Ballon d’Or

”Kosse”: ”Tycker att kvinnor ska få samma priser”

Av: 

Johanna Frändén

FOTBOLL

PARIS. Kosovare Asllani blev sextonde spelare på Ballon d’Or-rankningen på damsidan och avnjöt galan på plats i Paris.

Efteråt skickade hon en hård bredsida till arrangören.

– Jag kan tycka att kvinnorna ska få samma priser, säger ”Kosse” till Sportbladet.

Förhandsfavoriten Megan Rapinoe vann sin första och tidernas andra Ballon d’Or på damsidan, men kunde inte komma till galan och tackade istället för priset i en förinspelad video.

Gav kritik mot galan

Däremot fanns svensk representation på plats, där Real Madrids damlag CD Tacón släppt iväg Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson till Paris. De båda fanns med på nomineringslistan över Ballon d’Or och parkerade på en 16:e (Asllani fick dela placeringen med Nilla Fischer) respektive 19:e plats.

Trots den uppenbara ambitionen att ta in damfotbollen i finrummet förra året har Ballon d’Or-priset, som delas ut av France Football, sedan dess växt bara på herrsidan. De nya utmärkelserna Årets unga talang och Årets målvakt delas bara ut på herrsidan, något Kosovare Asllani har synpunkter på.

– Jag kan tycka från jämställdhetstänk att man skulle dela ut samma priser till kvinnorna också, som bästa målvakt, som för herrarna. Det blir jag lite förvånad över. Där känner jag att de behöver utvecklas, säger Asllani till Sportbladet efter galan i Paris.

– Jag tycker att allt ska vara på samma nivå på de här galorna, men annars var det en trevlig kväll. Jag lägger inte så mycket vikt vid min egen placering i kväll, fortsätter Kosse:

Asllani och Jakobsson på scenen.
Alisson Becker fick pris som årets målvakt på herrsidan.

– Alla här har gjort det riktigt bra i klubb och landslag och man känner att det är därför man är här.

Vad säger du om Megan Rapinoe som pristagare?

– Stort grattis till henne. Hon har varit delaktig i sitt landslag och är en fantastisk spelare. Hon är mer än bara en fotbollsspelare också och har bra värderingar. Sedan ser man fotbollsspelare olika, jag kan tycka att någon som Dzsenifer Marozsán (Tysklands landslag och Olympique Lyonnais) också hade förtjänat priset.

Leo Messi?
– Ja, jag tycker att han är den bästa spelaren genom tiderna. Jag vet inte om man kommer att få se en lika bra fotbollsspelare igen.

Ställer krav på klubben

Asllanis och Jakobssons Tacón ligger på en fjortonde plats i den spanska ligan och nybygget från Madrid, som alltså ska uppgå i Real Madrid från och med nästa säsong, har haft en tung start på säsongen.

– Det är mycket som måste förbättras. Jag är en person och spelare som har väldigt höga krav och jag delger dem till klubben. Klubben kommer att utvecklas med tiden, men jag kan tycka att det ska gå snabbare. Det är viktigt att vi som har internationell erfarenhet är med och pushar klubben till en högre nivå, säger Asllani till Sportbladet.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Frändén: Ballon d’Or var precis som vanligt: Glammig, spännande och lite problematisk

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ballon d’Or

Kosovare Asllani

Sofia Jakobsson

Megan Rapinoe

Damlandslaget i fotboll