Hammarlund och Blackstenius passar varandra mot skytteligatoppen

GÖTEBORG. Häcken siktar mot försvarat SM-guld, stjärnorna Pauline Hammarlund och Stina Blackstenius mot skytteligatiteln.

Som varandras värsta konkurrenter. 

– Så länge vi passar varandra till målen är det okej, säger Hammarlund.

Växjö var inte ofarliga i inledningen i Häckens historiska hemmapremiär. Madeline Gotta fick ett friläge där landslagsmålvakten Jennifer Falk gjorde en jätteräddning. 

Häckens Pauline Hammarlund hann bränna två storchanser innan hon efter ett paradanfall – crosspassning Filippa Angerdahl, inlägg Elin Rubensson, nick Stina Blackstenius – forcerade in det historiska första målet, 1–0 (16) från nära håll på Bravida Arena.

2–0, som var ett nytt klassmål, kom tidigt i början av andra halvlek – åter efter stjärnsamarbete hos Häcken.

Den här gången var det Hammarlund som hittade Blackstenius och 25-åringen tryckte mycket vackert in bollen med vänsterfoten, ribba in (49).

Trots ett mycket stort spelövertag blev det inte fler mål för favorittippade Häcken.

Kamp i skytteligatoppen

– Vi saknade sista detaljerna i inläggs- och insticksspelet. Men vi tog ett steg framåt spelmässigt med bollinnehav och passningsspel, analyserar Hammarlund efteråt. 

Hon var delad tvåa i damallsvenska skytteligan i fjol med sina 12 mål efter ettan Anna Anvegård, 16 fullträffar.

Nu svarade Hammarlund för 1+1 i 2-0-segern – precis som anfallskollegan Blackstenius.

Hur högt siktar du i skytteligan?

– Det beror på hur vi får ihop det med laget och hur mycket speltid jag får. Flyter det på så vill jag slå det jag presterade målmässigt förra året.

Vilka är värsta konkurrenterna?

– Förhoppningsvis är det spelare i mitt eget lag. Det är väl Stina i så fall som ska vara den som producerar mål också, säger Hammarlund.

Då får du väl sluta att passa henne…?

– Haha, precis. Så länge vi passar varandra som i dag så kan vi vara med i toppen båda. Jag tycker hon får ett assist på första målet. 

Dolde bytet för Rubensson

Noterbart hos Häcken: Elin Rubensson gjorde sin första tävlingsmatch från start efter att hon blev mamma strax före jul men blev utbytt i paus.

– Det kändes bra ute på planen. Men det var tydligen ett förutbestämt byte. Jag visste inte det innan bara, säger Rubensson med ett snett leende. 

– Jag var taggad på andra halvlek. De ville inte berätta det i förväg. Det är aldrig kul att springa omkring och veta att man ska bli utbytt.

Hade du velat köra vidare?

– Hade jag själv fått bestämma så hade jag fortsatt! Men jag respekterar beslutet. Det är onödigt att riskera att dra på sig en muskelskada, säger Rubensson.


Se OBOS damallsvenskan – starta ditt abonnemang här!


Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.