Mötet som avgör IFK Göteborgs framtid

Ordförande Frank Andersson: ”Vi måste sätta ned foten”

Frank Andersson.
Frank Andersson.

GÖTEBORG. Nästa tisdag håller IFK Göteborg styrelsemöte.

Då beslutar Blåvitt om lagets inriktning kommande år: satsa eller starta om med en billigare satsning på yngre spelare.

– I så fall handlar det om en fyra-femårsperiod där vi inte bara bygger om i spelartruppen utan även i föreningen, säger ordföranden Frank Andersson i Blåvittpodden.

IFK Göteborg har startat allsvenskan 2017 hackigt. Klubben har dessutom många tongivande spelare vars kontrakt går ut senare i år, men där det har efterfrågats ett besked om vilken riktning klubben tänker ta.

IFK Göteborg har i många år dragits med kraftiga driftsunderskott ekonomiskt.

I senaste avsnittet av Blåvittpodden gjord av journalisten Marcus Olsson beskriver IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson naket hur klubbens verklighet ser ut och att ett linjeavgörande beslut är nära förestående.

”Tragiskt sälja de bästa”

– För att klara ekonomin måste vi sälja spelare och det är tragiskt, för ofta det de bästa spelarna man säljer. Vi skulle vilja komma ned till ett lägre driftsunderskott där man kanske har transfers för fem, sex, sju miljoner kronor per år för att gå runt ekonomiskt. Men där är vi inte just nu och det gör att det hela tiden blir en diskussion om hur vi ska tänka framåt.

– Vi har ett styrelsemöte 30 maj och där har vi sagt att vi måste sätta ned foten, säger Andersson i poddintervjun.

2016 räddades IFK Göteborg till ett plusresultat på sex miljoner kronor tack vare ett transfernetto på 30 miljoner kronor (överskott från spelaraffärer).

Mats Gren och Frank Andersson och två till från IFK Göteborg från ett möte med idrottsministern i fjol.
Mats Gren och Frank Andersson och två till från IFK Göteborg från ett möte med idrottsministern i fjol.

För sportchefen Mats Gren har osäkerheten kring IFK Göteborgs framtida ekonomi gjort förhandlingsläget extra svårt med spelare med utgående kontrakt som Sören Rieks, Mads Albaek, Thomas Rogne och Mattias Bjärsmyr.

När får Mats Gren besked?

– Han har en budget i dag, men hur ska vi förhålla oss till den? Ska vi blåsa på och lägga tio miljoner ytterligare i den eller känner vi oss tvingade inför 2018 att sänka spelarbudgeten med tio miljoner – eller finns det något däremellan? Det är kring det som vi förhoppningsvis ska kunna fatta ett beslut kring 30 maj, säger Frank Andersson.

Det nämns två spår: bygga om eller satsa. Vad innebär dem för dig?

– Vi har en diskussion i styrelsen kring budgeten för 2018. Ett spår handlar om att satsa, vi kör på och vi räknar med att vi kan öka våra intäkter både på sponsring och på andra delar. Det andra spåret är att vi tar hänsyn till hur det ser ut i dag. Är det bra att vi hela tiden måste sälja duktiga fotbollsspelare på grund av att vår ekonomi inte klarar av att stå emot? 

Vilka vill vara med?

– Antingen går vi vidare och satsar och så fortsätter vi, som det står på vår hemsida, att vara bland de tre bästa klubbarna i Sverige och vill ut i Europa. Eller så står det att vi kommer bygga om, minska kostnaderna på truppen, jobba ännu hårdare på att få in yngre spelare och se det på en fyra-femårsperiod där vi kanske inte bara bygger om i spelartruppen utan även i föreningen.

– Då måste vi vara tydliga med våra spelare om de vill vara kvar under de förutsättningarna, med våra ledare. Vill de inte det får vi börja titta på andra lösningar. Jag tror alla vill ha ett besked hur vi tänker. 

– Det är roligare att vara med på toppen, men ibland måste man anpassa sig. Blir det tydligt och klart, tror jag många vill vara med på en sådan resa. OM det blir så, betonar Andersson i Blåvittpodden.

Hur tror du era supportrar och sponsorer skulle reagera?

– Jag tror det skulle gå alldeles utomordentligt om vi kommunicerar och pratar om det på ett klokt sätt. Vi är inte där än. Vi håller på och jobbar med de här två spåren. Det viktigaste är att vi kommer till ett beslut. Bara för att man bygger om är det inget som innebär att man ska bli tia i allsvenskan. När vi vann guldet 2007 var det också lite i en byggperiod, säger Frank Andersson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.