Sålt en startelva – för 3,25 miljarder

Foto: Anna Tärnhuvud
FOTBOLL

Benfica vet hur man tar betalt.

Försäljningen av Victor Nilsson Lindelöf var den senaste i raden.

Sedan 2010 har man sålt en ”startelva” – för 3,25 miljarder kronor.

Efter en lång tids spekulationer är det nu klart att Victor Nilsson Lindelöf, 22, spelar i Manchester United nästa säsong. Den svenske landslagsbacken presenterades officiellt av den engelska storklubben i går och kunde inte dölja sin glädje.

– Det här är en dröm som går i uppfyllelse, sa han till Sportbladet med ett leende på läpparna.

Flera stora affärer

Benfica tappar en nyckelspelare – men de fortsätter att tjäna stora pengar.

United betalar motsvarande 350 miljoner kronor för affären i ett inledande skede och summan kan stiga till 450 miljoner kronor via diverse bonusar.

Och det är knappast en skräll att det är just Benfica som lyckats förädla en talangfull spelare och förvandla honom till en dyrgrip.

Bleacherreport har gått igenom den portugisiska storklubbens största försäljningar de senaste åren och satt ihop en ”startelva” med spelare som sålts sedan år 2010.

Den totala prislappen? 3,25 miljarder kronor.

MÅLVAKT
Ederson
Blev nyligen klar för Manchester City till en kostnad av 40 miljoner euro. Den näst dyraste målvakten genom alla tider. Bara Gigi Buffon var dyrare (53 miljoner euro) när han gick från Parma till Juventus år 2001.

BACKAR
Fábio Coentrão
Köpt av Real Madrid för 30 miljoner euro säsongen 2010/11. Har fått sparsamt med speltid i Real Madrid på senare tid och ser ut att lämna.

Victor Nilsson Lindelöf
Presenterades på lördagen som Manchester United-spelare. PL-jätten betalar 35 miljoner euro i ett inledande skede. Summan kan stiga till 45 miljoner euro via diverse bonusar.

David Luiz
Kostade 25 miljoner euro när han gick till Chelsea 2011. Då ska man komma ihåg att Benfica bara betalade 1,5 miljoner euro när man knöt honom till sig från brasilianska Vitória år 2007.

MITTFÄLTARE
Axel Witsel
Gick till ryska Zenit för 40 miljoner euro år 2012.

Nemanja Matić
År 2014 pungade Chelsea ut 25 miljoner euro för den defensivt lagda mittfältaren.

Renato Sanches
Allmänt sett som världens kanske störste mittfältstalang när han förra sommaren såldes till Bayern München för 35 miljoner euro. Uppges nu vara på väg bort från den tyska storklubben.

Bernardo Silva
15,8 miljoner euro var vad Monaco betalade när man köpte loss honom år 2015. Är nu klar för spel i Manchester City, som betalade 480 miljoner kronor till Monaco häromveckan.

ANFALLARE
Nicolás Gaitán
Lämnade Benfica för spel i Atlético Madrid förra sommaren. Kostade 25 miljoner euro. Har fått sparsamt med speltid i ”Atleti”.

Rodrigo
Blev klar för Valencia år 2015 till en kostnad av 25 miljoner euro. Har inte gjort succé i det spanska laget.

Ángel Di María
Gick till Real Madrid år 2010 för 33 miljoner euro. Har därefter gått till Manchester United och nu Paris Saint-Germain.

ARTIKELN HANDLAR OM