Så här ser coronafotboll ut

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:

Eko.

Förtäckta ansikten.

Och tillbakahållen glädje.

Nu vet vi hur coronafotboll kan se ut.

I en märklig tid är det naturligt att toppfotbollen är densamma, när vi i och med Tysklands omstart fick se hur coronaanpassad fotboll genomförs bredvid och på planen. Det här är de nya reglerna som spelarna och ledarna måste anpassa sig till under matchdag i Bundesliga och näst högsta ligan i Tyskland.

  • High-fives, klämmande och spottande är förbjudet på planen.

  • Spelarna får snabbt fira mål med kort kontakt med armbågar eller fötter.

  • Samtliga på bänken måste bära ansiktsmask och det ska vara ett tomt säte mellan varje person.

  • Huvudtränaren får ta av ansiktsmasken för att ropa instruktioner, så länge som han är minst en och en halv meter från någon annan.

  • På matchdag ska varje spelare maximalt vara i omklädningsrummet 30 till 40 minuter.

  • Lagen ska komma ut ur spelartunneln vid olika tidpunkter. Inga barnmaskotar, inga handskakningar med motståndarlaget och inga lagfoton före avspark.

Runtom på de tyska arenorna togs tempen på personalen som anlände, samtliga bar ansiktsmask (förutom spelare och domare under match) och matchbollarna sprayades med desinfektionsmedel. Inför match-intervjuerna med tränarna genomfördes på säkert avstånd och inplastad mikrofon.

Foto: Pool / Getty Images Europe
Foto: Thomas Kienzle / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Sascha Schuermann / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Sascha Schuermann / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Martin Meissner / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Martin Meissner / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Tobias Hase / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Thomas Kienzle / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Jan Woitas / TT NYHETSBYRÅN

Eftersom arenornas avbytarbänkar inte räckte till för att följa regelavståndet fick spelarna sprida ut sig på de tomma läktarna. Utanför stod arenapersonal för att säkerställa att inga folksamlingar bildades, eftersom hemmalaget tilldöms förlust i efterhand om det inträffar.

Lagens målfirande hölls tillbaka – i synnerhet i Borussia Dortmund som krossade Schalke 04 med 4–0 i derbyt – även om vissa lag inte hade anpassat sig till fullo och småkramades med lagkamrater. Vid ett tillfälle i matchen mellan Hoffenheim och Hertha Berlin höll Berlins Dedrick Boyata runt Marko Grujics ansikte.

– Jag trodde ändå att de skulle glömma bort sig lite grann, men det var ju faktiskt social distansering, säger Sportbladets fotbollsexpert Kalle Karlsson om Dortmunds målfirande i Sportbladets extrasändning.

– Det är ju speciellt, det är ju en historisk match. Förhoppningsvis kommer vi titta tillbaka på det här och prata om det som en halv lustifikation, säger Sportbladets krönikör Simon Bank.

Laddar Matchöversikt
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN