AIK-supportrar åtalas efter skandalscenerna

Publicerad 2022-04-17

Höstens stormatch mellan Malmö FF och AIK slutade med skandalscener.

Nu åtalas fyra AIK-supportrar.

– Det är väldigt svårt att påstå att dessa individer begår brott, säger advokaten Rodney Humphries till Expressen.

Följ ämnen
Malmö FF

Under söndagen ställs Malmö FF mot AIK i en viktig match. Men senast lagen mötte varandra i allsvenskan blev efterspelet minst sagt stökigt.

Efter stormatchen på Eleda stadion, den 27 oktober förra året, utbröt supporterbråk på läktarna. Bland annat kastades bengaliska eldar mellan olika sektioner – och Malmö FF meddelade efteråt att personal skadats.

– Vi vet att vi har en handfull anställda som är skadade. Det har nog redan upprättats en polisanmälan och sedan får vi se vad polisens utredning ger, sa MFF:s vd Niclas Carlnén till Sportbladet efter matchen.

AIK:s fans under matchen mot Malmö 2021.

”Kontraproduktivt”

På grund av turbulensen kunde inga spelare delta i Discoverys tv-studio efter matchen – och experten Jens Fjellström var kritisk mot de som bråkat inne på arenan. Inte minst då supportrar och spelare tidigare uttryckt ett missnöje mot polisens villkorstrappa.

– Jag tycker det är lite kontraproduktivt att stå och klaga på polisen och sedan vill man få i gång ett jätteslagsmål inne på arenan. Det tycker jag... Ta det utanför, det hör inte hemma här inne på arenan.

Jens Fjellström reagerade starkt på skandalen i fjol.

Expressen skriver nu att fyra AIK-supportrar kommer åtalas för det som inträffade på Eleda stadion.

Våldsamt upplopp, framkallande av fara för annan, brott mot ordningslagen, förgripelse mot tjänsteman, ofredande och skadegörelse är några av faktorerna som ligger bakom misstankarna.

En fällande dom kan komma att leda till fängelsestraff, för flera av de ovan nämnda brotten.

Tidningen skriver att supporterpolisen i Solna identifierat de fyra männen, men att supportrarna inte velat kommentera övervakningsbilder som visats i förhör.

”Väldigt svårt att identifiera individer”

Två av supportrarna är 21 år gamla, medan övriga två är 18 respektive 34 år.

– Det jag kan säga är att det är väldigt svårt att identifiera individer på de här bilderna. Och väldigt svårt att påstå att dessa individer begår brott, säger advokaten Rodney Humphries som försvarar den yngsta utav dem.

– Min klient förnekar brott. Min bedömning utifrån materialet att det blir svårt att få stöd för misstankarna. Jag förutsätter att det blir en friande dom, iallafall för min klient.

Följ ämnen i artikeln