”Han är en fantastisk spelare”

FOTBOLL

Han har över 188 000 följare på Instagram och spås redan vid 13 års ålder bli nästa superstjärna i Barcelona.

I helgen spelar Xavi Simons på svensk mark med sitt Barcelona.

– Hans spelstil är som den klassiska Barca-mittfältaren, säger Martí Cifuentes som är talangutvecklare i AIK och lagvärd för Barcelona under Lennart Johansson Academy Trophy.

Foto: Marcus Ericsson / MARCUS ERICSSON

Under helgen arrangeras Lennart Johansson Academy Trophy för sjunde året i följd.

Storlag som Arsenal, Inter, PSG och Barcelona kommer till Sverige och Skytteholm med sina ungdomslag för att göra upp i cupen.

Under fredagseftermiddagen gick Barcelonas lag med spelare födda 2003 in i turneringen.

Motståndet var danska FC Köpenhamn som stod upp bra till en början.

”Inte vana att försvara sig”

Men en bit in i första halvlek byttes han in för Barcelona.

Han som ses som en av världens största talanger trots att han bara är 13 år gammal.

Xavi Simons.

Men i den första halvleken kunde han inte lyfta Barcelona som gick till pausvila med ett underläge med 0–1.

– Köpenhamn gjorde en riktigt stark första halvlek. De tvingade Barcelona att försvara sig vilket de inte är särskilt vana vid, säger Martí Cifuentes som är talangutvecklare för AIK:s ungdomslag och under Lennart Johansson Academy Trophy är han lagvärd för Barcelona.

1 av 9 | Foto: Marcus Ericsson / MARCUS ERICSSON

Målskytt och bakom vändningen

I den andra däremot så glänste Simons till några gånger.

Han gjorde själv 1–1 på straff och låg därefter bakom mycket i Barcas anfallsspel som till slut kunde se till att vända matchen och vinna med 4–1.

– Han är en riktigt bra spelare. Han har många styrkor som att hålla bollen, smart i positionsspelet och han kommer bra i andravågen och kan göra mål eller assistera lagkamrater. Han har spelstilen som den klassiska Barca-mittfältaren, säger Martí Cifuentes.

Simons har beskrivits som den ”nya Iniesta” och Köpenhamns utvecklingsansvarige för pojklagen under 15, Morten Grahn, är också imponerad av den 13-årige holländaren.

– Som fotbollsspelare är han fantastisk. Rör sig lätt, bra blick och speluppfattning. Han var en av de minsta på planen, men ändå så snabb i tanken och besluten, säger Grahn.

188 000 följare på Instagram

Xavi Simons skicklighet på fotbollsplanen börjar bli allt mer känd världen över. Det bevisar inte minst hans 188 000 följare på Instagram.

Men som 13-åring är det fortfarande en lång väg kvar till att bli en A-lagsspelare i Barcelona.

– De flesta som är här i dag kommer inte bli fotbollsproffs. Så är det. Och det är alltid en fråga om hur mycket press det är på spelarna. Men där tycker jag dels att coacherna gör ett fantastiskt jobb, dels så är spelarna i Barcelona vana, säger Cifuentes.

Han fortsätter:

– Det är mycket media varje vecka när de spelar hemma också. Spelarna vet att det är mycket press när man försvarar Barcelonas färger. Det är bra om de klarar av att hantera det.

”Det är inte hälsosamt med så mycket press”

Men frågan är om det kan bli för mycket press när spelarna är 13 år.

Det tycker FC Köpenhamns utvecklingsansvarige.

– Hela världen känner väl till honom och jag tror inte att det är hälsosamt. Det blir mycket press när folk kommer fram och vill ta bilder. I Köpenhamn skulle vi inte göra så. Då skulle de inte lyftas fram i media förrän efter puberteten när de är nära A-laget. Men det är stor skillnad i kultur och mediastrategi, så är det, säger Morten Grahn.

Men det verkade inte Xavi Simons bry sig om som senare på kvällen gick ut med sitt Barcelona och körde över AIK med 7–0.

ARTIKELN HANDLAR OM

Barcelona

AIK