Dickson: Varför följer Kenny Stam mig på Instagram?

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Dickson Etuhu bryter tystnaden.

I en intervju med Sportbladet vidhåller ex-AIK:aren att han är oskyldig.

Samtidigt lanserar han en alternativ förklaring bakom den fällande domen.

– De flesta spelarna i AIK tror på mig, säger Dickson, 37.

13 november föll domen i Svea hovrätt.

Dickson Etuhu och hans nu 38-årige vän dömdes till villkorligt fängelsestraff och dagsböter för givande av muta riktat mot den tidigare AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos.

– Det är skönt att prövningen är över och jag lägger i och med dagens besked detta bakom mig, sa Kenny Stam till AIK:s hemsida.

Dickson Etuhu har inte velat kommenterat den fällande domen.

Fram till nu.

Överklagar till HD

– Jag hoppas att det går till tredje instansen (Högsta domstolen) och att de verkligen tittar på det även inför framtida beslut. För det här är inte rättvisa, säger Dickson Etuhu.

I en intervju med Sportbladet säger Dickson att han är oskyldig, att han inte har gjort något fel och att han bara ångrar en enda sak: han borde ha åkt till AIK:s träningsanläggning för att träffa Kenny den där dagen i stället för att ha setts på en lunchrestaurang.

– Alla som har en halv hjärna förstår att det är något konstigt med det här målet. Du förstår det, alla förstår det, säger Dickson Etuhu.

Kärnfrågan rör träffen på Primo Ciao Ciao på Hornsbergs strand i Stockholm där Dickson, Kenny Stam och ”38-åringen” åt lunch våren 2017, två dagar före AIK:s bortamatch mot IFK Göteborg som senare sköts upp på grund av det nu fastslagna matchfixningsförsöket.

Nyckelraderna i domen:

”Måste ses i ett sammanhang”

Hovrätten gör till skillnad från tingsrätten bedömningen att vad som föregått mötet och vad som sades vid mötet måste ses i ett sammanhang. Enligt hovrätten har Kenny Stam på ett klart och tydligt sätt erbjudits en otillbörlig förmån redan när ('38-åringen') uppgav att det fanns en anledning till varför han och Dickson Etuhu kommit till Stockholm den aktuella dagen och att det fanns pengar att tjäna på den kommande matchen”.

På frågan vad som verkligen sades på restaurangen (och som gjorde att Kenny har stått fast vid uppfattningen att det framfördes ett erbjudande) säger Dickson Etuhu till Sportbladet:

– Jag ska vara ärlig: jag vet inte alla detaljer. De växlade mellan olika språk, engelska och svenska. Jag önskar att målet vore klart, men eftersom jag ska överklaga kan jag inte berätta min sanna känsla om den situationen, säger Dickson Etuhu.

– Jag förstår inte varför Kenny sagt som han har sagt, men det är något som stinker här. Jag vet inte vad som hände innan Kenny träffade mig, men det är något som inte stämmer. Jag har aldrig förstått fullt ut varför det blev som det blev efteråt.

”Ingen erbjöd pengar”

En sak hävdar Dickson Etuhu att han är helt säker på:

– Ingen erbjöd någonsin pengar. Det är ett faktum. Det hade jag vetat i så fall om det erbjudits pengar.

Dickson Etuhu.
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Dickson Etuhu.

Men försök hjälp mig då att förstå om din historia är korrekt: hur kan det här gå från Kenny till Rikard Norling till det är idag?

– Det jag har hört, och många personer har sagt det till mig, är att Rikard Norling är orsaken till att det här kom ut som det gjorde, säger Dickson Etuhu.

– Du kanske tror att ingen pratar med Dickson längre, men jag känner fortfarande de flesta spelarna i AIK och de tror på mig, de är mina vänner. Det är inte så att de tror på vad media skriver eller vad Kenny säger. Livet fungerar inte så. Man går inte från en bra person till en dålig person bara för att någon säger att jag sa något. Du måste titta på de fakta som finns.

”Wesström är en bra person”

Vilka spelare är du fortfarande vän med i AIK?
– Om jag säger det så orsaker jag problem, det tänker jag inte göra, nej nej nej.

Björn Wesström?

– Nej, jag har inte pratat med honom på länge. Det är en bra person, men jag förstår och respekterar att han håller sig undan från mig i det här läget, säger Dickson Etuhu och sammanfattar sin syn på saken:

– Rikard Norling gick ut till media utan att veta detaljerna om mötet. Han hade ingen aning. Och han gjorde det större än det var. Sedan ändrade Kenny sin historia två-tre gånger inför polisen och det fuckade upp allting. Sedan var det överallt i svensk media och engelsk media och sedan var det försent. Det fanns inga riktiga fakta, inga bevis, det var bullshit och de fick försöka hitta något i alla fall.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Etuhu och Wesström på läktaren vid en match 2016.

Menar du att Kenny Stam ska ha missuppfattat att han fick ett erbjudande?

– Även om Kenny trodde att han fick ett erbjudande, jag tror inte att han trodde det, men även om han trodde det så blev Norling för upphetsad när han hörde att mitt namn kunde kopplas till något smutsigt, trots att han inte hade någon fakta. Därför är det som det är idag.

”Vi hatar varandra”

Varför skulle Norling vilja sätta dit dig?

– Norling hatar mig och jag hatar honom. Vi hatar varandra och det var därför jag lämnade AIK.

Varför?

– Därför att han sa till mig när jag lämnade klubben: ”Dickson, det finns inte plats för oss båda här. Du är en stor personlighet, de andra spelarna älskar dig, jag vill att de ska älska mig”.

– Så nu är Rikard Norling lycklig. Han tog ner Dickson, han var rädd för mig, jag var för mäktig, han är den minsta tränare jag haft, han kunde inte acceptera att jag haft så många stora tränare i mitt liv. Han kunde inte hantera min kunskap om fotboll, min kraft, mitt självförtroende, sättet de andra spelarna såg upp till mig på. Han vill vara huvudperson hela tiden, centrum för allas uppmärksamhet var han än går. Jag ber inte om det, jag har det naturligt, han hade problem med det och därför gillade han mig inte.

Ett drygt år senare ledde Rikard Norling AIK till SM-guld?

– Jag pratar inte om hans kvaliteter som coach. Han är en fantastisk tränare. Han förstår fotboll, han förstår psykologi, men han kunde inte hantera min personlighet och det är därför han aldrig kommer bli manager i en toppklubb ute i världen.

”Polisen frågade om Isak-affären”

Det är mot den här bakgrunden Dickson Etuhu tycker att en process inleddes där han inte gavs en ärlig chans från början.

– Polisen kom till mitt hus och gjorde en razzia sex månader senare. Gissa vad de frågade? Jo, de undrade om Vlado Lemic (en fotbollsagent), AIK och Alexander Isak. De frågade inte om Kenny Stam.

Vad ställde de för frågor om Isak-affären?
– De undrade vad som hände med den transfern, jag sa att det har inget med mitt fall att göra, varför undrar ni om det? De frågade inte om matchfixning, de frågade om andra saker.

I förundersökningen framkommer det att du fick en miljon från den affären?

– Det har inget med det vi pratar om nu att göra, säger Dickson och fortsätter:

Foto: Robert Laul

”Aldrig hört talas om tidigare”

– Vad jag menar är: jag fick ingen ärlig chans från början. Polisen frågade aldrig: ”Gjorde du det här eller inte?”. De tog mig direkt till rättegången. Jag har aldrig hört talas om något sådant tidigare och inte min advokat heller.

Då frågar jag dig: gjorde du det?

– Självklart inte! Varför skulle jag göra det? Jag jobbade arslet av mig för att vara en fotbollsagent. Tror du jag skulle döda min karriär för något sådant där smutsigt? Jag älskar fotboll, jag ville hjälpa kids att bli bra spelare. I stället har det förstört min karriär.

Kan din kompis ha gjort det, men att du inte hörde det?
– Lyssna, inget sådant där hände. Jag hörde inget sådant. Det finns inte en chans. Det är sorgligt.

”Killen du minst anar”

Enligt Kenny Stams första polisförhör ska ”38-åringen” ha sagt utanför restaurangen, just när sällskapet ska skiljas åt, apropå hur matchfixning brukar gå till: ”Jag lovar dig, på mina barn, att det är killen du minst anar”. Åt detta ska både Dickson och ”38-åringen” ha skrattat.

– Jag har läst om det, men det är bullshit. Jag vet inte var det kommer ifrån. Glöm det, säger Dickson Etuhu.

Är du säker?
– Det är skräp. Det har inte hänt.

Har det inte hänt?

– Nej. Om Kenny sa det i första förhöret, varför sa han det inte i det andra och tredje?

Jag vet inte om han har sagt det i fler förhör, men ni ska ha sagt det när ni lämnar restaurangen?

– Jag kommer inte ihåg det. Jag vet bara att Kenny har ändrat sin historia flera gånger och efter ett tag lyssnar jag inte längre, säger Dickson och tillägger:

– Jag har inte ändrat min historia en enda gång.

Hämtar sig från en depression

Dickson Etuhu är pappa åt två flickor, han håller precis på att återhämta sig från en depression som kostat relationen med barnens mamma. Han tycker att han har blivit syndabock medan Kenny Stam blivit målvaktstränare med hjältestatus:

– Det här har gjort Kenny relevant. Förut var han ingen alls, han skulle aldrig fått ett jobb i klubben och han hade fått flytta för att göra något annat. Men kolla nu: han har fått ett livstidskontrakt och betraktas som en hjälte, säger Dickson Etuhu.

Dickson Etuhu vill också lyfta frågan att om han utsatt Kenny Stamatopoulos för ett allvarligt brott, varför följer han honom fortfarande på Instagram?

– Jag följer inte honom, varför följer han mig? Kolla min Instagram. Varför följer han mig om jag har gjort det här mot honom? Det har gått 2,5 år, han kollar fortfarande mina bilder. Förklara det för mig, säger Dickson Etuhu.

Dickson scrollar på mobiltelefonen för att dubbelkolla saken:

– Nähä, nu har han slutat följa mig. Han följde mig så sent som i förra veckan i alla fall, det är helt galet.

Advokaten Johan Åkermark säger till Sportbladet:

– Dickson har sagt att han vill klaga, jag inväntar en skriftlig fullmakt och sedan överklagar jag enligt hans uppdrag.

Sportbladet söker AIK:s tränare Rikard Norling för en kommentar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.