Misstankar om matchfixning i Åtvidaberg

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

Hemliga miljoner från Dubai, sportsligt ras, misstankar om matchfixning, märkliga värvningar, sponsorer som påstås styra...

Vad händer egentligen i klassiska Åtvidabergs FF?

Nu slår en grupp supportrar larm om klubben i deras hjärtan.

I höstas degraderades Åtvidabergs FF till division två, Sveriges fjärdeliga i fotboll.

Detta bara fem år efter att man slutade åtta i allsvenskan för tredje säsongen i rad.

Tor-Arne Fredheim, som var en av tre huvudtränare under säsongen, misstänker starkt att det förekom matchfixning när han tränade laget.

– Det där påverkade enormt...allt...hur tabellen blev till slut.

Det var en orsak till att Åtvidaberg åkte ut?

– Ja, Gud, ja. Gud, ja.

Fredheim är inte ensam om att misstänka att Åtvidabergs FF blivit ett offer för matchfixning.

Sportbladet granskar här vad som har hänt med den klassiska fotbollsföreningen från den lilla bruksorten i Östergötland som den här säsongen dessutom ska spela i den kanske smutsigaste serien svensk fotboll känner: division två södra Svealand, på vilken flera spelbolag stoppade alla spel förra sommaren.

Vi börjar med att backa bandet till hösten 2014. Spelarförsäljningar hade räddat ekonomin under flera säsonger, trots en av allsvenskans lägsta omsättningar. Men nu hade pengarna tagit slut, banken tillsatt en räddningsgrupp, styrelsen avgått med ett underskott på fyra miljoner och elitlicensen var i stor fara.

Året efter åkte ÅFF ur allsvenskan.

Första säsongen i superettan, 2016, klarade man en sjätteplats med ett nytt, ungt och talangfullt lag samtidigt som man försökte sanera ekonomin.

På ett medlemsmöte i slutet av året lästes ett brev från Jan Svensson, tidigare ordförande i klubben, upp där han berättade att han företrädde investerare som var beredda att gå in med tio miljoner kronor fördelat på tre år.

– Det var en gudagåva och vi blev lyriska först, berättar dåvarande ordföranden Muharrem Demirok i dag.

Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
En grupp supportrar slår nu larm om vad som händer i klassiska Åtvidabergs FF.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Åtvidaberg-spelarna deppar efter uttåget ur allsvenskan 2015.

Den ekonomiskt hårt pressade styrelsen tackade ja och tog emot en första utbetalning på 2,7 miljoner kronor.

Men allting var väldigt hemligt kring var pengarna kom i från och vilka som låg bakom.

– Vi fick till slut en underskrift av Jan Svensson men det stod sedan klart att pengarna inte kom från honom. Vi kunde spåra att de kom från Dubai. Men inte mer. Det kändes allt annat än rent. Varningsklockorna ringde högt, säger Muharrem Demirok.

Klubben tackade därför nej till resten av pengarna, enligt Demirok.

I Dubai bor sedan 2011 en gammal ÅFF-spelare: Göran E Karlsson, som bland annat sköt kvar klubben i allsvenskan 1978 med tre mål i sista omgången och nu är en förmögen affärsman.

Karlsson ska bli en av huvudpersonerna i den här berättelsen.

Ifrågasätter klubben i sina hjärtan

Det finns i dag en grupp med ett halvdussin medelålders, engagerade supportrar och medlemmar, här kallad ”Gruppen”, som sedan ett par år fått nog och ifrågasätter hur klubben i deras hjärtan sköts.

Enligt ”Gruppen” har hemliga bidragsgivare fått alldeles för stort inflytande över ÅFF de senaste åren. 

– Vi är obekväma med att man har en hemlig sponsor. Man vet ju inte var pengarna kommer från, säger Joakim Gustavsson, som 2003 var en av grundarna till supporterklubben Kopparslagarna och är en av talespersonerna för ”Gruppen”.

Enligt Gustavsson gjorde Göran E Karlsson ”comeback” i klubben med Dubaipengarna.

– Det trodde vi också, men vi fick inte klarhet i det, säger Demirok i dag.

Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Göran E Karlsson, 1982

När vi når Jan Svensson, som snabbt försvann ur bilden efter den första utbetalningen, säger han först att han inte var inblandad och att det inte fördes över några pengar över huvud taget.

Men när vi frågar om det var Göran E Karlsson som var investeraren svarar Jan Svensson ”ja, visst” och att Karlsson var ensam.

– Sen vet jag inte om det var fler i andra sammanhang, säger Svensson.

”Det är en sorglig historia”

När vi efter många om och men får tag i Göran E Karlsson säger han om ”Dubaipengarna” 2017:

– Det där är en sorglig historia som jag inte vill tänka på och ännu mindre uttala mig om. Men att jag skulle ha skänkt 2,7 miljoner kan man glömma. Det är inte sant. Det skulle jag ha kommit ihåg.

Var du en av flera investerare?

– Nja, det kan jag ha varit. Jag kommer inte ihåg riktigt. Men jag vill inte uttala mig om det specifika fallet av flera orsaker. Jag vill inte bli på dåligt humör en lördag kväll.

Men det var då du började skänka pengar?

– Det kan nog stämma att jag gjorde min första insats då.

Men enligt Muharrem Demirok lyckades de spåra pengarna till Dubai, och där bodde ju du då liksom nu?

– Där ska du nog ta och göra en del källforskning på en del personer innan du ställer sådana här frågor. För det blev aldrig något av det där. Så jag är tveksam till att de fått 2,7 miljoner kronor. Det känner inte jag till, säger Göran E Karlsson.

Villkoret: Hansen ska sitta kvar

Det fanns enligt dåvarande ordföranden Demirok ett krav från gynnaren: att ledarstaben, med tränaren Roar Hansen i spetsen, skulle vara intakt. I samma veva (efter säsongen 2016) uppgraderades Hansen till manager när han förlängde sitt kontrakt med två år.

– Vi fick mycket kritik för att vi inte gjorde några förändringar i ledarstaben under 2017. Det här var en av anledningarna till att vi inte kunde göra det, säger Demirok.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Roar Hansen i Åtvidaberg.

Göran E Karlsson säger att Roar Hansen var en kompis till honom när denne var tränare i ÅFF men Hansen säger att han bara träffade Karlsson ”två-tre-fyra gånger”.

Om att Dubaimiljonerna skulle vara villkorade med att han skulle sitta kvar säger Roar Hansen, som för övrigt hävdar att det handlade om bortåt tio investerare:

– Jag hade ju kontrakt och vad jag förstod skulle pengarna gå till att titta framåt. De var inte beredda att betala gamla skulder och synder. Sedan var jag ju inte kvar de sista nio matcherna så det låter motsägelsefullt.

Roar Hansen fick mycket riktigt lämna uppdraget som tränare med nio omgångar kvar men satt kvar som manager säsongen ut innan han lämnade klubben.

I största hemlighet har Göran E Karlsson fortsatt skänka stora belopp till ÅFF varje år. Efter flera dagars granskning av ÅFF får Sportbladet till slut en intervju med den ljusskygge mångmiljonären som i den här artikeln förklarar varför och hur han skänker så mycket pengar till föreningen.

”Väckte stort obehag i styrelsen”

Mitt under säsongen 2017, berättar Muharrem Demirok, började han och styrelsen misstänka att klubben var utsatt för matchfixning.

– Vi såg agerande och resultat som såg misstänkta ut men vi misstänkte aldrig någon enskild person. Vi var rädda att det fanns en koppling mellan matchfixning och de pengar vi hade tagit emot. Det väckte ett stort obehag hos styrelsen. Vi kontaktade Svenska spel men de kom inte fram till något.

Trots ”Dubaipengarna” slutade ÅFF sist i superettan 2017 och åkte ner i division ett. Man gjorde en ekonomisk förlust på 4,7 miljoner kronor och hade ett negativt eget kapital på 2,7 miljoner. Roar Hansen lämnade sedan klubben helt efter säsongen, och han hörde aldrig talas om någon misstänkt matchfixning:

– Det var faktiskt en nyhet för mig. Det är inget jag hört om eller misstänkt, säger Hansen.

Sponsorn lägger sig i laguttagningen

I juni 2018 tog Rickard Johansson över som ny tränare efter att klubben fått en tuff start i ettan.

Ett par månader senare gick Åtvidabergsprofilen och företagaren Per Lindqvist ut i lokaltidningen och meddelade att han skulle rädda klubben genom att via sina företag sponsra med över en miljon kronor.

Nu började ÅFF också värva in utländska spelare efter att inte haft en enda utom-skandinavisk spelare säsongen före: två brassar och en bosnier.

Enligt Fotbollskanalen stod Lindqvist bakom finansieringen av två av spelarna, vilket även bekräftades av klubbens dåvarande ordförande Ingvar Gustavsson.

– Ja, det stämmer, sa Gustavsson till Fotbollskanalen i mars 2019.

Trots att man hade seriens tredje största omsättning klarade sig ÅFF med nöd och näppe kvar i division ett.

Per Lindqvists inlägg på Facebook 2019.

Inför säsongen 2019 började Per Lindqvist lägga sig i laguttagningarna. På Facebook skrev han:

”Nu hoppas jag att jag aldrig mer får höra någon ursäkt angående att Plakalo inte spelar. Jag värvar inte spelare för att dom ska sitta på bänken. Detsamma gäller brassen Ramiel och nu har vi lämnat klartecken på Soares att komma till ÅFF. Förstår inte vederbörande detta så vidtar vi åtgärder. Dessa spelare ska spela punkt”.

På en fråga i tråden om han nu också hade blivit tränare svarade Per Lindqvist:

”Nää men pengar är makt så då bestämmer jag”.

När Lindqvist sedan konfronterades med utspelet, som snart raderades, av bland annat Fotbollskanalen svarade han att han det var olyckligt formulerat, bara skrivet som privatperson och att han inte hade någon påverkan på det sportsliga.

”Personer med ekonomiskt inflytande bestämde det”

Under 2019 värvade ÅFF in fler utländska spelare.

När tränaren Rickard Johansson valde att bänka en av dem i en vissa matcher kunde han få samtal från klubbens ordförande Ingvar Gustavsson som ville veta orsaken eftersom ”folk på läktaren undrar varför han inte spelar”.

– Det tolkade jag som att det var andra personer som egentligen undrade varför han inte spelade, säger Rickard Johansson i dag.

– Men några påtryckningar om att den eller den spelaren skulle spela fick jag aldrig. Förutom när Lindqvist skrev sitt inlägg på Facebook.

Hade du inflytande över värvningarna?

– De som kom från svenska klubbar hade jag inflytande över samt den amerikan vi tog in. Men jag var inte inblandad i någon av de andra utländska värvningarna, säger Johansson.

I maj fick Rickard Johansson sparken efter fyra förluster på fem omgångar. Han tror inte att det handlade om resultaten då han räddat kvar laget i division ett hösten före och laget ledde serien efter tre omgångar på våren innan förlusterna kom mot några topplag samtidigt som man knappt fick ihop lag på grund av mycket skador.

– Jag är övertygad om att det var personer med ekonomiskt inflytande som bestämde det.

Är det Per Lindqvist vi pratar om?

– Ja, jag skulle absolut tro det utan att veta med säkerhet. För att sparka en tränare kostar en del och jag vet hur klubbens ekonomi såg ut. Någon med pengar måste varit med och betalat för det. Det är jag övertygad om i alla fall. Om det sedan var han eller någon annan får du fråga dem om, säger Johansson.

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Richard Johansson.

”Sponsorerna hade tagit in spelare”

Rickard Johansson ersattes av väletablerade tränaren Tor-Arne Fredheim. Efter fyra segrar på fem matcher inledningsvis tog ÅFF därefter bara två av 36 möjliga poäng och i början på oktober fick också Fredheim sparken.

Kunde du påverka värvningarna under din tid?

– Det var väl bara två spelare, en fransman och en svensk. Det var lågbudgetspelare för att vi hade så mycket skador. Sponsorerna hade tagit in en del spelare utifrån innan jag kom som inte var tillräckligt bra helt enkelt. De var inte bättre än de unga spelarna man redan hade, säger Tor-Arne Fredheim.

Klubben försvarar värvningarna av utländska spelare med att man inte hade råd med svenska spelare av superettanklass.

Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Tor-Arne Fredheim.

Avgick från styrelsen i protest

Upplevde du påtryckningar från styrelse och sponsorer i laguttagningarna, Tor-Arne?

– Nej, jag gick snarare emot det där. Jag plockade bort en del av dem som tyckte de var stjärnor och det är mycket möjligt att det var därför jag fick gå. Att de agerade på grund av det. Den sportsliga ledningen var väldigt flat när jag fick gå. Det var ordföranden och en sekreterare som pratade med mig. Det säger en del om att klubben inte var i balans, säger Fredheim.

Var det spelare av den typ som Lindqvist kallade ”sina” som du petade?

– Ja, så var det.

Många vi pratar med menar att klubben styrs i mångt och mycket av sponsorer – vad är din bild?

– Så kan man säga. De var inne och petade i en del, allt från spelartruppen till...allt möjligt. Så var det. Men klubben var ju samtidigt beroende av dem, säger Fredheim.

Rickard Johansson:

– De har absolut inflytande men exakt hur har andra personer koll på. Jag vet att de är inblandade i värvningar av spelare.

Den nämnda ”Gruppen” hävdar samma sak.

Enligt Göran E Karlsson är det visserligen stipulerat i gåvobreven att hans pengar ska gå till den sportsliga seniorverksamheten men han dementerar helt att han skulle varit inblandad eller påverkat några värvningar, tränarrekryteringar eller tränarbyten.

Men Jörgen Westin, som kom in i styrelsen 2014, bekräftar att han avgick från styrelsen 2018 i protest mot oklara förhållanden med sponsorer och otillbörligt inflytande. I övrigt vill han inte kommentera några misstankar.

Foto: Olle Lindberg / Pressens Bild
Åtvidaberg efter SM-guldet 1972.

”Det var helt vansinnigt”

Nuvarande ordföranden Martin Siggesjö och mångårige sportchefen Mats ”Tott” Karlsson, för övrigt vän med Göran E Karlsson, dementerar dock kategoriskt att några sponsorer eller utomstående personer skulle haft något inflytande eller någon påverkan på klubben.

– Alla värvningar, bra som dåliga, är våra. Jag kan garantera till 100 procent att det inte finns någon sponsor som påverkat några värvningar, säger Mats Karlsson.

– Under mina två år som ordförande hade ingen utomstående något inflytande. Vi skötte allt, säger Ingvar Gustavsson, ordförande 2018–2019, nu till Sportbladet.

Men hur förklarar de då Per Lindqvists påstående i fjol om att han hade värvat ”sina” spelare och att han skulle vidta åtgärder om de inte fick spela?

– Det stämde inte. Det var helt vansinnigt. Så får han bara inte göra. Det var ofattbart att han kunde göra så, säger Mats Karlsson.

Sportchefen förnekar också att någon med ekonomiskt inflytande påverkade att Rickard Johansson fick sparken eller att Tor-Arne Fredheim fick gå för att han petade vissa spelare.

”Mest snack från honom”

När Sportbladet pratar med Per Lindqvist påstår han att han inte varit inblandad i ÅFF alls sedan 2018.

– Det var två år sedan jag hjälpte klubben, i övrigt har jag inte varit inblandad för fem öre. Förutom att jag är medlem och supporter. Jo, jag lånade ut en buss till dem i fjol och så har jag hjälpt klubben att få in externa sponsorer.

Men då glömmer Lindqvist att det var så sent som förra året han skrev sitt Facebookinlägg om ”sina” värvningar, att han satt i valberedningen i fjol och enligt ordförande Siggesjö fortfarande sponsrar klubben.

Men det av Lindqvist utlovade miljonbeloppet kom aldrig 2018.

– Det var mest snack från honom. Han sponsrade lite mer 2018 än han gjorde 2019, säger Ingvar Gustavsson.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Klassiska Kopparvallen.

Misstänkt matchfixning i ett par år

Under 2019 reagerade en del ÅFF:are över att vissa spelare plötsligt började göra hårresande misstag, orsaka straffar och stå för dråpliga självmål i vissa matcher.

Misstänkte du matchfixning under din tid i ÅFF, Rickard Johansson?

– Jag är naiv och tror det bästa om alla spelare. Jag hoppas verkligen inte det. Det var lite konstiga situationer i början på säsongen men inget jag direkt tänkte på. Jag hoppas alla gjorde sitt bästa för att vinna matcherna.

Fredheim, däremot, misstänker starkt att det förekom matchfixning när han tränade laget.

– Ja, det var jag orolig för. Visst var det så. Därför tog jag bort en spelare också. Det gick väldigt bra i början men sedan började det komma sådana här grejer. Jag var tvungen att plocka bort honom efter en match vi spelade. Jag kände att här stod det inte rätt till. Det var så uppenbart. Men sedan var den här spelaren helt plötsligt bra igen sen. Det var väldigt märkligt. Det där påverkade enormt...allt...hur tabellen blev till slut.

Som tidigare nämnts menar Fredheim att det var en orsak till att ÅFF åkte ur ettan.

Hur kändes det?

– Jag var fruktansvärt irriterad och besviken då.

Tog du det vidare?

– Ja, jag tog min oro med både spelaren och klubben. Spelaren blev besviken och nekade. Klubben sa ”du bestämmer” och då tog jag in en annan spelare på hans position. Sedan kom den här spelaren tillbaka in i laget och var bra.

Du funderade inte på att ta det vidare till förbundet eller anmäla?

– Nej, det var svårt när han nekade. Jag tänkte att förbundet kanske skulle komma till mig när de såg sådana bilder, men det gjorde de inte, säger Fredheim.

Det var sportchefen Mats Karlsson som Fredheim pratade med om sina misstankar.

– Jag håller med Tor-Arne om att det var ett par insatser som inte var av högsta klass. Men man måste ha mer på fötterna för att säga att det var matchfixning, säger Mats Karlsson.

Den nämnda ”Gruppen” är tämligen övertygad om att det förekommit matchfixning i samband med Åtvids matcher.

– Ja, vi delar den misstanken även om vi inte vet något. Det är inte roligt alltså, säger gruppens talespersoner.

Hur länge har ni misstänkt det?

– I ett par år.

Men när Sportbladet talar med en nyckelspelare med flertalet säsonger i ÅFF blir han smått chockad av misstankarna om matchfixning och säger att detta är inte något han hört talas om, trots att han spelade i laget under ett par av de aktuella säsongerna.

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Målvaktslegendaren Henrik ”Fimpen” Gustavsson tog över som tränare i slutet av 2019.

”Lidit oerhört för 2017”

Efter att Fredheim fått sparken tog hans assistent Jesper Ny och ÅFF:s målvaktslegendar Henrik ”Fimpen” Gustavsson över laget inför de sista fem matcherna. Man förlorade inte någon av dem och tog nio poäng. Men det räckte inte utan ÅFF rasade ner i division två, alltså Sveriges fjärdeliga.

I ”Gruppen” ställer man sig nu frågan:

– Hur kunde det rasa så totalt sportsligt samtidigt som det pumpades in så mycket pengar för att vara i division ett? Det är en viktig fråga för oss.

Ordförande Martin Siggesjö:

– Vår omsättning har förändrats drastiskt. Så otroligt mycket pengar vet jag inte om vi haft.

Men mycket pengar för att vara division ett?

– Vi har lidit oerhört för 2017 då man gick 4,7 miljoner back. Vi har ett negativt eget kapital i dag på 1,9 miljoner kronor (mot 2,7 miljoner 2017).

”Gruppen”:

– Vi vill hävda att så länge som man lägger en massa pengar på tränare och spelare utifrån så kan man inte skylla på dålig ekonomi. Hade pengarna gått till gamla skulder hade man nästan haft ett positivt eget kapital idag.

Det har inte bara varit turbulent på tränarposten i ÅFF. Klubben är inne på sin tredje ordförande bara i år. Sedan början på maj är Martin Siggesjö, som suttit i styrelsen i flera år, tillförordnad ordförande fram till nästa årsmöte i februari 2021. Han är dessutom kassör tills vidare.

– Jag är hoppfull just nu. Vi bygger nytt nu, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE