IFK Göteborgs uppmaning – skrota villkorstrappan

Polisens omdiskuterade villkorstrappa har stött på stor kritik.

Nu uppmanar IFK Göteborg polisen att omedelbart upphöra tillämpningen.

För att ge parterna runt svensk fotboll en möjlighet att enas om en ny arbetsmodell för samverkan” skriver klubben i ett pressmeddelande.

Polisens tillämpning och metod som delger klubbar villkor för att förebygga ordningsstörningar har kommit att gå under begreppet villkorstrappan.

Senast i förrgår förbjöd polisen banderoller, OH-flaggor (större flaggor) och tygstycken på Studenternas IP till matchen mellan Sirius och Norrköping i går kväll. Det möttes av stor kritik inom Fotbollssverige.

Dessutom protesterade IFK Norrköpings spelare mot villkorstrappan.

Senare under torsdagskvällen meddelade Uppsalapolisen att flaggförbudet slopas till nästa match.

– Det är olyckligt och tråkigt. Det finns en förståelse för supportrarna som har gjort det här och att det är ett uttryck för frustrationen, säger Magnus Almerfors, operativ samordnare på polisen, till UNT och fortsätter:

– Vi kommer att ta tillbaks det här. Vi förstår att det här var en väldigt stor fråga.

Nu har IFK Göteborg skrivit ett pressmeddelande där de tar avstånd från vissa av de villkorstyper som polisen använder mot fotbollsklubbarna.

”Så är inte fallet med flera av polisens villkorstyper”

IFK Göteborg uppmanar polisen att omgående upphöra med tillämpningen av nuvarande villkorsstrategi, för att ge parterna runt svensk fotboll en möjlighet att enas om en ny arbetsmodell för samverkan. Vi står därmed solidariskt bakom den linje som drivs genom Svensk Elitfotboll” skriver klubben i meddelandet.

Kritikerna har hävdat att villkorstrappan straffar fotbollssupportrarna kollektivt – vilket Blåvitt även tar avstånd från.

IFK Göteborgs hållning är att alla metoder som används i säkerhetsarbetet runt svensk fotboll ska vara effektiva och stödjas av etablerad kunskap. De ska vara proportionerliga och riktade mot individer som begår brott eller stör ordningen, snarare än mot hela kollektiv. Så är inte fallet med flera av polisens villkorstyper”.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.