”Lika bra att säga hur det står till”

Till angrepp mot Uefa i film: Är en samling gubb-gubbar

FOTBOLL

”Jag börjar landa i att det kanske är lika bra att säga hur det står till egentligen. Att det inte bär sig med damfotboll”.

Det är FC Rosengårds förre klubbdirektör Klas Tjebbes ord från dokumentären ”Fotboll i nöd och lust”.

En film där den framgångsrika svenska klubben går till hårt angrepp mot det europeiska fotbollsförbundet Uefa.

Foto: Bildbyrån

FC Rosengård möter på onsdagen FC Barcelona i den första av två kvartsfinaler i Champions League. En turnering som även står i centrum för torsdagens dokumentär ”Fotboll i nöd och lust” på SVT.

”Skillnaden är inte rimlig”

Rosengård lät under två föregående säsongerna ett kamerateam följa med när klubben kämpade för framgång i Europas mest prestigefyllda fotbollsturnering. Slutresultatet är en dokumentär som handlar minst lika mycket om lagets kamp på planen som klubbdirektör Klas Tjebbes och sportchef Therese Sjögran minst lika hårda fajt vid sidan om den.

– Jag börjar landa i att det kanske är lika bra att säga hur det står till egentligen. Att det inte bär sig med damfotboll. Om man tittar på vår ekonomi så finns det ju inte pengar till det vi gör, säger Tjebbes i filmen.

Fingret riktas framförallt mot Uefa som organiserar såväl herrarnas som damernas Champions League. Turneringar där herrarna, enligt Tjebbes egen uträkning, får 99,8 procent av de totala intäkterna.

– Herrfotbollen drar in mer pengar, och ska ha mer pengar på grund av det, men som skillnaden är nu är inte rimligt, säger Therese Sjögran.

”Är ju för fan för mesigt”

I filmen riktar klubben nu stenhård kritik mot Uefa och berättar om fruktlösa försök att få fotbollsförbundet att införa en mer rättvis fördelning av pengarna. Klas Tjebbes påpekade bland annat vid ett stort möte i Barcelona att klubbarna själva måste börja ställa krav på Uefa men fick ingen respons varken från de närvarande storklubbarna som Manchester City och Paris Saint-Germain eller Uefas representanter.

– Egentligen är det konstigt att vi har gått med på att få 200 000 kronor för en omgång i Champions League. Det är ju för fan för mesigt, konstaterar Tjebbes varpå Sjögran svarar:

– Det är många som tycker det är dåligt men ingen gör något åt det för man pallar inte.

Klas Tjebbes lämnade sin roll i FC Rosengård i september 2016 och ser inte heller överdrivet positivt på damfotbollens framtid.

– Uefa är en samling gubb-gubbar. Ibland är jag jättepessimistisk. De kommer aldrig fatta varför det på ett grundläggande plan är viktigt att tjejer och killar har samma möjligheter att spela fotboll eftersom de är så uppfyllda av att det är killarna som är normen. Men killar är inte normen, det är det genus handlar om. Den tanken har stannat kvar i mig. Gubbar tycker faktiskt att män är normen och att tjejer är något som ska förhålla sig till den normen. Det är fucked up.

*”Fotboll i nöd och lust” sänds på SVT2 den 23 mars klockan 20.00.