Ska testa alla för att få bort fusket

Nya metoden: ”Avslöjar till 99 procents säkerhet”

Foto: TT, AFP
FOTBOLL

26 nigerianska spelare åkte fast.

Nu tar Fifa i med hårdhandskarna för att motverka fusk i U17-VM i fotboll.

Samtliga spelare ska undersökas – med magnetkamera.

Nigeria har aldrig tagit sig längre än till åttondelsfinal i fotbolls-VM men på ungdomsnivå har man varit förbluffande bra och tagit flera VM-guld.

Naturlig talang – eller åldersfusk?

Det är frågan som gäckat och som nu fått Fifa att agera inför 2017 års mästerskap.

”99 procents säkerhet”

Fotbollens styrande organ har bestämt att samtliga spelares handleder ska undersökas med magnetkamera för att fastställa deras egentliga ålder. Enligt experter kan den nya metoden med 99 procents säkerhet avslöja om en spelare är över eller under 17 år.

– Varje grenförbund ska säkerställa att deras spelare är i den åldersklass turneringen gäller. Därför har Internationella fotbollsförbundet (Fifa) beslutat att låta göra den här magnetundersökningen på alla i U17-turneringen, uppger en talesperson från Fifa, enligt TT.

”Vi fuskar alltid”

Testerna började genomföras redan inför förra sommarens afrikanska mästerskap och väl där åkte hela 26 nigerianska spelare fast för att ha fuskat med åldern.

Efter skandalen la Anthony Kojo Williams, före detta president på Nigerias fotbollförbund, korten på bordet och erkände det systematiska fusket.

– Jag är medveten om att vi använder överåriga spelare i juniormästerskapen. Varför inte säga som det är? Det är ju sanningen. Vi fuskar alltid. Det är fakta, sa han enligt BBC.

Krisen har lett till att Nigeria – som är regerande mästare – inte kom med i årets mästerskap, som inleds på fredag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll