Anders Svensson: ”Tillgänglig om Elfsborg behöver mig”

avMichael Wagner

Foto: Bildbyrån

Det är är kris i Elfsborg.

Anders Svensson, 40, anser att spelare och ledare tillsammans ska vända situationen. Klubbens största spelare genom tiderna är beredd att hjälpa till. 

– Jag finns tillgänglig om klubben behöver mig. Jag pratade med Magnus (Haglund) i förra veckan, säger Svensson till Sportbladet.

Fjolårsfemman Elfsborg har inte vunnit i allsvenskan på nära en månad, under förra veckan uppgav Borås Tidning att 22 av 23 spelare i A-truppen saknade förtroende för tränaren Magnus Haglund och under söndagen förlorade man, 1-4, borta mot Sirius.

Rejäl käftsmäll

– Det var en rejäl käftsmäll efter alla skriverier som varit den senaste veckan. Det är skönt att det kommer en ny match snart där de kan få chansen att vända på det här, säger Anders Svensson.

Vad är det som har gått snett?

– Jag ska vara försiktig i min analys eftersom jag inte sett alla matcher, men det är ganska uppenbart att Elfsborg gör en hel del mål, skapar mycket chanser men släppt in alldeles för många mål.

– I det här läget behöver man hitta tillbaka till grunderna: spela enklare, med större marginaler, stänga bakåt, jobba hårt tillsammans. Ta några skitmatcher, förhoppningsvis få tillbaka lite självförtroende och sedan ta det därifrån.

Är Magnus Haglund rätt person att träna Elfsborg?

– Han har inte blivit en sämre tränare, men även han kan säkert göra saker bättre. Det gäller väldigt mycket spelarna också. Det är lätt att anklaga en person, men man måste se sig själv i spegeln och vara självkritisk som spelare också.

Sämre i perioder

Finns det en gräns när ett tränarbyte är ett måste?

– Har man som ambition att bygga något nytt så får man inte drabbas av panik för att det går lite sämre i vissa perioder. Elfsborg måste låta sin framgångsrika 1997-generation få lite tid att ta nästa steg. 

– Sedan ska arbetet fungera mellan tränare, spelare och övriga ledare, det ska finnas en kemi. Jag vet inte vad som är sant eller inte eftersom jag inte är med på insidan längre. Jag har lärt mig att allt som står i tidningen inte behöver vara sant. 

Om Elfsborg riskerar att åka ur allsvenskan?

– Med den truppen och ledarstaben ska den risken inte finnas. Magnus Haglund har inte blivit en sämre tränare men Elfsborg har tappat väldigt starka spelare i Viktor Claesson, Marcus Rohdén och Henning Hauger. Det finns tillräckligt många spännande och bra spelare i truppen för att inte vara ett bottenlag.

”Blir inte tränare”

Anders Svensson jobbar numera som expertkommentator i tv för Discovery, har satsat på att utbilda sig, håller föreläsningar, träffar sponsorer och spelar sporadiskt med Öjersjö IF i division fem samt är nyinvald i klubbens styrelse.

Samtidigt har rykten florerat om att Svensson tillsammans med tidigare parhästen från svenska landslagets mittfält, Tobias Linderoth, juniortränare i Elfsborg, är aktuella att snabbt ta över efter omstridde Magnus Haglund.

– Det kommer inte hända. Jag kommer inte bli tränare, säger Anders Svensson med eftertryck. Jag har gjort mina år som spelare och vet vad det innebär tidsmässigt. Jag vill kunna ta mig tid med familjen och till exempel åka på semester som vanliga människor.

Sedan Svensson hösten 2015 avslutade den egna spelarkarriären i Elfsborg hjälpte han under förra året Boråsklubben på marknadssidan vid träffar med sponsorer och liknande.

Erbjuder att hjälpa till

– Jag har inte kunnat hjälpa till på samma sätt i år eftersom det har krockat med mina andra uppdrag. Men jag pratar ofta med Stefan Andreasson (klubbchef) och även med Magnus Haglund om olika saker där jag kanske kan bidra, säger Anders Svensson.

Är du beredd att hjälpa till i den här situationen som blivit nu?

– Ja, jag pratade med Magnus (Haglund) så sent som förra veckan när det här blåste upp. 

– Jag är inte intresserad av att bli tränare, men jag kan tänka mig att ingå i ett team och hjälpa spelarna individuellt, göra matchanlyser och så vidare.

– Jag har sagt att jag finns här om de behöver hjälp, om jag kan bidra med min erfarenhet, lätta upp stämningen lite. Jag ska till Borås senare i veckan och det är inte omöjligt att vi pratar vidare om det då, säger Anders Svensson.

Elfsborg möter jumbon AFC Eskilstuna hemma på torsdag i allsvenskan.