppgifter inför dagens storderby i Stockholm. Alla pekar entydigt åt ett håll: faktumet att AIK har varit Stockholms solklara derbykungar de senaste åren. De leder derbytabellen i allsvenskan överlägset, tar fler derbypoäng på Tele2 Arean än Hammarby och Djurgården trots att det är fientlig bortamark och har inte släppt in ett enda mål på de sju (!) senaste derbyna. Exceptionellt målglada Bajen har under Stefan Billborn alltså inte gjort en fullträff på de tre senaste allsvenska fajterna mot Rikard Norlings alltjämt försvarsstarka AIK.

Vill inte ge Bajen tändvätska

AIK:arna undviker dock att uttala sig för självsäkert om derbystatistiken. Rikard Norling men även hans spelare aktar sig noggrant för att säga något som kan ge minsta lilla tändvätska för Hammarby inför derbyt och spelar konstant ner betydelsen av den mäktiga sviten.

– Det har väl funkat bra hittills (i derbyn) men den ena matchen är inte den andra lik. Jag har svårt för att vi ska slå oss för bröstet inför en derbymatch där inget gällande historiska resultat har någon större betydelse. Det blir på något sätt oproffsigt, säger Norling.

Veteranen Sebastian Larsson slår ändå fast att de senaste derbyresultaten stärkt laget.

– Klart att det finns i bakhuvudet, oavsett om det är positivt eller negativt. Vi har nog lyckats hantera situationen i derbyn på ett bra sätt. Resultaten är ju ett bevis för det. Man snackar ofta om tabellägen och form, men jag tror det spelar roll hur man hanterar pressen i den enskilda matchen. Så det är väl ett bevis på att vi klarar av det, samtidigt är statistiken inget vi använt oss av inför derbyna. Klart det är härligt med en positiv historia men jag tror inte det påverkar matchen på söndag.

Norling: ”Sen: stopp!”

Flera spelare betonar att AIK:s uppenbara förmåga att kyligt förbereda en matchplan och sedan disciplinerat utföra den är en avgörande styrka under just derbymatcherna. Motståndare dras kanske mer i den berusande derby-upplevelsen, men AIK håller sig kalla och metodiska.

– Vi har väldigt tydliga matchplaner. Det gör ingen skillnad om vi möter ett lag från Skåne eller Norrland, eller om det är ett derby, så jobbar vi på samma sätt. Vi spelare, Rikard och hans ledarteam är väldigt noggranna, säger Larsson.

Det är en uppfattning som även den försiktige Norling kan skriva under på.

– Man ska ha en matchplan och sinnessnärvaron att oavsett hur mycket man älskar upplevelsen och allt runt omkring i ett derby så måste man trots det kunna hålla fokus på rätt saker, säger AIK:s tränare och fortsätter:

– Vi är förstås glada över statistiken. Det kan vi säga. Men det är inget som vi över huvud taget använder oss av inför matchen. Inte mer än att vi kan konstatera att vi klarat av derbyna tidigare. Men sen: stopp!

Derbytabellen i allsvenskan sedan 2015 (då Hammarby gick upp från superettan)

1. AIK

Antal matcher: 19
Totalpoäng: 41
Antal vinster: 12
Antal kryss: 5
Antal förluster: 2
Målskillnad: 26-7

2. Hammarby

Antal matcher: 18
Totalpoäng: 28
Antal vinster: 8
Antal kryss: 4
Antal förluster: 6
Målskillnad: 24-24

3. Djurgården

Antal matcher: 19
Totalpoäng: 8
Antal vinster: 1
Antal kryss: 5
Antal förluster: 13
Målskillnad: 16-35

Poängsnitt i Stockholmsderbyn på Tele2 Arena:

AIK: 2.0
Hammarby: 1.8
Djurgården: 0.5

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet

Publisert:

LÄS VIDARE

Nikola Đurđić: ”Ödmjuka spelare är inga vinnare”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

AIK Fotboll

Hammarby IF Fotboll