Laul: Djurgården behöver göra som Blåvitt och Gnaget

Bara två lag har ”nollat” Malmö FF i årets allsvenska.

Kan Djurgårdens kopiera framgångsreceptet i dagens tidiga seriefinal på Tele 2 Arena?

I så fall behöver de göra som IFK Göteborg och AIK.

Malmö FF har spelat 15 matcher i årets allsvenska och gjort mål i alla utom två: 0–0 borta mot IFK Göteborg och 0–0 borta mot AIK. Totalt 27 mål, men nollade i just dessa matcher. I senaste matchen, Europa League-kvalet mot svaga Ballymena United från Nordirland, blev det hela 7–0.

Så vad gjorde Blåvitt och Gnaget så bra mot MFF? På presskonferensen efter AIK-Elfsborg i går frågade jag tränaren Rikard Norling hur man stoppar Malmö FF bäst?

– Vill du att jag ska ge mina kära kollegor på andra sidan Karlbergskanalen ett tips? svarade Norling och flinade.

Sedan svarade han ändå:

”Pusslet börjar med fembackslinje eller inte…”

– Det blir ju spännande att se… När Erik (Berg) är borta så kanske det inte blir en fembackslinje? Någonstans där börjar pusslet för att lägga ihop taktiken, sa Norling och tillade:

– Det är nog första gången någonsin som jag i min roll som AIK-tränare pratar om Djurgårdens taktik inför en framtida match.
* Hur känns det?
– Det känns lite spännande faktiskt.
* Hur gjorde ni då?
– Mot Malmö? Du vet, jag är en sådan där jävel som glömmer fort och ser framtiden an. Vi kan ta det du och jag i din podd om du har någon?
* Ja du är välkommen, nästa tisdag klockan tre.
– Absolut, jag har inget att göra då, säger Rikard Norling och så var det bestämt: tisdag 23/7 är Rikard Norling inbokad som gäst i Sportbladets Allsvenska podden vilket passar perfekt eftersom min vapendragare Per Bohman är på semester.

I alla fall, Djurgården-Malmö FF var det. Tidig seriefinal på Tele 2 Arena.

Finns en gemensam nämnare

Faktum är att det finns en gemensam nämnare mellan både Blåvitts och AIK:s sätt att hantera Malmö FF utifrån hur jag ser på de två matcherna. Sedan om det var planerat eller bara ”blev så” kan jag inte hamra fast eftersom Norling inte riktigt ville svara på min fråga och jag inte har haft möjlighet att ställa den till IFK-tränaren Poya Asbaghi.

Men en av framgångsnycklarna i MFF:s spel under våren var att Sören Rieks höll en genomgående mycket hög kvalitet till vänster, och hittade många fina samarbeten och kombinationer med Arnor Traustason. Men på både Gamla Ullevi och Friends var just firma Rieks och Traustason osynliga, för att inte säga direkt svaga.

Sebastian Ohlsson tog bort Rieks effektivt för Blåvitts räkning, och AIK hade en intressant taktik där man lät vänstermittbacken Behrang Safari kliva upp med bollen långt in på offensiv planhalva, vilket gjorde att både Rieks och Traustason blev avskurna.

Medveten plan eller tillfälligheter?

Om det var en konsekvens av en medveten plan eller bara en tillfällighet vet jag inte, men så mycket vet jag att Malmö FF är ett beskedligare lag om man stoppar samarbetet mellan Sören Rieks och Arnor Traustason på MFF:s vänsterkant.

Och kanske görs det allra bäst med en fembackslinje, som Rikard Norling är inne på i sitt svar. AIK spelar med fem man där bak och Blåvitt växlar mellan fyra och fem gubbar i försvarslinjen under matcherna.

Oavsett hur det nu blir väntar ett intressant, taktiskt möte mellan två av allsvenskans hittills mest framgångsrika tränare: Uwe Rösler vs Kim Bergstrand/Thomas Lagerlöf.

Att den här krönikan kom att handla om hur Malmö FF bäst kan nollas är sådant man får bjuda på som serieledare. För det ligger förstås en hyllning inbakad i hela resonemanget. Ska Djurgården ta poäng i dag, ja då måste de lyckas med något som väldigt få har lyckats med i år.

Ska Malmö ta poäng behöver de egentligen ”bara” följa sin spelidé och gilla konstgräset så finns där kvalitet nog som kan lösa resten. Malmö FF årgång 2019 är nämligen inte ett lag som behöver anpassa sig efter motståndaren i onödan.

Laddar Matchöversikt
1 av 3 | Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

avRobert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM