Så avgjorde Haglunds genidrag och Axéns tabbe

Publicerad:
Uppdaterad:
Magnus Haglund.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYR N
Magnus Haglund.

FOTBOLL

BORÅS. Två tränardetaljer låg bakom Elfsborgs 3-0-seger mot Örebro.

– Jag gav bort 1-0-målet taktiskt, säger ÖSK-tränaren Alexander Axén.

– Hörnvarianten vid 2-0 tränade Haglund med oss på avslutande träningen, säger Simon Lundevall. 

Elfsborgs 3-0-seger mot Örebro var en märklig tillställning inför den sämsta publiksiffran någonsin för allsvensk fotboll på Borås Arena, endast 4 773 åskådare.

Hemmalaget tokdominerade första 25 minuterna och tog ledningen på nick av Viktor Prodell (10) efter inlägg från Simon Lundevall.

ÖSK kom in i matchen, tog stundtals över men Elfsborg avgjorde med en hörnvariant till 2-0 (65) som mittbacken Joakim Nilsson forcerade in.

På tilläggstid fick Simon Lundevall in 3-0 (90+3) via en straff.

Taktiskt tabbe av Axén

Efter matchen kom förklaringarna:

– Jag gjorde ett taktiskt misstag att spela 4-4-1-1 i början. Det gjorde att Elfsborg kunde spela innanför, utanför, bakom, ja, ta mig fan överallt. Jag fick snabbt ändra till 4-5-1 efter deras 1-0-mål och det blev lite bättre ordning utan att det var riktigt bra, säger Alexander Axén.

– Elfsborg har spelat med tre där bak ofta, men nu spelade de bara med två och vi blev tagna på sängen. Tyvärr kastade vi bort marginalerna.

Hur ofta har du gjort sådana taktiska misstag?

– Herregud, det är nog hur många som helst…om jag ska vara helt ärlig, säger ÖSK-tränaren till Sportbladet. Men det är inte alltid de märks så tydligt.

Håller du med Axén i hans självkritik, Magnus Haglund?

Elfsborgstränaren har en lång utläggning innan slutsatsen:

– Det blev lite svårare för oss när Axén gjorde förändringen under matchen. Det var ett bra drag. Det tyder på en skicklig tränare, säger Haglund med ett snett leende. 

Taktiskt genidrag av Haglund

Magnus Haglund kunde å andra sidan ta åt sig en stor del av äran för matchavgörande 2-0.

Målet kom efter en fast variant där bollen slogs som en kort hörna från vänster från Simon Lundevall till Adam Lundqvist, vidare till Simon Olsson vars långa inlägg nådde Issam Jebali och mitt framför mål forcerade Joakim Nilsson in bollen. 

– Vi tränade den varianten första gången dagen innan matchen. Den får Haglund cred för. Det var hans idé, säger planens bäste, Simon Lundevall.

Haglund:

– Jag fick idén när jag såg hur ÖSK ställde upp sig vid hörnorna i deras föregående match, mot Östersund. Med rätt rörelse kunde man locka bort spelare så att bollen skulle nå Jebali för oss.

– Det blev full utdelning för oss, säger Magnus Haglund. Det händer någon gång per säsong att man för betalt för varianter man har tränat på. Nu kom det direkt, säger Elfsborgstränaren.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.