Fotboll

Erkänner att han skadade lagkamrat med flit

Av: 

Emil Eiman Roslund

Tom Brewitt.
Tom Brewitt.

FOTBOLL

Han ville slå sig in i a-laget.

Och försökte bokstavligen det.

Tidigare talangen Tom Brewitt erkänner att han medvetet skadat en lagkamrat för att få chansen i Liverpool.

Det inträffade i början av 2016 under Jürgen Klopps första säsong som tränare för Liverpool. Som då hade flera mittbackar som saknades inför en FA-cupmatch mot Exeter.

Mittbacken Tom Brewitt, då 18 år och i Liverpools akademi, tyckte det var givet att han skulle få göra a-lagsdebut. Men den ett år äldre Daniel Cleary konkurrerade med honom om platsen.

– Jag skulle debutera – till varje pris. Om det innebar att jag var tvungen att skada någon eller förstöra en relation, skulle jag göra det. Jag var desperat för att få spela för Liverpool, säger Tom Brewitt i Football Journey-podden.

På träning i mellandagarna försökte Brewitt minska konkurrensen.

– Det var han eller jag. Jag såg till att jag var bredvid honom i övningarna, och sparkade honom. Jag försökte inte skada honom svårt, bara tillräckligt för att han skulle vara borta och jag skulle få spela matchen, säger Brewitt och går in på ”skadeincidenten”.

”Jag skäms inte”

– Jag fick en dålig touch med bollen, han skulle tackla mig. Jag väntade några tiondelar och kom sent när jag kapade honom. Det var en ful tackling, det blev lite tumult och han blev utskickad för sin reaktion.

Han tycker reaktionen var rimlig för övertrampet. Men Cleary var tvungen att gå med kryckor i två veckor.

– Jag skäms inte för det. Jag valde mig. Men det var väl inte riktigt att uppdraget var slutfört. För det blev lite tufft, jag ville inte skada honom – jag ville bara att han inte skulle kunna spela matchen.

Numera klubblös

Varken Cleary eller Brewitt blev tillgängliga, för fyra dagar före FA-cupmötet med Exeter drabbades Brewitt av en hjärnskakning vid en nickduell på träning. I stället använde sig Klopp av vänsterbacken José Enrique och Thiago Ilori, blixtinkallad från lån, som mittbackspar.

Brewitt gjorde aldrig några a-lagsmatcher för Liverpool som han lämnade 2017. Sedan dess har han varit i Middlesbroughs reservlag, Fylde i femte högsta ligan och senast i Morecambe i engelska League 2 (fjärde högsta ligan).

Kontraktet med Morecambe gick ut i somras och Brewitt är nu klubblös.

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Tom Brewitt (i mitten längst ner) som lagkapten för Englands U17-lag 2014.
Jackpottvecka på Stryktipset: Se expertens tips inför lördagens matcher här!
Publisert:

LÄS VIDARE

Panel: ”Megastjärnan hade passat perfekt i Liverpools offensiv”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Liverpool FC

Premier League

Jürgen Klopp