Sara Persson: ”Vi fick ta emot hat och vakter skyddade oss”

Publicerad 2022-05-29

Målet var kontroversiellt och avgjorde damernas cupfinal.

Nu uttalar sig domaren Sara Persson, 45, medialt för första gången efter avgörandet.

– Jag litar helt på min assisterande domare och jag tar beslutet om målet, säger hon till Sportbladet.

Följ ämnen i artikeln

Rosengårds segermål, 2-1, mot Häcken i cupfinalen i torsdags kom i 109:e minuten i förlängningen. Men målet var minst sagt omdiskuterat eftersom inga bilder visar att hela bollen från hemmalagets Stefanie Sanders verkligen var över Jennifer Falks mållinje.

Sedan torsdagens cupfinal har inte huvuddomaren Sara Persson medialt gett sin syn på målet, händelserna och kommentarerna efteråt.

Nu väljer hon att svara på Sportbladets frågor.

Hur uppfattar du situationen vid Rosengårds 2-1-mål?

– I just den tajta situationen i straffområdet ökar kravet av tillspetsat samarbete och kommunikation inom domarteamet. Det går oerhört snabbt som alla ser. I mitt team vill jag ha öppen, tydlig och snabb kommunikation, säger Sara Persson.

Vad gör att du tar beslutet att döma mål?

– I mitt beslutsfattande så jobbar jag väldigt mycket med mitt team. Jag får omedelbar input från min assisterande Jilan (Taher) om att bollen passerat linjen. Hon kommunicerar på ett enkelt och tydligt sätt, precis så som vi förväntas arbeta.

”Jobbar tillsammans”

– Jag ser inte om bollen passerat linjen trots bra placering och närhet. Den person som ser detta bäst är min assisterande.

Om du som huvuddomare inte är helt säker – borde du inte undvika att ta ett beslut då?

– I ett domarteam handlar det om att jobba tillsammans och våga lita på varandra. Jilan har jag jobbat massor med både nationellt och internationellt. Vi är ett tryggt team med en styrka som gör att man litar på varandra. Detta gör att jag tar beslutet om att bollen varit i mål. 

Är du, eller ni, fortfarande säkra på att hela bollen var i mål?

– Om vi tar rätt beslut kan man spekulera i. Även efter repriser och stillbilder finns det inget som säger att vi gjorde rätt – eller fel. Vi höll oss till de instruktioner vi har i vårt arbetssätt. Där och då måste vi tro att vi gör rätt.

Borde inte flera i domarteamet vara säkra (för att döma mål) när det är en cupfinal?

– Jag står för beslutet. Jag kan inte heller låta nivån av matchen avgöra. Vi kan inte hinna fundera på om det blir fel eller rätt för att det är en cupfinal. Min assisterande är korrekt placerad och hon kommunicerar på det sätt jag vill. 

Domarteamet fick ta emot tuff kritik från Häcken efter matchen.

– Jag tycker inte att den här linjedomaren är tillräckligt bra för att döma damallsvenskan och jag hoppas att hon aldrig mer dömer, sa tränaren Robert Vilahamn.

– Jag är så jävla arg. Jag sa att hon skulle ta ett eget beslut, sa målvakten Jennifer Falk.

Sara Persson:

– Jag har en absolut förståelse för frustration och besvikelse över att man förlorar en match. Jag förklarade ute på planen efter matchen varför jag tar beslutet och hur vi faktiskt arbetade.

Stängde dörren

– Det som är tråkigt är när man som spelare men framförallt som ledare kliver över gränsen och tappar respekten. Att man använder ord för att beskriva hur dålig vår insats varit utan att ens försöka lyssna och ta in det jag försöker förklara. Att säga att jag inte kommunicerar med dem stämmer inte.

– När det kommer till spelare och ledares utspel i media så tänker jag att de får ta eget ansvar i vad de säger och hur.

En ytterligare stund efter slutsignalen valde Sara Persson, som två gånger blivit utsedd till årets domare i Sverige, och hennes domarteam att inte diskutera något mer med Häckens ledare och spelare.

– Min dörr står alltid öppen, det vet de allra flesta spelarna och ledarna. Men om man står och skriker och sparkar på min dörr då förstår nog de flesta varför vi inte öppnar upp för ett snack. Det är beklämmande att vi ska behöva eskorteras av vakter ut till våra bilar för att lämna arenan.

– Vi fick höra mängder av kommentarer från personer där man ger uttryck för ett hat mot mig och mitt team. Att vakter rent fysiskt får ingripa är sorgligt. På vilken annan arbetsplats är det okej? 

På gränsen till olagligt

– Jag har tagit emot många meddelande om min insats på ett tråkigt sätt. Förbundet har koll på det eftersom det varit på gränsen till vad som är tillåtet.

Varför har du dröjt med att svara på några frågor?

– Det är ett enkelt svar. När situationen blev som den blev och förbundets säkerhetsansvarige blev inkopplad så var beskedet att jag skulle vänta med att uttala mig. Förbundets säkerhetsansvarige ville få koll på läget, vad som hänt och vilka som var inblandade.

Under fredag meddelade SvFF att inga hot har anmälts efter händelsen.

– Vi är överens i nuläget om att det, gällande hotdelen, inte finns något som kommer polisanmälas, sa SvFF:s säkerhetsansvarige, Martin Fredman till SVT.

Är VAR räddningen för att undvika sådana här matchsituationer?

– Det är ett bra hjälpmedel för mig som domare. Det är inte helt perfekt än och det finns en del att jobba på men det blir bättre. Men visst hade det varit skönt att kliva av planen och veta att jag i vissa situationer fått möjligheten att ta rätt beslut, säger Sara Persson.

Domarna leds bort av vakter efter cupfinalen
Domarna leds bort av vakter efter cupfinalen

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.