Jakob Johanssons nya slutspelsdröm – EM: ”Realistisk chans”

Förre kvalhjälten om rehaben och chanserna till spel med IFK Göteborg nästa år: ”Bra dialog”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Han sköt Sverige till VM för två år sedan, men missade resan till Ryssland.

Han har spelat i EM-kvalet – och skadat sig svårt på nytt.

Slutspelsdrömmen är densamma igen:

– Det finns en realistisk chans för att mig att hinna bli frisk till EM, säger Jakob Johansson, 29.

De flesta fotbollsintresserad minns hur Jakob Johansson landade snett och vred sönder vänster knä på San Siro i VM-playoffet mot Italien för två år sedan.

Då hade mittfältaren gjort enda målet mot Italien på Friends ett par dagar tidigare, målet som sköt Sverige till VM-slutspelet.

Men Johansson missade den blågula succén i Ryssland när han inte hann bli frisk i tid.

Nu har den trista historien delvis fått en repris, men Jakob Johansson drömmer om ett lyckligare slut den här gången efter att från TV-soffan hemma i Rennes under fredagskvällen sett och jublat åt landslagskamraterna som tog Sverige till EM-slutspelet nästa sommar.

Efter korsbandsskadan mot Italien i november 2017 och missat VM kom Jakob Johansson tillbaka under hösten 2018, spelade i landslaget i Nations League och i EM-kvalet i våras – innan han drog av korsbandet, i höger knä den här gången, under en träning med klubblaget Rennes i september.

Mer tid att hinna bli frisk

23 september opererades han i Rennes, alltså två månader tidigare än vid den förra korsbandsskadan som krossade mästerskapsdrömmen då.

Vågar du drömma och är det realistiskt med ett mästerskapsslutspel för dig nästa sommar, den här gången?

– Det är lite samma känsla som med VM för två år sedan. Det finns en realistisk chans att vara frisk fram till sommaren, det är enkelt att räkna ut nu. Men det är mycket som ska falla på plats också. Jag vet hur det var med första skadan och hur långt tid det tog.

– Om det innebär att jag är tillbaka i matcher i april, hinner komma i matchform och Janne skulle vilja ha med mig i ett EM eller om jag är tillbaka till hösten – det är omöjligt att svara på. Det är Janne som tar ut EM-truppen, säger Jakob Johansson till Sportbladet.

Hur känner du dig nu?

– Det känns lite bättre och jag har kommit igång lite snabbare den här gången. Jag cyklar och kör styrketräning på gymmet.

Vad beror det på att det känns bättre nu?

– Förra gången reparerade de vänsterknät med en bit från knäskålssenan och då fick jag ont i den efteråt. Den här gången tog läkaren en bit från baksidan låret istället och det känns bättre just nu för mig.

Jakob Johansson sköt oss till VM – nu drömmer han om EM.
Foto: TT
Jakob Johansson sköt oss till VM – nu drömmer han om EM.

Rehabar i Frankrike

För två år sedan blev resan mot en comeback splittrad med operation i Aten eftersom han då tillhörde AEK Aten, rehab i Grekland, Sverige och även i Frankrike efter klubbytet till Rennes.

– Planen är att köra rehaben på ett och samma ställe, här i Rennes. Mitt kontrakt gäller till sommaren. Sedan har jag varit hemma i Sverige vid olika tillfällen. Jag var hemma och stämde av med Fredrik Larsson (landslagets och IFK Göteborgs sjukgymnast) och träffade familj och vänner. 

Ett inte orealistiskt scenario är dock att Jakob Johansson med sambo och två döttrar återvänder hem till Sverige under våren för en fotbollsmässig återstart i allsvenskan där IFK Göteborg i så fall är förstavalet.

Vill Rennes förlänga kontraktet?

– Vi har inte haft någon dialog alls om framtiden. Det är fullt fokus på rehaben. 

Vad har IFK Göteborg sagt till dig?

– Vi har haft kontakt med varandra. Det har vi haft från och till under alla år. Vi har pratats vid.

Är de intresserade?

– Det får du fråga dem (skratt), men det är fullt naturligt att det blir en diskussion framöver när vi vet mer hur min rehab går. Det är absolut ett alternativ för mig. 

Då blir det fullt Blåvittfokus...

– Vi har en väldigt bra dialog där de är intresserade av hur det går för mig.

Jakob Johansson är bara 29 år men de två korsbandsskadorna har gjort att han har ett lite annorlunda framtidsperspektiv, trots de parallella succéerna för honom i landslaget.

Vilken är din långsiktiga ambition?

– Först och främst att jag får hålla mig frisk och att jag sedan hittar en lösning som är så bra som möjligt för mig och min familj – i den utsträckning det går i den här branschen.

– Om det innebär att jag spelar utomlands eller återvänder hem beror mycket på hur det går och vad man känner då i stunden.

– Skulle det bli IFK Göteborg igen så skulle mitt fokus ligga där, inte på att göra sex månaders succé med Blåvitt för att sedan sticka ut igen. Det skulle inte vara min tanke.

Vad tänkte du kring när Gustav (Svensson) meddelade att han blir kvar i Seattle?

– Det är väldigt kul för honom. Vi har ju pratats vid under landslagssamlingarna och jag vet hur bra han och familjen trivs i Seattle. Det har ju verkligen gått bra för honom och laget.

Ni konkurrerar om samma position och plats i ett IFK Göteborg som har många potentiella hemvändare?

– Så är det och det är svårt att bara ta hem spelare hur som helst. Alla ska vara viktiga för laget, det ska vara en trupp i harmoni och ett lagbygge som funkar på planen och ekonomiskt, säger Jakob Johansson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.