Blackstenius: Hoppas att jag kan utvecklas

Foto: Bildbyrån
Stina Blackstenius.
FOTBOLL

Tre franskalektioner, en handfull fotbollspass – och ett succémål i ligadebuten.

Inför årets första landskamper berättar Stina Blackstenius om sitt omtumlande 2017.

– Självförtroendet är inte på topp nu när jag inte förstår så mycket, så det målet var skönt, säger Montpellier-anfallaren.

Stina Blackstenius funderade länge på framtiden efter SM-guldet med Linköping. 20-åringen är inte typen som tar förhastade beslut och valet av Montpellier är så genomtänkt det bara kan bli.

– Det är klart att det var ett tufft beslut, det tror jag att många förstod eftersom det dröjde så lång tid innan beslutet togs. Jag är väldigt mån om att det ska bli helt rätt, även om det är svårt att veta det helt 100 såklart.

Varför just Montpellier?

– Jag fick en bra känsla för klubben. Det känns som att det finns en bra möjlighet att utvecklas där, bland annat finns det en forwardstränare som jobbar bara med oss. Jag hoppas att jag kan utvecklas mycket rent tekniskt. Sedan är det en annan miljö där man kan utmana sig även som människa.

Stina Blackstenius lyfter språket som den största omställningen efter klubbytet. Än så länge har hon bara hunnit med tre franskalektioner och kommunikationen på de senaste veckornas träningar är lurig.

– Jag hör mitt namn emellanåt men förstår inte vad som sägs i övrigt. Men det har gått bra, haha.

Efter en dryg månads semester, en relativt aktiv sådan, kastades Stina Blackstenius rakt in i brinnande säsong och ligadebuten kunde inte ha blivit bättre. 20-åringen hoppade in och avgjorde det viktiga toppmötet med PSG med sitt 2–1-mål i den 88:e minuten.

– Det var kanske inte något jag förväntat mig, jag kom in efter fem veckors ledigt från fotbollen och cirka fem fotbollspass i kroppen. Det kändes väldigt speciellt att få göra det i ligadebuten och i en väldigt viktig match dessutom.

Du firade rätt vilt efteråt?

– Jag visste att det var en viktig match och det märkte man även i laget och på tränaren. Den känslan smittade av sig och jag kände mig verkligen som en del av laget och att vinsten var viktig även för mig. Det blev lite firande där ja…

Vad tror du att den fina starten betyder för dig?

– Den betyder mycket. Det ger lite självförtroende nu när jag siktar på att ta en startplats. Det var skönt att få det eftersom självförtroendet inte är på topp nu när jag inte förstår så mycket. Men jag jobbar på det.

Hur var reaktionen från tränaren efter det avgörandet? Vad sa ni?

– Hm… Att det var roligt? Vi har ju lite svårt med kommunikationen. Det blir att använda lite kroppsspråk, eller så kör jag några enstaka ord. Jag svarar samma sak hela tiden.

Vad säger du då?

– Det blir någon hälsningsfras. ”Är det ok? Det är ok”.

Att svenska landslagskollegorna Sofia Jakobsson och Linda Sembrant redan spelar i laget har varit en stor trygghet för Blackstenius som hittills bott på hotell i väntan på en lägenhet.

– Det är jätteskönt, jag har haft jättemycket hjälp av dem. De har visat staden och hjälpt till med kommunikationen och andra saker, och så är de roliga tjejer att umgås med.

Montpellier-trion har nu lämnat Frankrike för Spanien och årets första landslagssamling inför EM i sommar.

Under torsdagen ställs Sverige mot Norge innan lägret avslutas med match mot England på tisdag. Stämningen i laget, som efter sommarens OS-silver utsågs till ”årets lag” på Idrottsgalan, är inte oväntat på topp.

– Det är bra stämning, det var väldigt roligt att vinna det priset häromdagen och att mötas upp nu. Det var väldigt roligt att träffa alla igen. Vi har inte så många landskamper innan EM att spela ihop oss på och personligen hoppas jag kunna visa det jag kan för att ta en plats.

Stina Blackstenius inleder matchen mot Norge på bänken.

FAKTA

Sveriges startelva

Startelvan mot Norge: Hilda Carlén – Jessica Samuelsson, Nilla Fischer, Linda Sembrant, Jonna Andersson – Kosovare Asllani, Lisa Dahlkvist, Caroline Seger, Elin Rubensson – Sofia Jakobsson, Fridolina Rolfö.

FAKTA

Sveriges EM-förberedelser

Norge på torsdagskvällen, klockan 18, i San Pedro del Pinatar, Spanien.
England på tisdag, klockan 18, i San Pedro del Pinatar, Spanien.
Australien den 1 mars, klockan 19.30, i Algarve, Portugal.
Kina den 3 mars, klockan 19.30, i Algarve, Portugal.
Nederländerna den 6 mars, klockan 16.00, i Algarve, Portugal.
Under sommarens EM-slutspel i Nederländerna väntar gruppspelsmöten med Tyskland den 17 juli, Ryssland den 21 juli och Italien den 25 juli. EM avgörs 16 juli–6 augusti. (TT)

FAKTA

Stina Blackstenius

Född: 5 februari 1996 i Vadstena.
Position: Anfallare.
Klubb: Montpellier.
Tidigare klubbar: Linköpings FC, Vadstena GIF.
Landskamper/mål: A 13/3, U19 33/39, U17 16/11.
Meriter: OS-silver 2016, SM-guld 2016, EM-guld U19 2015, EM-silver U17 2013, svensk cupmästare 2014 och 2015. (TT)