Panikdraget blev succé för Helsingborg

Klart för allsvenskt kval - efter målskillnadsaffär

Publicerad 2021-11-27

Jörgen Lennartsson.
Jörgen Lennartsson.

Tvåmålsunderläge i halvtid och allsvenska kvalplatsen i fara.

Då bytte Jörgen Lennartsson ut fyra (!) spelare för att väcka laget - något som fick bästa möjliga effekt. HIF lyckades komma ikapp till 2–2 och knep därmed allsvenskt kval på bättre målskillnad än Norrby.

– Jörgen sa att vi hade 45 minuter på oss att bestämma vart vår säsong skulle ta vägen, säger Charlie Weberg i Discovery.

Chocken på Olympia var total efter 45 spelade minuter. Gästande Västerås ledde med 2–0 efter mål av Taha Ali och Erik Björndahl, samtidigt som Helsingborg såg fullständigt paralyserat ut.

Då agerade Jörgen Lennartsson kraftfullt.

Fyra (!) byten gjordes, där bland andra Anders Lindegaard i målet ersattes av Kalle Joelsson på grund av skada.

I övrigt fick Benjamin Acquah, Dennis Olsson och Andreas Landgren kliva av och ersattes av Assad Al-Hamlawi, Victor Blixt och Vladislav Kreida.

Hansson: ”Sämsta jag sett på länge”

Lennartsson om förändringarna:

– Vi går över och spelar 4–4–2. Vad jag sagt vill du nog inte höra, det ska vi inte ta i tv, säger en frustrerad Helsingborgstränare i Discovery.

Experten och ex-HIF:aren Pär Hansson var förstående till åtgärderna.

– Helt rätt signal, för jag tycker att det är den sämsta halvleken jag sett på mycket länge - kanske den sämsta under säsongen. Det krävs något för att väcka detta.

Det fick minst sagt effekt.

Helsingborg kom ikapp till 2–2 - först genom en reducering signerad Charlie Weberg innan Anthony van den Hurk kvitterade på en mycket tveksamt dömd straff.

– Från den sista vinkeln vi ser… Det är frågan om det är straff alltså, säger Discoverys expert Emelie Öhlander och utvecklar efter matchen:

– Det var en tidig julklapp som kom med den där straffen. Det var en horribel straff, rent ärligt.

Då spelade det mindre roll att Norrby slog Värnamo med 2–1 - skåningarna kniper därmed kvalplatsen på målskillnad.

Målskytten Charlie Weberg efter matchen:

– Första halvlek kan vara en av de sämsta vi gjort i år. Vi kom inte nära dem, de spelade sig ur vår press samtidigt som vi missade en hel del lägen. Jörgen sa att vi hade 45 minuter på oss att bestämma vart vår säsong skulle ta vägen.

Jörgen Lennartsson:

– Vi behövde något rejält, att ta ett rejält grepp. Det innebar både en taktisk och personell förändring. Jag är ingen tränare som älskar att byta bara för att byta, kanske ännu mindre i paus. Den här gången gick det bra, säger Helsingborgstränaren och fortsätter:

– Vi får höja oss två eller tre snäpp inför kvalet. Vi kan inte låta motståndarna springa förbi oss som Västerås gjorde i första halvlek.

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.