Skyttekungen sköt Iran till fotbolls-VM

Foto: ATTA KENARE / AFP
De iranska spelarna firar att de, som andra land, kvalificerat sig till fotbolls-VM.
FOTBOLL

Iran är andra nation att kvalificera sig till fotbolls-VM i Ryssland nästa sommar.

Uzbekistan besegrades med 2–0 i måndagens kvalmatch på hemmaplan inför storpublik i huvudstaden Teheran.

Stor matchhjälte blev Rysslandsproffset Sardar Azmoun som satte 1–0 i den 23:e matchminuten. 22-årige anfallaren Azmoun spelar i topplaget Rostov och har gjort nio av Irans 34 VM-kvalmål.

Greklandsproffset Masoud Shojaei hade chansen att utöka Irans ledning till 2–0 i inledningen av den andra halvleken, men den 33-årige mittfältaren missade från straffpunkten. I stället gjorde anfallaren Medhi Taremi 2–0 i den 88:e matchminuten, framspelad av Azmoun.

Iran, på 30:e plats på Fifas världsrankning, har nu 20 poäng i det asiatiska VM-kvalets tredje omgång. Som sämst ger det en andraplats i kvalgrupp A där Sydkorea i nuläget är tvåa (13 poäng) och Uzbekistan trea (12). Det betyder att Iran definitivt kvalificerat sig till VM, för andra mästerskapet i rad, eftersom de två bästa lagen i gruppen är direktkvalificerade till VM i Ryssland.

Vid VM i Brasilien 2014 slutade Iran sist i sin grupp efter 0–0 mot Nigeria i premiären och förluster mot Argentina (0–1) och Bosnien-Hercegovina (1–3). Då, precis som nu, leddes laget av den portugisiske förbundskaptenen Carlos Queiroz.

Nuvarande världsettan Brasilien var första nation att kvalificera sig till nästa sommars fotbollsfest. Ryssland är redan där i egenskap av värdnation.

ARTIKELN HANDLAR OM