”Kul att få visa – känts som jag varit en doldis”

Han stoppade allt utom en straff.

Och slog rekord.

Karl-Johan Johnsson njuter av succéinsatsen mot Manchester United.

– Fick visa vad jag går för, det har känts som jag har varit en doldis, säger han till Sportbladet.

Det krävdes en straff i förlängningen för att överlista Karl-Johan Johnsson. Den svenske landslagsmålvakten stod för hela tretton räddningar för sitt FC Köpenhamn i Europa League-kvarten mot Manchester United – ingen målvakt har någonsin gjort fler räddningar i en enskild Europa League-match.

30-åringen har hyllats för sin insats, och får stora lovord från bland andra Gary Lineker och Robin van Persie som tycker att han förtjänar att spela i en större liga.

– Det är svårt att undgå, det ploppar upp rätt snabbt i sociala medier. Det är jättekul när många säger så, det är en av mina bästa matcher som jag har gjort, säger Karl-Johan Johnsson till Sportbladet.

Timmarna före avsparken i Tyskland hade han i samtalet med sin fru sagt att han hade en riktigt bra känsla. Något som stämde väl in.

”Liten doldis”

– Det var ju en hel del att göra för min del, jag tycker vår insats är klockren sett till förutsättningarna. Man får se bakom resultatet, och kolla på prestationen.

Framförallt din. Tretton räddningar.

– Det känns skönt, både att man har fått självförtroende och att man får visa folk vad man verkligen går för. Det har känts som jag har varit en liten doldis.

Johnsson pausar kort för att ta på sig munskyddet på flygplatsen, han och resten av FCK ska tillbaka till Köpenhamn. Nu väntar kort semester, och 24 augusti ska laget samlas för träning igen.

Två dagar senare tar förbundskapten Janne Andersson ut sin landslagstrupp för Nations League-matcherna mot Frankrike och Portugal. Johnsson har varit uttagen sedan Andersson presenterade sin första trupp i augusti 2016, men har varit reserv bakom Robin Olsen. Som stått i mål i samtliga kval- och mästerskapsmatcher, Johnsson har sedan Andersson tog över fått chansen i fem träningslandskamper. Totalt har det blivit sju för FCK-målvaktens del.

”Vill konkurrera”

– Robin har gjort det så bra innan, man byter inte bara målvakt från ingenstans. Jag har visat att jag är förberedd om det skulle behövas, jag hoppas att de ser mina prestationer, för man vill ju konkurrera när man kommer på samlingarna.

Den femte och åttonde september ska Sverige möta Frankrike och Portugal. Säsongsstarten för danska ligan sker den elfte september, och den trettonde spelar Johnssons FCK premiär borta mot Odense.

Sportbladet har varit i kontakt med Svenska fotbollförbundet samt Janne Andersson som inte vill kommentera enskilda spelares insatser.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.