OBOS Damallsvenskan i fotboll

”Bra om hon inte dömer Dif på ett par matcher”

Jonas Eriksson om uppmärksammade situationen

Av: 

Kristoffer Bergström

FOTBOLL

Hallå där...

Domarikonen Jonas Eriksson, 47, som hållit i pipan i EM, VM, Champions League och 340 allsvenska matcher.

Vi måste reda ut en grej. Var straffen i söndagens Stockholmsderby korrekt?

– Nej, jag tycker inte att det är straff, baserat på bollens riktning efter tacklingen. Den tyder på att hon träffar bollen. Det kan vara straff, men jag hade inte blåst. Fast det är inte på nivån att domaren Sara Persson förtjänar att kopplas ihop med konspirationsteorier.

Poängen är såklart inte att utreda om Djurgårdens Gudrun Arnardottir träffade bollen eller AIK:s Linda Hallin före det avgörande 2–1-målet, utan efterspelet. Dagen efter ringde Djurgårdens sportchef Jean Balawo upp domaransvarige och sa sedan till Sportbladet att Sara Persson har något emot Arnardottir. Funkar domare så?

– Under mina arton år i allsvenskan kom nya konspirationsteorier hela tiden. Att vi älskar AIK för att förbundet sitter i Solna. Att vi älskar Göteborg. Att vi hatar andra. Den som tror så är fel ute. Klart att inte Sara Persson medvetet dömer för AIK och mot Djurgården.

Varför uppkommer de tankarna då?

– Om du en gång är med om något orättvist är det mänskligt att du får förutfattade meningar. Nästa gång du är i samma situation filtrerar du bort allt annat för att hjärnan fungerar så. Bekräftelsebias kallas det. Så när Sara Persson fattar beslut som är bra för Djurgården reflekterar de inte, men är det dåligt för dem bekräftar det vad de redan visste.

Fick domaren tre matcher i rad

Men kom igen, lite styrs ni väl av förutfattade meningar?

– Nej. Det spelar ingen roll om du förra gången tänkt att en spelare är en skitstövel. Man får släppa det. Går du in och tänker att Pepe är en fuskare så ser du bara fusk.

Hur ser du på att Balawo ringde domaransvarige dagen efter derbyt?

– Det är bara bra att han vill föra en dialog. Vi ska absolut ta emot kritik, men man kan inte prata om konspirationsteorier. I herr- och damallsvenskan är det enorm skillnad på bästa och sämsta lag. Det är samma sak med domarna också. Sara Persson dömde Champions League-semin veckan innan och är betrodd, men även såna domare gör fel ibland. Här blev det fel, men det betyder inte att hon har något emot spelaren eller Djurgården.

När är det lämpligt att hon dömer Djurgården igen?

– Det finns en skröna om att Stig Svensson, gamla ordföranden i Öster, hade klagomål på domaren Ulf ”Utta” Eriksson. Eftersom han klagade fick han Utta tre matcher i rad. Oklart om det är sant, men så ska man inte göra. Nu är det bra om Sara inte dömer Djurgården på ett par matcher.

ANNONS

Jackpot på Stryktipset – 7 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Stor intervju med Tomasson om Malmö FF:s framgångar

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Jonas Eriksson