Durmaz: ”Förbundet, Emil och Victor ska ta det vidare”

Reporter: Johan Flinck, Petra Thorén

Publicerad:

OSLO. Emil Forsberg och Victor Nilsson Lindelöf har blivit hotade och hatade efter sina återbud till landslaget.

Nu ryter lagkamraterna i från och Jimmy Durmaz vill att hoten anmäls.

– Jag tycker att både förbundet och Emil och Victor ska ta det vidare. Det kommer att hjälpa samhället, säger han.

På måndagen kunde Fotbollskanalen berätta att Svenska fotbollförbundet kopplat in polis efter att Emil Forsberg och Victor Nilsson Lindelöf mottagit hot och hat på sociala medier sedan de lämnat återbud till EM-kvalet.

På måndagskvällen reagerade lagkamraterna i landslaget starkt på hoten.

– Det är för jävligt, säger Jimmy Durmaz.

– En av våra spelare (Nilsson Lindelöf) blev pappa i går och ska få utstå hat och hot på grund av det. Emil får utstå hat för att han är skadad. Det är helt oacceptabelt.

– Vi tar ett stort avstånd från det och det är inte acceptabelt. Vi spelare och ledare står starkt emot det här och det ska inte få förekomma, säger lagkaptenen Anders Granqvist.

Vad kan man göra för att få bort det?

– Trappa upp jobbet vi håller på med. Jag jobbar väldigt aktivt med det vid sidan av fotbollen,. Det här visar bara att det finns ännu mer att göra. Jag får lägga ner ännu mer jobb nu.

”Hjälper vårt samhälle”

Durmaz utsattes själv för hot och hat under VM i somras för att orsakat frisparken som Tyskland avgjorde matchen på.

Han och förbundet polisanmälde dem och lyckades få en person dömd tidigare i år.

För att markera, förebygga och avskräcka tycker Durmaz att man ska anmäla hoten nu också.

– Det tycker jag absolut. Jag tycker att både förbundet och Emil och Victor ska ta det vidare. Det kommer att hjälpa samhället. Om vi som får utstå det här och har en röst tar det vidare så blir det mycket större och då kan vi förebygga det för vårt samhälle, för vårt Sverige, säger Durmaz.

– Jag hoppas och tror att förbundet tar tag i det som i somras och jag har fått indikationer på att man ska göra det också.

Mikael Lustig:

– De som är offer i det här är spelarna. När man ser vad det skrivs på deras Instagram och vad svenska folket tycker känns det tråkigt. Vi vet vad som är rätt.

Han är också kritisk till media.

– Skriver ni sådana där saker, måste ni vara säkra. Är ni inte det blir det tråkigt för spelarna. Är man inte säker ska man passa sig för att skriva.

Sluter samman gruppen

Landslaget vittnade efter VM om hur hoten och hatet mot Durmaz slöt laget samman och hjälpte dem framåt i VM.

Man är övertygade om att det får samma effekt den här gången.

– Absolut kommer det att göra det. Vi är en stark grupp här. Vi skyddar varandra till 100 procent här. Vi slog oss samman som i somras och kommer att göra det igen i morgon, säger Durmaz.

– Ja, det är klart. Vi kan sluta oss närmare varandra. Några spelare har fått lämna och de spelare som har kommit in i vår grupp har bidragit med en fantastisk känsla, säger Granqvist.

Publicerad: